Pavel Šporcl s Hankou Kynychovou odstartovali šestý ročník Hudebního festivalu Znojmo

Pavel Šporcl s Hankou Kynychovou odstartovali šestý ročník Hudebního festivalu Znojmo

Tvůrci Hudebního festivalu Znojmo, který se letos uskuteční ve dnech 9. – 25. července, odstartovali letošní, již šestý ročník, netradičně. Společně s Pavlem Šporclem a Hankou Kynychovou pokřtili festival vínem, sklenicí pravých znojemských nakládaček a chlebem se sádlem.

„Organizátoři si na nás vždy přichystají nějaké překvapení, nejinak tomu bylo i na zahajovací degustaci. Na zdárný start letošního ročníku jsme připili festivalovým vínem, zakousli se do nefalšovaných znojemských okurek a pořádného chleba se sádlem,“ vylíčila start Hudebního festivalu Znojmo cvičitelka Hanka Kynychová, pro kterou byla svačinka v podobě chleba se sádlem exotickým zážitkem.

Hudební lahůdce neodolal ani známý houslový virtuóz Pavel Šporcl, který je tradičním patronem znojemského festivalu. „Do Znojma se vracím pravidelně a moc rád. Nejen proto, že jsem zde získal svoji vinici, ale hlavně proto, že zdejší festival je provázen krásnou hudbou, výborným vínem a to vše je zasazené do úchvatné architektury historického města Znojma,“ prozradil houslový virtuóz Pavel Šporcl.

Záštitu nad letošním ročníkem festivalu převzala i britská velvyslankyně J. E. Sian MacLeod. „Jsme poctěni, že paní velvyslankyně přijala záštitu nad festivalem, a navíc se do Znojma chystá přijet na některé koncerty,“ řekl prezident festivalu Jiří Ludvík.

Barokní hudba, zpěv, víno...

Sedmnáctidenní festival je skutečně nabitý kulturně hudebním programem. Na různých místech Znojma a okolí se rozezní mnoho rozličných koncertů, které budou mít jedno společné - styl anglického baroka z doby takových velikánů, jako byl Henry Purcell či Georg Friedrich Händel.

Velkým unikátem letošního ročníku je opera. Letos se návštěvníci mohou těšit na českou premiéru Purcellovy opery Král Artuš v režii Jany Janěkové a pod taktovkou Romana Válka. „Herecké obsazení je velice kvalitní, dalo by se říct, že letošní opera je sjezdem nositelů Thálií a cen Alfréda Radoka,“ říká dirigent a umělecký ředitel Roman Válek. Nezvykle tak ve Znojmě mohou návštěvníci vidět herecké osobnosti Miloslava Mejzlíka, Kristýnu Frejovou či Erika Parduse. V hlavní roli Krále Artuše se představí Filip Čapka.

Znojemský festival se každoročně snaží přilákat nejen hudební znalce, ale co nejširší veřejnost. Velkou oblibu má koncert Malí géniové, na němž vystupují extrémně nadané děti. Festival se těší stále většímu zájmu veřejnosti a jeho představitelé se netají velkými ambicemi. „Rádi bychom znojemský festival díky svému rozsahu a kvalitě vyrovnali s tím karlovarským. Samozřejmě u nás nejde o filmové animace, ale máme ryze hudební program,“ uzavírá své plány prezident Jiří Ludvík.

ČTĚTE TAKÉ:
Milenka Mareše vystrašila svou babičku!



Doporučujeme

Články odjinud