Poslední letošní Jazz na Hradě

Afroamerický původ hudby, které se říká jazz, je dostatečným důvodem pro to, aby rostoucí renomé hudebníků z černého kontinentu nikoho nepřekvapilo. Do této elitní společnosti nedávno pronikla také zpěvačka Simphiwe Dana. Její vystoupení ve středu 20. prosince od 20.00 hodin ve Španělském sále bude posledním koncertem cyklu Jazz na Hradě.

Tato africká vokalistka se narodila v roce 1980 na venkově provincie Východní Kapsko, v někdejším bantustanu Transkei, odkud pochází i Nelson Mandela. Od útlého mládí zpívala ve sboru v kostele, kde byl kazatelem její otec a gospelové základy si doplnila poslechem jazzových vokalistek jako Lena Horne nebo Sarah Vaughan, jihoafrické legendy Dorothy Masuku, ale také reggae nebo tradiční africké hudby kmene Xhosa. Přestože na střední škole vystudovala obor grafického designu, dále se věnovala zpěvu a vytvořila osobitý styl, který sama definuje jako „moderní africký soul“.

V roce 2002 se přestěhovala do Johanesburgu, kde svými příležitostnými vystoupeními vzbudila nejen pozornost muzikantů, ale také producentů jihoafrického hudebního průmyslu. Výsledkem bylo album Zandisile, stylově oscilující mezi soulem, jazzem, gospelem, hip hopem a tradičním sborovým zpěvem a cappella. Díky tomuto projektu se zpěvačka doslova přes noc změnila z obdivovaného nováčka ve hvězdu, která loni vyhrála v jihoafrické obdobě Grammy kategorie „Objev roku“ a „Nejlepší vokální album“. Jeho podobu vytvořila jako spoluautorka i jako hlavní interpretka všech písniček, které nazpívala v mateřském jazyce kmene Xhosa. Jejími partnery přitom byly významné osobnosti jihoafrické hudební scény, jako např. producent Thapelo Khomo nebo jeden z nejlepších basistů v zemi Carlo Mombelli. K oblibě alba, za které Simphiwe Dana získala platinovou desku, přispěli také mj. basista Victor Masondo (někdejší producent Miriam Makeby) nebo bubeník Isaac Mtshali, jehož virtuózního umění využil Paul Simon na albu Graceland.

Mladá vokalistka zemitého hlasu, kterým proniká pod kůži a k srdci posluchačů, se v poslední době stala vítaným hostem festivalů v Rakousku, Švýcarsku, Španělsku, Itálii, ale především v Německu, na začátku příštího roku má pozvání do Londýna atd. Zajímá se o africkou historii a antropologii, výpočetní technologie, pozornost věnuje také původnímu oboru grafického designu, ale tím nejdůležitějším zůstává v jejím životě hudba. Její talent se velmi nedávno dočkal dalšího ocenění, když jí na jednom z největších Jazz a Pop festivalů v Evropě byla v kategorii „Objev roku“ udělena cena Avo Session Award (laureátem za celoživotní dílo se stal Elton John).

Návštěvníci letošního posledního koncertu Jazz na Hradě se budou moci přesvědčit, do jaké míry jsou pravdivé zvěsti, hlásající, že písničky z alba Zandisile jsou tím nejlepším, co se v africkém soulu objevilo od dob hvězdy jménem Miriam Makeba.

Kromě Simphiwe DANA – lead vocal- vystoupí: Priscilla Valentia MOEKETSI – backing vocal Gugu CEBEKHULU - backing vocal Nduduzo MAKHATHINI - keyboard Vuyo SHIBURI - bass Vusumzi Goodwill KHOBENI - backing vocal Tshegofatso DIDIDENG - keyboard Bafana Kenneth SUKWENE - drums Tokoloho MOEKETSI - guitar

Zdroj:KPR

Doporučujeme

Články odjinud