Praha hodlá konkurovat Benátkám

Panorama současné mezinárodní umělecké tvorby se představí od 26. června do 31. srpna 2003 na mezinárodní výstavě Prague Biennale ve Veletržním paláci v Praze. Bude na ní uvedena tvorba více než sto padesáti umělců z třiceti zemí světa.

Její podtitul „Periferie do centra“ má dokumentovat proces rozkladu velkých mezinárodních center umění ve prospěch dosavadních periferií s bohatou kulturní vitalitou. Právě proto budou na Prague Biennale k vidění například díla autorů z Číny, Afriky, či Střední Ameriky.

„Chceme soupeřit s velkými kulturními manifestacemi jako je slavné Biennale v Benátkách nebo Documenta v Kasselu,“ řekl Giancarlo Politi, organizátor Prague Biennale a vydavatel mezinárodního časopisu o umění Flash Art. „Prahu vnímáme jako nové centrum kultury a umění, proto se má právě tady konat tato událost mezinárodního charakteru. Jsem přesvědčen, že zakládáme tradici,“ dodal Politi. Na výstavu bude pod vedením dlouholeté redaktory časopisu Flash Art, Heleny Kontové, dohlížet dalších patnáct kurátorů z celého světa.

Uspořádat Prague Biennale navrhli tvůrci časopisu Flash Art a získali pro to podporu generálního ředitele Národní Galerie Milana Knížáka. Ten nedávno projekt výstavy osobně představil veřejnosti v malé dvoraně Veletržního paláce. Prezentace se kromě zahraničních a českých zástupců kulturních a politických institucí a velvyslanectví zúčastnil také primátor Prahy Pavel Bém. Prague Biennale se uskuteční za nedílné pomoci sponzorů,. Jako první přislíbila podporu společnost Karlovarské minerální vody, výrobce Mattoni.

Flash Art je mezinárodní časopis o současném umění. Od začátku se vyznačoval otevřeností vůči všemu novému, perifernímu a undergroundovému v umění. Tak „objevil“ mnoho dnes významných světových umělců. Časopis vychází od roku 1967, v současnosti existuje ve dvou edicích, v italské a anglicky psané mezinárodní verzi.

zdroj: Donath-Burson-Marsteller

Doporučujeme

Články odjinud