Pyško: Takový muzikál tu deset let nebyl

V Liberci se rodí muzikálové hvězdy. Alespoň tomu nasvědčují slova herce Alexeje Pyška, jehož činoherní soubor Divadla F. X. Šaldy uvádí již v pátek premiérově nový muzikál Malováno na skle. "Žádné divadlo u nás podobný muzikál nemělo, alespoň během uplynulých deseti let," podotkl Pyško. "Ten kousek se zrodil z nápadu, chuti a píle. Liberečtí herci to dokonale zvládli. Mám pocit, že se pod Ještědem v tuto chvíli rodí řada muzikálových hvězd."

Fandům hudebních produkcí však zatím jména protagonistů nic neřeknou. Herci jako Petr Pěknic, Martin Stránský, Jana Stryková nebo Milena Šajdková na sebe doposud upozorňovali jen v činoherních rolích, občas některý z nich prorazil do hraného filmu. O to větší věhlas provází režiséra libereckého muzikálu Jána Ďurovčíka.

"Byla to šťastná volba. Ján Ďurovčík dělal v Praze Pomádu, v dosud stojícím World Trade centru uvedl těsně po 11. září představení On Your Graves. Ve Slovenském národním divadle připravil balet Rasputin."

Ďurovčík oblékl přes třicet let starý muzikál Katarzyny Gärtnerové a Ernesta Brylla do moderního roucha. "Vznikla nová nahrávka ve spolupráci s veličinami slovenské hudby, mimo jiné i kytaristou Andrejem Šebanem," dodal Pyško. "Také inscenace muzikálu o zbojnících a četnících, lásce a zradě či věčném boji dobra a zla je v Liberci velkolepě vyřešena. Na jevišti se často objeví více než třicet herců a tanečníků, vše z řad liberecké činohry, opery a baletu."

Pyško je na své muzikálové dítě velmi hrdý: "Po Letních shakespearovských slavnostech je to další výrazný producentský počin. Můj život měl několik výjimečných vrcholů, ať už to bylo moje přijetí na DAMU, spolupráce s Janem Kačerem nebo příchod do libereckého divadla. Dalším z nich bude bezesporu muzikál Malováno na skle."

Muzikál by neměl zůstat jen v Liberci. Tvůrci plánují cesty po celých Čechách, na Slovensko i do Polska, kde dílo vzniklo. (Korzo)

Doporučujeme

Články odjinud