ŘEKNĚTE NE DOMÁCÍMU NÁSILÍ! Přijďte do Šárky a zúčastněte se charitativního pochodu | Zdroj: Profimedia.cz

Zdroj: Profimedia.cz

ŘEKNĚTE NE DOMÁCÍMU NÁSILÍ! Přijďte do Šárky a zúčastněte se charitativního pochodu

V sobotu 19. září se koná v Praze v Divoké Šárce 2. ročník charitativního pochodu s názvem ŠLAPEME NÁSILÍ NA PATY. Máte-li rádi procházky přírodou a zároveň vám není lhostejný osud ostatních, přijďte akci podpořit i vy.

„Druhým ročníkem pochodu Šlapeme násilí na paty budujeme tradici této benefiční akce. Snažíme se vyvrátit mýtus, že domácí násilí je tabu a přispět k celospolečenské diskuzi na toto téma. Především ale chceme ukázat všem, kteří domácím násilím trpí, že existují možnosti řešení jejich tíživé rodinné situace“, vysvětluje Zdena Zuzana Bednářová, ředitelka centra ACORUS, které pomáhá obětem domácího násilí.

Dorazit můžete kdykoliv mezi 11. a 13. hodinou do kempu Džbán. Okružní trasa měří 6 kilometrů a není příliš náročná. V pohodě ji zvládnou i rodiny s dětmi. Dospělí místo vstupenky dostanou silikonový náramek a děti kartičku na razítka, která budu cestou dostávat za splnění zábavných úkolů.

Co vás ještě čeká?

Můžete se těšit na patronku projektu Michaelu Jílkovou, dále na zpěvačku a herečku Zoru Jandovou a herce Davida Matáska, kteří budou odpoledne moderovat.

Akce potrvá od 11 do 16 hodin. Krom samotného pochodu je pro účastníky připraven pestrý doprovodný rodinný program. Od 13 hodin ožije pódium v kempu Džbán. Děti pobaví divadlo Rolnička a hudební skupina Yellow Sisters. Dále organizátoři připravili stánek Věda nás baví, ECCO kožedělný stánek a výtvarnou dílničku. Dospělí se mohou těšit na rugby workshop a focení s Vespou.

Startovné pro dospělé je 150,-Kč, děti do patnácti let mají vstupné zdarma. Celý výtěžek (firma ECCO věnuje za každý kilometr “ušlý proti násilí” osm korun) použije centrum ACORUS na pomoc obětem domácího násilí.

Vyplatí se registrovat přes internet na www.acorus.cz. Pro prvních 100 online zaregistrovaných účastníků jsou připraveny v den pochodu dárkové tašky od sponzorů. Záštitu nad pochodem převzal starosta městské části Praha 6, Ondřej Kolář.

Klepněte pro větší obrázek

Centrum ACORUS provozuje poradnu i azylový dům. A pomáhá také dětem

Centrum ACORUS se již 18 let a zaměřuje se na pomoc obětem domácího násilí. Provozuje zdarma ambulantní poradnu, kde poskytuje sociálně-právní a psychologické poradenství, psychoterapii a právní informace obětem trestných činů. V roce 2014 vyhledalo pomoc centra ACORUS 1500 osob ohrožených domácím násilím.

Dalším projektem sdružení je azylový dům na neveřejné adrese, kam se lze dovolat na nonstop krizovou linku 283 892 772. Klientky zde mohou zůstat rok a poté odejít do bytů následné pomoci.

„Nově také poskytujeme odborné služby dětem, které zažívají či zažily domácí násilí jako svědci nebo přímé oběti. Pomáháme jim v centru Locika, které zahájilo činnost letos v květnu,“ dodává ředitelka Zuzana Zdena Bednářová.

MICHAELA JÍLKOVÁ, patronka projektu:"Stále jsou mezi námi lidé (a to napříč všemi sociálními skupinami ), kteří doma, tedy v prostředí, kde se má člověk cítit bezpečně, zažívají kruté peklo domácího násilí ze strany blizkého člověka. A proto se stále musí veřejně opakovat a zdůrazňovat, že násilí je nepřípustné, zavrženíhodné a nikdo nemá právo druhému ubližovat. Je třeba, aby si to oběti uvědomovaly a vyhledaly odbornou pomoc."

www.acorus.cz

Dáma.cz je na facebooku. Přidejte se k nám!

Doporučujeme

Články odjinud