Romeo a Julie a co jako?

Romeo a Julie a co jako?

Do nové sezóny vstupuje Divadlo NaHraně premiérou úpravy jedné z nejslavnějších tragédií Williama Shakespeara. Pod názvem Romeo a Julie a co jako? aneb To světu svítá a stmívá se v nás byla uvedena 30. září 2012 v Divadle Kampa, následovat budou reprízy 3. a 6. října.

Po úspěšných inscenacích Mesiáš, Lup a Slyšet hlasy Divadlo NaHraně sáhlo více do minulosti, a rozšiřuje tak svoji dramaturgickou linii. Průzkum kořenů moderní anglofonní dramatiky je logickým pokračováním předchozí inscenační tvorby a souboru přináší novou a obohacující zkušenost. Soubor ke spolupráci přizval Jana Friče, mladého režiséra s neotřelým divadelním viděním, který působí na předních českých scénách (Divadlo Na Zábradlí, Klicperovo divadlo aj.) a dlouhodobě se zabývá moderními autorskými interpretacemi klasických látek (Tartuffe Games nebo Orestek v DNZ). Ten pro úpravu textu oslovil nadějného dramatika Ondřeje Novotného, známého pro jeho křehký lyrický poetický styl s hlubokým pochopením pro duši dospívajících životních vyvrženců, jakými Romeo a Julie jsou. Příkladem může být Treplevovou cenou ověnčené drama To léto uváděné v Divadle Husa na provázku v režii Jana Mikuláška. Stěžejní drama světové literatury tak interpretuje razantní autorská úprava. Shakespearovy verše v překladu Josefa Topola jsou doplněny básněmi Jáchyma Topola, Vladimíra Holana nebo Diane di Prima. Vznikl tak svébytný poetický tvar, v jehož centru je poezie jako taková a základní situace - nedosažitelná láska a generační konflikt. Duch Shakespearův a základní příběhová linie jsou však ponechány a rozvinuty současným divadelním jazykem.

Na téměř holé scéně vyniknou jednotlivé herecké výkony a slovo samotné. Titulní milenecký pár ztvární zkušený člen souboru Ondřej Novák a Lucie Polišenská, talentovaná mladá herečka a členka souboru Divadla Na Vinohradech. Jako generační protipól a nosný element inscenace byl ke spolupráci přizván Vladimír Marek v náročné dvojroli mnicha Lorenza a Juliiny chůvy. Soubor tak má možnost setkat se s vyzrálou hereckou osobností s hlubokou divadelní zkušeností s moderním divadlem(dlouholetý člen Divadla Drak a Divadla Na Zábradlí). Vzniká tak obdivuhodné tvůrčí napětí, které ve vedlejších rolích podporují členové souboru Martin Severýn a Pavel Kryl. Jako oživující prvek bude možné na každém představení spatřit vedle těchto účinkujících také speciálního hereckého hosta, například na premiéře to bude nadějná herečka Marie Štípková.

"Již dlouho jsem s herečkou Lucií Polišenskou plánoval Romea a Julii někdy uvést. Jsem rád, že mě Divadlo NaHraně k tomuto oslovilo a Ondřej Novák je jí skvělým partnerem. Obsazení Vladimíra Marka bylo jasné, spolupráce s ním si vždy velmi cením, má smysl a pochopení pro moderní divadlo i pro duši o generace mladších lidí, což je bestiální. Od počátku jsme se soustředili na až mystické centrum celé této hry, tedy noční mileneckou scénu a z ní jsme rozplétali celý příběh. Nejdůležitější pro nás byl vnitřní boj s (ne)přizpůsobením se světu, který svádí každý dospívající jedinec v okamžiku, kdy prohlédne princip, na kterém funguje. Však i podtitul našeho kusu zní To světu svítá a stmívá se v nás. Utéct s milovanou bytostí, běžet pryč ode všech a hlavně odsud, běžet tak rychle, až moje nohy otočí zeměkoulí, to je to, oč tu běží," dodává s úsměvem režisér. Divadlo NaHraně je souborem, který v roce 2009 založili čerství absolventi katedry činoherního divadla DAMU. Soubor klade důraz na interpretační herecké divadlo vycházející z dramatického textu, který na rozdíl od mnoha svých vrstevníků považuje za základ inscenace a ne za odrazový můstek k volné asociativní tvorbě. Hlavní dramaturgická linie se zaměřuje na poválečnou britskou dramatiku, jíž v dlouhodobém výhledu hodlá divadlo představit v komplexní a reprezentativní podobě. Zatím má soubor na svém kontě úspěšné inscenace her T. Stopparda Pravý inspektor Hound (vítěz festivalu mladého umění Český tučňák 2009), P. Barlowa Mesiáš, J. Ortona Lup a Slyšet hlasy J. Penhalla.

William Shakespeare – Romeo a Julie a co jako?

Překlad: Josef Topol

Úprava a dramaturgie: Ondřej Novotný

Režie: Jan Frič

Hrají: Ondřej Novák, Lucie Polišenská, Vladimír Marek, Martin Severýn, Pavel Kryl a host

Premiéra 30. září 2012 od 19.33 v Divadle Kampa.

Další reprízy 3. a 6. října 2012 od 19.33 v Divadle Kampa.

Další informace, vstupenky, fotografie či rozhovory najdete zde:

www.divadlonahrane.cz

www.divadlokampa.cz

Divadlo Kampa, Nosticova 2a, Praha 1, Malá Strana

Doporučujeme

Články odjinud