Rozhovor s Michalem Vieweghem

Společně s Mensou ČR a serverem Největší česká Seznamka Vám dáváme možnost posílat otázky našim hostům. V současné době nejčtenější český autor Michal Viewegh již na všechny dotazy odpověděl, a tak si je nyní můžete přečíst.

Michal Viewegh na Dámě

Společně s Mensou ČR a serverem Největší česká Seznamka Vám dáváme možnost posílat otázky našim hostům. V současné době nejčtenější český autor Michal Viewegh, známý svými romány Báječná léta pod psa, Výchova dívek v Čechách, Zapisovatelé otcovské lásky, Povídky o manželství a sexu...,  již na všechny dotazy odpověděl, a tak si je nyní můžete přečíst. Seznam dalších rozhovorů naleznete na této stránce dole.

Jana Košňálová: Kdy se můžeme těšit na další knížku a o čem bude?
Michal Viewegh: V květnu vyjdou nové literární parodie, na podzim výběr z fejetonů, které píšu pro MF Dnes.

Lída: S přibývající dobou mám pocit, že nepíšete pro sebe a pro potřebu vyjádřit své myšlenky, pocity, zážitky, ale "jen" proto, (a tak), že se to od Vás tak očekává. Zdá se mi to?
Michal Viewegh: Myslím, že jsem nikdy nepsal jenom "pro sebe" (je myslím prokazatelné, že při psaní myslím dost i na čtenáře), ale zároveň jsem vždycky psal a píšu tak, aby to bavilo i mě. Bez toho by to snad ani nešlo. Znáte např. moji poslední povídkovou knihu? Tam moje
"pocity a zážitky" (jak píšete) jsou docela určitě.

Tesia: Který svůj román považujete za nejpovedenější?
Michal Viewegh: Těžko říct. Každý mám z nějakého důvodů rád, zatím se mi ještě žádný neprotiví. Kritika ale často tvrdí, že nejlepší jsou Báječná léta (a že se od té doby už jenom zhoršuji).

Dora M.: Z rozhovorů s Vámi mám pocit, že jste doposud nenašel ženu, s kterou byste dokázal sdílet společnou domácnost dlouhodoběji (pokud tedy nedáváte přednost oddělenému soužití). Jaká by měla být žena, která by Vás okouzlila a pobláznila tak hodně, že byste ustoupil i od své pohodlnosti "ukrýt" se někdy před světem resp. ženami ve svém bytě a užít si zase samoty.
Michal Viewegh: Navzdory své pohodlnosti a potřebě občasné (!) samoty už déle než rok žiji s přítelkyní. Dokonce u mě většinu týdne bydlí. Považte!

Eva: Michale, v pořadu "Prásk" jste působil velmi něžně až nejistě. Jste romantik?
Kolik Vám bylo, když jste prvně něco napsal.
Michal Viewegh: Ani nevím, že jsem byl v pořadu "Prásk"... V určitých situacích se neumím
chovat jinak než trochu nejistě (těší mě nicméně, že to vnímáte jako "něžnost"). Samozřejmě bych chtěl vystupovat klidně a sebejistě, ale vždycky mi to nejde - musím se v daném prostředí cítit dobře atd. To v televizi moc nejde.
První texty jsem napsal už na gymnáziu, ale to myslím ještě nebyla literatura, spíš jakási pubertální psychohygiena. První slušnější věci jsem napsal až po dvacítce.

Katerina Drachovcova: Považujete se za arogantního člověka? Někdy takovým dojmem působíte.
Michal Viewegh: Vida, předchozí tazatelka tvrdí, že působím "nejistě až něžně"... . Ono to ale možná souvisí: protože se bohužel na rozdíl od přirozeně sebevědomých lidí musím snažit chovat sebejistě, může to snad působit arogantně. Záměr to není, pravda - doufám

  1. taky ne.

Někdy si ale lidé (např. někteří novináři atd.) arogantní chování přímo vynucují - a zasluhují.

Olga: Když Vás nic nenapadá, máte nějaký způsob jak překonat tvůrčí krizi nebo se dáte do vyhledávaní citátů.
Michal Viewegh: Mám období (celé dlouhé měsíce), kdy o knize jen přemýšlím, dělám si
poznámky a řekněme i "čekám na nápady". Jakmile ale začnu psát, nemůžu si "čekání na nápady" dovolit, musím je každý den tzv. vysedět.

Markéta Pěnkavová: Chtěla bych napsat autobiografii. Můj život je a byl tak zvláštní, že mám potřebu to sdělit ostatním lidem. Nevíte, jek na to?
Jinak si Vás velice vážím a přeji mnoho dalších kapek slin na papír. Slovo je jak slina na papíře, přidám také jednu.
Michal Viewegh: To je těžká otázka a neumožňuje krátkou odpověď. Zkusím to. Já vždycky
říkám: kdo z nás má tak pozoruhodný život, aby pouhým jeho zapsáním mohl vzniknout pozoruhodný román? Já například ne. Já musím fabulovat, tj. vymýšlet si atd. Jestli vy ano, pak už potřebujete jen dobrý styl. Ten se snad dá trochu odkoukat z knížek.

Helena: Vlastně jsem chtěla položit ještě jednu otázku. Nechci Vás, pane Vieweghu, nějak popohánět, ale - nemohl byste být ještě produktivnější?
Michal Viewegh: Produktivnější autoři skutečně existují - např. Daniela Steelová apod. Ti píší několik románů ročně, ale jsou to špatné romány. Já bych rád psal dobré - a na jeden takový je rok spíš málo.

Helena: Co říkala Vaší knize dcera? (Mám na mysli "Zapisovatele otcovské lásky"...)
Dík za odpověď.
Michal Viewegh: Řekla, že to byla "docela sranda" (a mně při psaní krvácelo srdce...)

Anna Alsherová: Zajímalo by mne, zda se ztotožňujete z hrdinou-zapisovatelem z Vaší
knihy Zapisovatelé Otcovské lásky a tvoříte tu a tam také pod stolem? Pokud
ano, co Vás k tomu vede, máte tam dole snad lepší inspiraci?
Michal Viewegh: Neztotožňuji se s žádnou ze svých postav, s mnoha mám ale leccos společného. Pro postavu otce ze Zapisovatelů otcovský lásky mám ale zcela mimořádné porozumění... Píšu nicméně normálně u stolu, nikoli pod ním.

Bohdan Vanek: Co Vás nejvíc inspiruje? (Myslím vlastní zážitky, zážitky kamarádů, sny, četba...)
Michal Viewegh: Inspirace je myslím dost nepřehledná změň vlastních i cizích zážitků, filmů,
knih atd. - nedokážu přesně říct, co mě inspiruje nejvíc, ale určitě patřím k autorům, kteří trochu méně fabulují a trochu více žijí.

Eden: Vzkaz pro pana spisovatele: jsme zhruba stejného věku, takže bych už mohla leccos vědět. Ale přesto: děkuji, že jste mi pomohl přestat si dělat iluze o chlapech. U Vašich knih se báječně bavím a doufám, že nám to oběma vydrží. Děkuji za všechny Vaše romány.
Michal Viewegh: Děkuji za kompliment a upřímně Vás zdravím

Dagmar Kuklová: Do jaké míry byla kniha Výchova v dívek v Čechách inspirována Vašim
skutečným životem?
Michal Viewegh: Méně, než by se zdálo. Většina situací je (alespoň částečně) smyšlená.

Monika: Zajímalo by mne, nakolik jsou Vaše příběhy (např. kniha Povídky o manželství a sexu) autobiograficke.
Hana Vodičková: Hezký den pane Wiewegu, ráda čtu vaše knihy a docela by mne zajímalo jak hodně jsou o Vás a Vašich milostných dobrodružstvích. Zdraví Hana Vodičková
Michal Viewegh: Méně, než se možná zdá, ale asi více, než je v Čechách zvykem. Velmi hrubý odhad: ze všech těch literárních situací jsem opravdu prožil tak 20% (hádejte které)

Petr Novák: Otázka na samotného Mistra - O čem bude Váš příští román?:-)) Nee, jinak - všiml jsem si, že některé postavy ve všech Vašich románech jsou si podobné, vždy je to stejný typ lidí. Je to záměr nebo pouze náhoda či dokonce pouze můj pocit?
Michal Viewegh: Příští kniha budou literární parodie (vyjde v květnu).
Stejný typ lidí? Možná na tom něco je, píšu totiž převážně o lidech, kteří (s vyjímkou některých záporných postav) jsou mí blízcí.

Jirka Lahvička: Chystáte konečně nějaké neautobiografické dílo, které se (podobně jako vaše rané práce) bude líbit současně čtenářům i kritikům?
Michal Viewegh: Chystám na květen nové literární parodie - takže to bude samozřejmě
"neautobiografická" kniha. Stejně tak výbor z novinových fejetonů, které vyjdou před Vánoci. Zda se budou obě knížky líbit kritikům, nemohu bohužel ovlivnit.

Dana Švigová: Některá vaše díla byla zfilmována. Pro mne jako pro čtenáře, který
má možnost srovnávat knižní podobu díla s filmovou, je někdy filmová adaptace zklamáním ( to ale neplatí o vašich dílech ani filmech podle nich natočených, ba naopak). Jak Vy sám jako autor vnímáte převedení vašich děl na filmové plátno, jak jste s ním spokojen, zajímalo by mne do jaké míry můžete ovlivňovat natáčení, výběr hereckého obsazení apod.
Michal Viewegh: Autor knihy její zfilmování může ovlivnit především tak, že napíše scénář; k výběru herců atd. se příliš vyjadřovat nemůže, resp. snad může, ale rozhodně nemá hlavní slovo (to má režisér a producent). Mně se oba "moje" filmy celkem líbily, Báječná léta o něco víc. Nepsal jsem ale scénáře (psal jsem v té době pokaždé novou knihu a neměl čas), takže si nemohu stěžovat. T.č. už si už ale scénáře podle mých knih píšu sám - teď právě pracuji na scénáři Povídek o manželství a sexu pro Hřebejka a Petra Nikolaeva.

Petra Zámečníková: Jak se vyrovnává s vaší narůstající popularitou vaše dospívající dcera? Jaký má vztah k literatuře, projevují se i u ní literární sklony?
Michal Viewegh: Jak správně tušíte, těžko. Nedávno mi říkala, že uvažuje o pseudonymu.
Samozřejmě nečte žádné rozhovory atd., odmítá se mnou chodit do společnosti, protože "by tam se mnou mluvili lidi"... Naprosto chápu, že nechce být jen něčí dcera, ale někdy je to problém pro nás oba.
Sloh jí jde ze všech předmětů (na gymnáziu) možná nejlíp, ale moje zkušenost je, že v šestnácti se prozaický talent ještě moc nepozná. Kdybyste si např. přečetla moje povídky z té doby, určitě byste neřekla, že to napsal budoucí spisovatel...

redakce Dáma: Protože poskytujete rozhovor Internetovému časopisu pro ženy, zajímalo by nás, jak Vy sám internet používáte, jaké informace na internetu nejčastěji hledáte, jaké servery nejčastěji navštěvujete? Domníváte se, že vydávání knih v elektronické podobě ( nejen na internetu), tak jako například vydal své poslední dílo americký spisovatel Stephen King, má
budoucnost a že vydávání knih v papírové podobě bude během několika málo let značně potlačeno?
Michal Viewegh: Jsem internetový začátečník. Ťvodní nadšení (mj. pro erotické servery)
už pominulo, dneska používám především e-mail, občas hledám nějaký spoj, hotel, dílčí informaci pro dceru do školy apod.
 Pokud jde o internetovou povídku Kinga: myslím, že já se nějakého opravdu masového čtení internetových knih ještě nedožiji. Ale i kdyby: pro autora se internetem až tak moc nemění, jde jen o formu, v jaké to je vytištěno, resp. čteno. Nakonec je z toho zase kniha, byň elektronická...

Panu Vieweghovi děkujeme za spolupráci na tomto rozhovoru, přejeme hodně literárních úspěchů a nám všem jeho čtenářům spoustu dalších skvělých knih. 

Doporučujeme

Články odjinud