Slovenský balet jen jedinkrát v Praze!

Stalo se již tradicí, že balet Slovenského národního divadla hostuje v Praze a balet pražského Národního divadla předvádí své umění v Bratislavě. Slováci na scéně Stavovského divadla tentokrát uvedou inscenaci Bolero a viac… v jediném představení 2. prosince 2007, jejíž bratislavská premiéra se bude slavnostně odehrávat až na Silvestra.

Slovenský balet nabírá novou energii a vydává se novým směrem, jak vyplynulo ze slov ředitelky Slovenského národního divadla Silvie Hroncové a uměleckého šéfa baletu Mária Radačovského. V komponovaném večeru budeme mít příležitost zhlédnout tři moderně pojaté kusy z choreografické dílny Radačovského, a jednu choreografii Igora Holováče.

Mário Radačovský, sám dlouholetý host pražské Zlaté kapličky, někdejší člen Kyliánova Nizozemského tanečního divadla a první sólista montrealského baletu nám dokonce osobně zatančí se svou partnerkou ve své choreografii Stretnutie s labuťou. Moderní duet o okouzleném kontaktu milostné dvojice, inspirovaném Princovým setkáním se začarovanou labutí z Čajkovského Labutího jezera, věnoval tvůrce své ženě.

Také miniatura Zmena na hudbu Rossiniho a Bacha se věnuje mezilidským vztahům, a to shumorem a hravostí. Kdo Zmenu zhlédl, oceňuje zejména tanečně bohatý a velmi specifický pohybový slovník choreografa. Ravelovo Bolero, ve své dramatičnosti inspirativní pro mnohé choreografy, pojal Radačovský jako šachovou hru, kde se projeví kontrast černé a bílé, dobra a zla, muže a ženy… Bolerem večer vyvrcholí, předtím však uvidíme také ještě Holováčovu miniaturu s technicky náročnými tanečními party Keď umrieť znamená žiť. Téma absolutní, vysněné lásky je zpracováno na hudbu estonského skladatele Arvo Pärta.

Šéf baletu pražského Národního divadla Petr Zuska s radostí uvítal Radačovského příjezd: „V Kanadě jsme spolu protancovali dva roky, znám ho jako skvělého umělce a skvělého člověka.“ Radačovský tvrdí, že v moderním pojetí baletu má Praha před Slovenskem náskok: „Z mého pohledu se to jeví tak, že Petr Zuska posunul balet o několik let dopředu. I my se budeme snažit být v tom nejlepším slova smyslu konkurenty Prahy. Musím přiznat, že náš soubor nemá evropský rozměr. Ale má potenciál, aby ho mohl mít. Byl dosud orientován jen na klasický repertoár, ale chceme, aby se náš balet stal moderně smýšlejícím a otevřeným.“ Nová vedoucí garnitura SND hodlá s baletem zajíždět i do dalších slovenských měst a seznámit s ním obyvatelstvo. Aby se nábor chlapců pro tanec dařil stejně jako nábor dívek, bude se i repertoár stavět tak, aby byl populární i pro pány. Je známo, že Češi rádi vídají slovenské výkonné umělce už pro jejich bezprostřednost, svěžest projevu a sálající energii. Ředitel pražského Národního divadla Ondřej Černý slibuje: „Nejenže tradice úzké spolupráce se Slovenským národním divadlem stále trvá. Mám pocit, že se bude ještě zintenzívňovat. Naše spolupráce už má nové obsahy, chystáme například koprodukční operu Ariadna…“

zdroj: 2media.cz, s.r.o.

Doporučujeme

Články odjinud