Smyczek i Hanák musí do squatu

Smyczek i Hanák musí do squatu

Ačkoli ani Karel Smyczek, který se opět ujal režie druhé řady seriálu České televize Dobrá čtvrť, ani Tomáš Hanák v roli fotografa a otce hlavní seriálové hrdinky Katky Erhatové (Marthy Issové) nepatří k příznivcům squatů, přesto se nemalá část nových dílů odehrává v polozhroucené ruině Valeriánky.

Toto prostředí si pro své hrdiny vybrala scénárista Lucie Konášová, pro kterou, jak sama přiznala, kulturní underground, kde se neustále přesýpá směs alternativně oděných lidí pořádajících workshopy, při nichž vznikají úžasné celoplošné nástěnné dekorace plné barev, nápadů a fantazie, má stále příchuť zakázaného ovoce. Přestože mu ale dokázala odolat, protože jak uvedla, je příliš zhýčkaná a zcela jistě by jí chyběla nejen sprcha v horké vodě a vytápěná ložnice, ale i řada jejích oblíbených věcí, bez nichž si už dnešní život umí jen stěží představit. Ačkoli ty, kteří alternativním způsobem života žijí obdivuje, sama sebe vidí spíše jako hodně slušně vychovanou holčičku. „Strašně se mi to líbí. Má to obrovskou romantiku. Postava, která mě inspirovala ke Katce, se pohybuje v tomto alternativním světě. Jsme si dost blízcí, ale sama bych k tomu neměla odvahu,“ prozradila scénáristka, která, jak sama uvedla, zná dobře své meze.

Režisér Karel Smyczek s hrdiny seriálu Dobrá čtvrť 2

Squateři prý už uvažují o televizi

Režisér Karel Smyczek k tomu poznamenal, že se sice jedná o filmově zajímavé prostředí, přesto by nebyl příliš nadšen, kdyby se jeho potomci nechali zlákat tímto způsobem života. Obdobně reagoval i Tomáš Hanák, který sám sebe označil spíše za „hodného chlapce než za rebela.“ Jak uvedl, možná je to dáno jeho věkem nebo má v sobě určité předsudky, proto jako otec svou dospívajících dcer by byl raději, kdyby jeho „holky nevyžadovaly ve squatu nutně žít,“ dodal herec, který si podle svých slov zuby nehty snaží představit, že by skutečně nechaly zlákat. „Samozřejmě, že se mi líbilo, když squateři skutečně obsadili objekty, které jsou kouzelné a snažili se je zachránit. To je mi milejší než přestavba k podnikatelským záměrům,“ přiznal herec, který se netají tím, že až do léta nechce poskytovat žádné rozhovory a bedlivě si chrání své soukromí.

Podle režiséra může toto atraktivní prostředí přilákat k televizním obrazovkám řadu především mladších lidí. Jak Karel Smyczek prozradil, před realizací celého projektu se tým setkal i se skutečnými squatery, kteří podle něj byli tak zaujatí seriálem, že jak se svým neopakovatelným úsměvem poznamenal, „možná již nyní uvažují o tom, že si pořídí agregát, který by vyráběl energii pro jejich stařičkou černobílou televizi, aby mohli sledovat osoby svým seriálových kolegů z Dobré čtvrti. Přitom diváci se setkají se svými hrdiny až koncem příštího roku.“ Podle Lucie Konášové se skuteční squateři bavili a neměli pocit, že by jim někdo bral jejich alternativní svět prostřednictvím stupidního způsobu zábavy.

Realizační tým ve squat

Prostředí i postavy budou drsnější

Nová řada úspěšného seriálu, kterou opět připravuje tým vedený Karlem Smyczkem, však chystá pro diváka i další překvapení. V 11dílném pokračování se totiž objeví kromě všech známých tváří z první série i řada dalších herců a postav. Diváci se opět setkají se čtveřicí známou z 1. řady – se Zuzanou, Katkou, Michalem a Honzou. Zmizí však prostředí gymnázia, z hlavních hrdinů se stanou studenti po maturitě. Jediný, kdo zůstává v kontaktu s gymnáziem, je Katka, která také školu lehce opouští. Přibudou naopak rodiče Honzy, kteří se vrátí z Peru. Výrazně se ale promění postavy v okolí Katky, zlákané avantgardní kulturou squatu. Tahákem bude podle tvůrců řada známých hereckých osobností, které obohatí seriálovou rodinu. Chybět nebude například Jiří Bartoška, Hana Maciuchová, Jan Dolanský, Jan Hartl, Vladimír Javorský. „Bohužel jsme nenašli dost velký prostor pro výraznou postavu Františka Němce, který se tak objeví jen v jedné scéně, na které jsme se domluvili,“ poznamenal režisér Karel Smyczek.

Doporučujeme

Články odjinud