Stephen King ničí knižní trh

Stephen King se pozvolna zaměřuje na Internet a nejen, že některé knihy prodává pouze přes Internet, ale nyní ani knihy netiskne a nechává čtenáře stáhnout si texty přímo po internetu v digitální podobě.

Stephen King ničí knižní trh

Stephen King se pozvolna zaměřuje na Internet a nejen, že některé knihy prodává p ouze přes Internet, ale nyní ani knihy netiskne a nechává čtenáře stá hnout si texty přímo po internetu v digitální podobě.
Vydal tak první kapitolu čistě Internetové knihy The Plant (Rostlina). Kapitolu si můžete stáhnout zdarma, ale King slibuje, že vydá novou kapitolu také po Internetu, pokud za první kapitolu zaplatí alespoň 3/4 čtenářů symbolický 1$. Pokud čtenáři nezaplatí, King pokračovat nebude. "Když zaplatíte, bude příběh pokračovat, když ne, skončí," říká sám King.
Do dnešní doby si první kapitolu stáhlo 152.000 čtenářů a 116.000 jich zaplatilo. Určitě chtějí, aby King vydal takto i další části. A to se také stalo. 31.7. vydal King druhou část a slibuje, že již tvrdě pracuje na další. Autor tak obchází nakladatele, distributora a klasického knihkupce. Celý nakladatelský svět sleduje jeho počínání se smíšenými pocity.
Domovská stránka Stephena je http://www.stephenking.com a zde si také můžete stáhnout první kapitolu knihy The Plant.
Dle mého názoru je tento způsob prodeje zajímavý a určitě má budoucnost. King není první, kdo takto vydává svá díla, ale jeho popularita je velká a jeho akci sleduje celý nakladatelský průmysl a mnoho čtenářů a fanoušků. Jsem zvědav, kdy se pokusí o vydání knihy po Internetu nějaký český autor.

Autor: Mis

Doporučujeme

Články odjinud