Stovka Lubomíra Lipského!

Stovka Lubomíra Lipského!

Lubomír Lipský, legenda českého filmového a divadelního herectví, slaví stovku!!! V pokračování úspěšné filmové komedie Bobule s názvem 2Bobule, která se bude točit letos v létě, čeká na populárního českého herce jubilejní 100. role před filmovou kamerou.

14. dubna bylo navíc Lubomíru Lipskému 86 let a obě příležitosti oslavil najednou nejen se svými přáteli, ale i s producenty a tvůrci připravovaného filmu 2Bobule. Při této výjimečné události se pan Lipský dokonce dočkal své vlastní edice filmového vína.

„Když jsme oznámili, že chystáme pokračování Bobulí, jeden fanoušek s nadšením pro statistiku nám řekl, že pokud bude ve filmu hrát pan Lipský, bude to jeho stá filmová role. S panem Lipským jsme do dvojky počítali, takže jsme hned přichystali malou oslavu k jeho úžasné a úctyhodné herecké kariéře, kterou jsme spojili i s oslavou narozenin pana Lipského,“ řekl jeden z producentů filmu Tomáš Vican.

Slavilo se jak jinak než ve vinotéce BobuleBar na Národní třídě a pogratulovat přišli kromě členů Lipského rodiny také jeho herečtí kolegové Květa Fialová, Václav Postránecký či Petr Nárožný. Symbolicky se také na oslavě potkali režisér prvního dílu Tomáš Bařina s režisérem dvojky Vladem Lanné. A všem chutnalo víno, které pro tuto příležitost připravilo Adámkovo vinařství – vinařství ještě donedávna fiktivní, které patřilo právě dědečkovi v podání pana Lipského ve filmu, které ale díky producentům pro tuto příležitost získalo reálný rozměr. Producenti ostatně chtějí s touto značkou pracovat i do budoucna.

Stá filmová role Lubomíra Lipského bude ve filmu 2Bobule, kde si zahraje stejnou postavu jako v úspěšné jedničce – tedy majitele vinic a dědečka podvodníčka Honzy v podání Kryštofa Hádka, kterému dědečkovo víno zcela změnilo život. A to i přesto, že na závěr prvních Bobulí se naznačuje, že dědeček Lubomíra Lipského umřel. „Dokonce jsme měli natočen dědečkův pohřeb,“ prozrazuje producent Adam Dvořák. „Do filmu se nám to nakonec nehodilo a teď jsme rádi. Postava pana Lipského byla mezi diváky oblibená. A nyní s ní můžeme pracovat i ve dvojce. I když asi trochu jinak, než diváci čekají.“ Premiéra komedie 2Bobule je v plánu na konec října letošního roku.

Herec Lubomír Lipský se narodil v Pelhřimově jako nejstarší ze tří synů v cukrářské rodině, a už od mala inklinoval k umění a k herectví. V tom se doplňoval s o rok mladším bratrem Oldřichem, který se později stal režisérem mnoha nezapomenutelných filmů. Ostatně, jejich otec hrál v pelhřimovském ochotnickém divadle. Poprvé stál Lipský na jevišti ve svých 12ti letech ve Strakonickém dudákovi. Vedle divadla hrál navíc v jazzovém orchestru na klavír i na saxofon. Po maturitě studoval na Karlově univerzitě Divadelní vědu a estetiku. Největší vzorem pro Lipského a jeho souputníky bylo Osvobozené divadlo a divadelní sny sen se jim splnily v roce 1945, kdy dostali možnost založit v Praze Divadlo satiry. Tam Lubomír Lipský vydržel až do roku 1949, kdy bylo divadlo státem zrušeno. Následovalo angažmá Městských divadlech pražských, poté v divadle ABC či divadle Na Jezerce. Na svém kontě má dvě ceny Thálie.

Před kamerou stál poprvé v roce 1946, kdy si spolu s bratrem zahrál menší roli partyzánů ve válečném snímku V horách duní. V 50. a 60. letech se ve filmech objevoval často ve výrazných, ale stále spíše v menších rolích ( např. alchymista v Císařově pekaři a pekařově císaři, princ v Byl jednou jeden král, Florenc 13:30, Hudba z Marsu ), slávu a popularitu si získal především díky televiznímu účinkování a to hlavně jako děda Potůček v legendárním seriálu Tři chlapi v chalupě z roku 1962. Největší příležitost vyniknout na filmovém plátně dostal až díky bratrovi Oldřichovi, který ho obsadil do filmu Zabil jsem Einsteina, pánové z roku 1969 a potom i do nejvýraznější filmové role Lubomíra Lipského v roce 1970 - dobráckého učitele literatury George Camela v parodii Čtyři vraždy stačí, drahoušku. Bratr režisér ho pak obsadil i do památné role v 6 medvědů s Cibulkou, kde skvěle předvedl svůj komediální talent.

Zatím poslední filmovou rolí byla postava dědy v úspěšné komedii Bobule, v létě bude Lubomír Lipský točit pokračování s názvem 2Bobule. I když oslavil 86 let, stále aktivně hraje ve filmech, v televizi, i na divadle.

zdroj: pragency

Doporučujeme

Články odjinud