Suzanne Vega se setká s kapelou z dětského domova

Životní zážitek čeká ve čtvrtek vpodvečer klienty dětského domova v Olomouci. Desítka dětí, z nichž většina hraje a zpívá v ústavní kapele, se setká s americkou písničkářkou Suzanne Vega.

Zpěvačka si s mladšími kolegy popovídá ve čtvrtek krátce před svým vystoupením na slavnostním zakončením festivalu Academia film Olomouc. Setkání zprostředkoval hejtman Olomouckého kraje Ivan Kosatík, který zároveň slavnou interpretku požádal o podpis do krajské pamětní knihy.

Kapela z dětského domova letos oslavila dvanácté narozeniny a má na kontě i vlastní album, které natočila v Českém rozhlasu. Skupina často vystupuje na karnevalech, dětských dnech či na výstavách květin Flora Olomouc. „Děti se na Vegu těší, přinesou jí své CD. Chceme, aby se nám zapsala do kroniky vedle Karla Gotta, pana prezidenta či české fotbalové reprezentace,“ prozradil ředitel domova Dalibor Křepský.

Hejtman Kosatík koupil dětem z domova na koncert lístky. „Dlouhodobě sleduji aktivity domova. Vím, že dělají dobré věci. Jednou z nich je i práce s hudební skupinou. Chtěl jsem dětem, které by se na koncert asi těžko dostaly, umožnit hudební zážitek,“ podotkl Kosatík.

Suzanne Vega je hlavním hostem 41. ročníku festivalu Academia film Olomouc. Během svého pobytu v Olomouci má v plánu prohlídku města, návštěvu Arcidiecézního muzea a bohatý kulturní program. S návštěvníky AFO se setká během besedy o osobnostech v dokumentu, festivalového večírku a dernisáže výstavy svých portrétů. Vrcholem festivalu bude koncert zpěvačky v Regionálním centru Olomouc při slavnostním zakončení festivalu.

Doplňující informace: http://www.ddolomouc.cz www.afo.cz

Festival Academia film Olomouc vznikl ze společné iniciativy Krátkého filmu Praha, Československé akademie věd a Univerzity Palackého v Olomouci v roce 1966 jako celostátní přehlídka vědeckých, populárně-vědeckých a didaktických filmů. Koncem devadesátých let nastal zřetelný kvalitativní posun programové skladby festivalu, příklon k aktivní dramaturgii, oslovování tvůrců. Rovněž je viditelný tematický a žánrový posun, kdy vedle vzdělávacích a populárně-vědeckých dokumentů dostávají větší prostor dokumentární filmy.

Doporučujeme

Články odjinud