Tajemství bezbolestné kastrace

V dnešní uspěchané době, kdy materialistický svět nás zdá se naplno pohltil, se nemálo z nás táže po smyslu života. Někteří ho nacházejí v práci, v hromadění majetku, v sexu, v drogách, ve sportu, a nebo v duševnu. Tak jako existuje několik druhů práce, sportovních disciplín, tak existuje několik cest jak nalézt boha, nebo alespoň duševní rovnováhu.

Tajemství bezbolestné kastrace

Žijeme v době, kterou někdo pojmenoval postmoderní. Pak se toho chytlo pár dalších lidí a hned tu máme i postmoderní společnost. Trochu mě zajímá co bude následovat pak, ale to není téma tohoto článku. To o čem chci tady psát je fenomén příznačný právě pro tuto dobu. V dnešní uspěchané době, kdy materialistický svět nás zdá se naplno pohltil, se nemálo z nás táže po smyslu života. Někteří ho nacházejí v práci, v hromadění majetku, v sexu, v drogách, ve sportu, a nebo v duševnu. Tak jako existuje několik druhů práce, sportovních disciplín, tak existuje několik cest jak nalézt boha, nebo alespoň duševní rovnováhu. O jedné takové cestě pojednává kniha Jiřího X. Doležala "Bezbolestná kastrace "s podtitulem "encyklopedie lidového léčitelství". V této knize se autor snaží dopátrat tajemství lidového léčitelství. Hned od počátku přiznává, že má zcela racionální pohled na svět a je to na celé knize znát. A na konci to shrnuje, že totiž v léčení dotykovou metodou nevěří a je to lež. Hned na začátku knihy totiž jakoby mimochodem konstatuje, že jedna z mnoha léčitelek, které navštívil , pomohla jeho kolegovi Petru Jedinákovi od bolesti hlavy. Dále to však nerozvíjí, ani nekomentuje.
Ve zbytku knihy přistupuje k lidovým léčitelům s odstupem a despektem. Pokud uzná léčitelův úspěch, pak vcelku logicky dodává, že se nejedná o tzv. léčitele, ale třeba o bylinkáře, nebo člověka nabitého energií, který uvede léčeného spíše do pohody, čímž jej vyléčí. V následných rozhovorech tito samotní úspěšní "léčitelé", nebo spíše lidé, kteří neléčí podle medicínských pravidel, ale podle lidové moudrosti a odkazů našich babiček bylinkářek, popírají jakékoliv nadpřirozené dovednosti a čáry.
Spíše se zabývá důvody, co vedou lidi k takzvaným léčitelům a samotné léčitele ke své profesi a dochází k zajímavým závěrům. Ze vzorku, který autor předkládá, k léčitelům dochází lidé osamělí a frustrovaní. Zajímavé je, že v podstatě ty samé problémy vedou léčitele k tomu, aby tzv. "léčili." Jenom jeden případ ukazuje na podnikavého ducha. Onen vzorek úspěšných bylinkářů na své dovednosti nijak zvlášň neupozorňuje. Je to možná trochu škoda, ale je to poctivější, než reklama na podvodných základech.
Ťplným závěrem knihy autor řeší své samotné problémy s dívkou, která se taky považovala za lidovou léčitelku a prostě Jiřího X. sbalila, aby si na něm vyzkoušela dosah svého vlivu. Jelikož je to velice subjektivně napsaná kniha, nelze říci zda je pravda, tak jak to autor popisuje.
Jak už bylo řečeno celá kniha je autorův subjektivní pohled na lidové léčitelství, avšak je to velice zajímavý pohled. I když ze vším tak docela nesouhlasím, tak si myslím, že to stálo za přečtení. Když nic, tak jsem se u toho docela dobře pobavil.

Autor: Tomáš Neuman

Doporučujeme

Články odjinud