Tělo Mony Lisy skončilo na smetišti

Tělo Mony Lisy skončilo na smetišti

Její záhadný úsměv fascinuje již staletí milióny lidí, ale Lisa Gherardiniová, kterou portrét zachycuje, skončila neslavně. Její ostatky byly pohozeny na smetiště.

Slavný obraz Leonarda da Vinciho tařka jistě zobrazuje Lisu Gherardini, narozenou v květnu 1479 ve Florencii.

Stala se druhou ženou Francesca del Gioconda, obchodníka s hedvábím, a známa pak byla jako "La Gioconda", což je také oficiální název jejího portrétu.

Po smrti manžela se Lisa uchýlila do františkánského kláštera a tam žila s jeptiškami až do své smrti ve věku 63 let.

Kostelní matrika zaznamenala, že "žena Francesca del Gioconda zemřela 15. července 1542 a pohřbena byla u svaté Uršuly ve Florencii". Její ostatky odpočívaly v kryptě, ale v roce 1810 byl konvent sv. Uršuly zrušen.

Stavební práce v 80. letech minulého století vedly k odkrytí klášterních krypt. Jejich obsah byl však zcela bez okolků vyvezen na skládku známou jako Case le Passarini. Dnes se tu nalézá zatravněný kopec.

"Bohužel, nikdo nevěnoval žádnou pozornost historickému významu budovy a jejího obsahu," říká odborník na Monu Lisu Giuseppe Pallanti.

Ten se teď podle listu Metro snaží přesvědčit úřady, aby v budově, kde se momentálně buduje kulturní centrum, alespoň vyvěsily pamětní desku ženě, které patřila jedna z nejznámějších tváří na světě.

"Je hrozně smutné, že hrob Lisy Gherardini byl zničen, aniž by si to kdokoliv uvědomil," dodává odborník.

ČTĚTE TAKÉ:
Karolina Kurková: Velký návrat topmodelky


STAŇTE SE FANOUŠKEM DAMA.CZ NA FACEBOOKU

Doporučujeme

Články odjinud