Unikla Shakespearovi královská koruna?

Záhadami opředený život největšího dramatika všech dob Williama Shakespeara (1564-1616) neustále skýtá živnou půdu novým a novým literárním badatelům. S doslova průkopnickou teorií se k nim přiřadil americký historik Paul Streitz, jenž své poznatky zapracoval do knihy Oxford: Son of Queen Elizabeth I.

Hned v úvodu zpochybňuje tradované tvrzení, že tato anglická vladařka byla panenskou královnou. „Jde o pouhý mýtus, jejž šířila tehdejší dvorská propagandistická mašinérie,“ uvádí ve své práci. Ve skutečnosti si na cudnost příliš nepotrpěla a z dobových zdrojů víceméně vyplývá, že měla hned několik nemanželských dětí.

Jedním z nich je prý Edward de Vere, hrabě z Oxfordu, jenž se narodil v roce 1548. Někteří badatelé ho už delší dobu pokládají za pravého autora monumentálního díla, jež tvořil pod pseudonymem Shakespeare. Streitzovy domněnky podporuje fakt, že mladík žil až do čtrnácti let na královském dvoře, kde se mu dostalo na tu dobu důkladného vzdělání. Proto se mu zdá zcela nepravděpodobné, jak soudí jeho někteří kolegové, že by mohl pocházet z lidu a přitom psát tak geniální dramata.

Plod záhadné nemoci Z dochovaných pramenů vyplývá, že v době Edwardova početí měla Alžběta I. milostné pletky s dvořanem Thomasem Seymourem. V roce 1648 se zcela stáhla do ústraní, údajně kvůli záhadné nemoci, jež ji sužovala. Nedochovaly se však žádné doklady o tom, že o ni pečoval jakýkoli lékař. „Tehdy jsem poprvé pojal podezření, že zřejmě přivedla na svět dítě,“ objasňuje autor publikace.

Pro potvrzení jeho pravdivosti se odvolává na osobní dopis panovnice, v němž se zmiňuje o pověstech vztahujících se k narození jejího potomka. „Nepíše, že jsou fámy nepravdivé, pouze zdůrazňuje, že by mohly poškodit pověst koruny.“ Aby jim mohla hrdě čelit, údajně svěřila synka do péče Johna de Vere, 16. hraběte z Oxfordu, který se nijak veřejně nešířil o tom, že by se jeho rodina rozrostla o dalšího potomka. Pro Streitze je nezveřejnění zprávy o narození syna dokladem toho, že vlastně šlo o kukaččí mládě.

Pokud jsou jeho závěry pravdivé a Shakespearovy skutečně kolovala v žilách královská krev, mohl si dělat také nárok na anglický trůn. (Plus)

Doporučujeme

Články odjinud