Velcí herci zpívají malým dětem

Velcí herci zpívají malým dětem

Jiří Bartoška, Zuzana Dřízhalová, Gabriela Osvaldová, Ivana Chýlková, Jakub Prachař, Martha Issová, Martin Dejdar, Jiří Macháček, Táňa Vilhelmová, Mojmír Maděrič a Jiří Lábus.... zkrátka velcí herci se sešli, aby udělali radost malým dětem a navíc pomohli dobré věci.

Veselá knížka Velcí herci malým dětem plní mezeru na knižním trhu - nabízí něco mezi klasickou pohádkou a audioknížkou. Její vydání má i nepřehlédnutelný charitativní podtext. Celá čtvrtina zisku z prodeje půjde na konto občanského sdružení Lymfom Help, které od roku 2005 pomáhá pacientům s maligním lymfomem, jejich blízkým a přátelům.
 

Projekt Velcí herci malým dětem je prvním producentským počinem herečky a zpěvačky Lucie Šoralové. „Zatím se snažíme zvládnout vše kolem vydání knihy co nejlépe. Vždycky jsem si přála spolupracovat na něčem hezkém a současně smysluplném, takže když mě oslovili mí slovenští přátelé, zda bych zkusila využít svých kontaktů a pomoci s vydáním knížky Velcí herci malým dětem v České republice, neváhala jsem. Je to má první producentská zkušenost, a když bude důvod a možnosti, tak budu pokračovat dál. Většinu písniček už máme natočených, všichni herci skvěle spolupracovali, úvodní vyprávění načetl svým charismatickým hlasem Jirka Bartoška, takže věřím, že výsledek bude skvělý,“ říká Lucia Šoralová.
 

Knížka je, přesně jak slibuje její podtitul, plná písniček, notiček, básniček a kresbiček. Titulní stránce dominuje CD s dvacítkou písniček nazpívaných oblíbenými herci. Každý z nich ke „své“ písni připojil originální kresbičku a svérázným způsobem tak spoluilustroval samotnou knížku, která obsahuje noty a texty všech písní.
Velcí herci malým dětem jsou českou verzí charitativního projektu, který v roce 2000 na Slovensku vytvořilo občanské sdružení Šance dětem. První náklad se bleskurychle vyprodal a titul se dlouhé týdny držel v žebříčku nejprodávanějších knih na druhém místě, v těsném závěsu za nejnovějším dílem Herryho Pottera.

Autorkou nápadu a hudby ke všem písničkám je Sisa Michalidesová, mladá slovenská herečka, skladatelka a hudebnice. Sisa v sedmnácti letech překonala nádorové onemocnění a na základě vlastních zkušeností se rozhodla pomoci těm, jejichž problémy velice dobře zná. V úvodu knížky vypráví dětem svůj příběh – příběh nemocné holčičky, která s pomocí kouzelné píšťalky dokázala spolu s tóny vyfouknout z těla i zlou nemoc… Původní texty Petera Konečného a Aleny Michalidesové do českého jazyka přebásnila Lucia Šoralová.
Slovenské děti si jednouché rýmy a chytlavé melodie zamilovaly, takže v současné době už je na pultech druhý díl knihy. Snad i u nás bude knížka stejně úspěšná a přinese radost dětem a finanční pomoc pro Lymfom Help.
Nakladatelství Enigma ve spolupráci s LD Studiem chystá toto nevšední dílko k vydání na podzim letošního roku.

Doporučujeme

Články odjinud