Vinobraní na Pražském hradě

Správa Pražského hradu připravila na sobotu 21. října a neděli 22. října 2006 první novodobé „Vinobraní na Pražském hradě“.

Smyslem vinobraní, které se uskuteční v Královské zahradě po oba víkendové dny od 11.00 do 17.00 hodin, je seznámit návštěvníky s více než tisíciletou tradicí pěstování vinné révy na Pražském hradě. Starobylou tradici se Hrad letos rozhodl obnovit a vinobraní je tak současně oslavou první novodobé sklizně vinné révy, ze které bude vyrobeno originální víno z Pražského hradu.

Návštěvníci „Vinobraní na Pražském hradě“ se seznámí s tradicí pěstování vinné révy a výroby vína formou komentovaných prohlídek vinice v Jižních zahradách, která pokračuje v tradici někdejších královských vinic. Informace o historii pěstování vína a další zajímavosti podají návštěvníkům průvodci Pražského hradu a odborníci na pěstování vína. Oba dva dny vinobraní zpříjemní návštěvníkům také hudba z doby Karla IV. Návštěvníci budou mít možnost vedle sektů a vín tradičních značek ochutnat i burčák z renomovaných vinařských oblastí. Nejen pro děti je připravena ochutnávka čerstvě vylisované 100% hroznové šťávy, vyrobené přímo na místě replikou historického lisu.

V Míčovně Pražského hradu bude umístěna jedinečná výstava nástrojů a pomůcek sloužících při výrobě vína v různých historických obdobích. Návštěvníci budou moci shlédnout exponáty ze sbírek Regionálního muzea Mikulov, Národního zemědělského muzea a Klubu kultury Uherské Hradiště.

Vstup na výstavu v Míčovně i komentované prohlídky jsou pro všechny návštěvníky zdarma. Vinobraní na Pražském hradě pořádá Správa Pražského hradu ve spolupráci se společností Bohemia Sekt a restaurací Lví Dvůr na Pražském hradě.

zdroj: Správa Pražského hradu

Doporučujeme

Články odjinud