Výsledky festivalu Křišťálové srdce

Letošní 7. ročník Mezinárodního filmového a televizního festivalu dokumentárních a publicistických pořadů se zdravotnickou tématikou Křišťálové srdce Poděbrady 2006 byl zaměřen na diabetes mellitus, zdravý životní styl a zdravou výživu. Do těchto tří kategorií bylo přihlášeno celkem 47 snímků z osmi zemí. Zastoupeni byli tvůrci z Japonska, Francie, Belgie, Polska, ale také například z Kuby.

V kategorii Zdravá výživa zvítězil pořad Biopotraviny z cyklu Pod pokličkou(ČT Ostrava) autorů Vladimíra Mráze a Blanky Hollanderové. Snímek propaguje humornou formou moderní trendy zdravé výživy.

V kategorii Zdravý životní styl zvítězil film Erika HIV+ režiséra Zdeňka Pojmana. Producentem snímku je Státní zdravotní ústav Praha a Česká televize. Porotu zaujal poctivě odvyprávěný příběh odvážné a upřímné ženy, která bojuje s tragickým osudem a dává příklad všem pochybujícím pacientům s chorobou HIV i jejich blízkým.

Cenu hlavního partnera festivalu společnosti AstraZeneca v kategorii Zahraniční produkce získal rakouský film Země bez dětí((Bayerischer Rundfunk) režisérky Angely Graas, která ve svém snímku zpracovala aktuální téma ubývání evropské populace.

V kategorii Diabetes mellitus a kardiovaskulární onemocnění zvítězil pořad Poruchy srdečního rytmu – Zkrocení splašeného srdce(HERAFILM), který natočil režisér Vladimír Kunz pro cyklus Diagnóza. Porota ocenila výborně zvládnutou popularizaci složitého zdravotního problému i výběr pacientů s přesvědčivým životním stylem, kteří zvládli svou nemoc.

Čestné uznání v kategorii Zdravá výživa získal pořad z cyklu Diagnóza Otylost a nadváha(HERAFILM) režiséra Morise Issy. Festivalová porota v čele s filmovou dokumentaristkou Olgou Sommerovou ocenila humornou formu zpracování tohoto tématu a také to, jak se režisérovi podařilo přiblížit zajímavé osobnosti jednotlivých pacientů.

Čestné uznání v kategorii Diabetes mellitus a kardiovaskulární onemocnění si odnesl pořad režiséra Petra Zrna Dětský diabetes – Nemoc na celý život(HERAFILM) z cyklu Diagnóza. Porotu zaujal citlivý výběr dětských pacientů i dramaturgicky zdařilé použití archivních materiálů a také varovný akcent při podceňování této závažné nemoci.

Festivalová porota: Olga Sommerová – filmová dokumentaristika, předsedkyně poroty Doc. Alexander Baran – ředitel Centre d´Ensenignement Medical et de Communication Andiovisuelle PhDr. Pavel Taussig – filmový historik a publicista Petr Šabach - spisovatel

Informace o festivalu naleznete také na www.kristalovesrdce.cz

Doporučujeme

Články odjinud