Výstava fotografií Lidé

Výstava fotografií Lidé

Kino, divadlo či něco jiného? Hledáte-li zajímavý kulturní podnik, kam si zajít, máme pro vás tip na jedinečnou výstavu fotografií, která přibližuje cestování po exotických koutech zeměkoule a život místních lidí.

V pražském divadle Dobeška, které je domovskou scénou slavného Divadla Sklep, je nyní ke shlédnutí zajímavá výstava fotografií Josefa Hegeduše z jeho cest po Etiopii a Nové Guinei. Výstava nese výmluvný název Lidé.

„Fotografování lidí nabízí možnost dokumentovat souvislost s jejich životem a zachytit momentální emoce. Ukazujete tak život v nejrozmanitějších zemích světa v surovém stavu,“ vysvětluje pojetí svých fotografií Hegeduš.

Jednotlivé snímky zobrazují život domorodců, fotografie vznikaly během tří let a jejich cílem je poskytnou věrný obraz života lidí v exotické Etiopii a Nové Guinei.

Výstava potrvá od 6. dubna do 3. května 2009 v prostorách divadla Dobeška v Jasné ulici. Hlavními partnery projektu jsou společnost Whirlpool a nadační fond Dětský čin roku.

Etiopie

Jižní Etiopie, daleko od všeho, nehybná a nekonečná, se na mapách kontinentu poprvé objevila teprve před sto lety. Tato poslední záhadná terra incognita Afriky odhalila svou ničím neznečištěnou, krásnou přírodu a zejména pestrou mozaiku populace, jež zůstala po staletí izolována a dosud si zachovala zvyky a praktiky pocházející z prehistorických dob.

Nová Guinea - Papua Barata

Vysoko v papuánských horách se rozkládá plošina, která z ptačí perspektivy vypadá jako neudržované fotbalové hřiště. Vždy odpoledne před nocí, kterou má rozjasnit úplněk, sedí kolem pláně domorodci, mlčí a čekají. V rohu planiny jeden z mužů provádí tajemný rituál. Má před sebou starou bednu od leteckého karga a v nepravidelném rytmu do ní ťuká oblázkem. Na uších má půlky kokosových skořápek, spojené ratanem. V první polovině minulého století začala nad Novou Guineou létat letadla. Jeden ze stříbrných ptáků přistál také na této planině. Vystoupilo z něj několik postav bílé pleti a místní obyvatelé je vítali s radostí i posvátnou úctou. Domnívali se, že v bájném ptáku k nim z nebes sestoupili duchové a přinesli jim takové dary, jaké mohou Papuáncům seslat jen dobří bohové.

Foto: Josef Hegeduš

Doporučujeme

Články odjinud