Zemřel herec Martin Štěpánek. Pražská divadla chystají rozloučení

Zemřel herec Martin Štěpánek. Pražská divadla chystají rozloučení

Veřejnost bude moci uctít památku herce a politika Martina Štěpánka v Divadle na Vinohradech, Národním divadle a Činoherním klubu. Agentuře Mediafax informaci v pátek potvrdily mluvčí divadel Zuzana Paulusová, Anna Lukešová a Romana Fraňková.

"Pro diváky, kteří se chtějí rozloučit s Martinem Štěpánkem, připravujeme v divadle pietní místo. Ve vestibulu divadla vystavíme jeho fotografii s letopočty narození a úmrtí. Toto místo bude sloužit pro ty, kteří chtějí jeho památku uctít květinou nebo svíčkou," sdělila agentuře Mediafax mluvčí Divadla na Vinohradech Zuzana Paulusová.

Národní divadlo uctí památku Martina Štěpánka smutečním butonem umístěným na Divadle Kolowrat. "Byl příliš nekompromisní ve vztahu ke komunistické moci, než aby mohl pokračovat v Čechách ve své dobře nakročené herecké kariéře, pro kterou právě působení v Národním divadle bylo asi nejpodstatnější. A tak nás jeho pevný, sugestivní hlas musel provázet normalizační pustinou z mnichovské centrály rádia Svobodná Evropa," sdělil Mediafaxu ředitel Národního divadla Ondřej Černý, kterému bude Štěpánek chybět coby velký přítel divadla i jako vášnivý politický diskutér.

"Po svém návratu z exilu se musel stát politikem. Ne snad proto, že by toužil po politické kariéře, ale proto, že občanský étos byl alfou omegou jeho myšlení. V mnoha věcech se mýlil. Ale jeho pohnutky byly vždy čisté a čestné," dodal Černý.

V Činoherním klubu zatím probíhá jednání o tom, jakých způsobem se s hercem rozloučí.

Martin Štěpánek spáchal ve čtvrtek 16. září sebevraždu.

Herec a politik Martin Štěpánek se narodil 11. ledna 1947 v Praze v herecké rodině. Jeho otcem byl herec Zdeněk Štěpánek, známí herci jsou i jeho sourozenci, bratr Petr Štěpánek a nevlastní sestra Jana Štěpánková.

Martin Štěpánek účinkoval v Národním divadle v Praze, v pražském Činoherním klubu a v Divadle na Vinohradech v Praze, všechna angažmá ale musel z politických důvodů opustit. V roce 1981 emigroval do Rakouska, odkud se později přestěhoval do Německa. Tam působil v mnichovské redakci rádia Svobodná Evropa, ale také režíroval a hrál v Divadle 44 a divadelním spolku Franze Werfela, který založila jeho žena, Jaroslava Tvrzníková.

Pro Svobodnou Evropu pracoval i po svém návratu do Česka od roku 1994 do roku 2002. Vrátil se také na jeviště Divadla na Vinohradech, kde hrál například ve hrách Večer tříkrálový nebo Královna Kristýna.

V září 2006 byl jmenován ministrem kultury v takzvané první Topolánkově vládě, ta ale nezískala důvěru poslanců a Štěpánek tak skončil na ministerstvu v lednu 2007.

Ve filmu hrál od 60. let minulého století, nejdříve většinou epizodní role. Později si ale zahrál velké postavy například v muzikálu Svatá hříšnice (1971), v Kachyňových filmech Tajemství velkého vypravěče (1971) a Vlak do stanice nebe nebo Vávrově Sokolovu. Objevil se i v seriálech Hříšní lidé města pražského, Letiště, Pojišťovna štěstí, Tajemství proutěného košíku, v epizodě Rukojmí v Bella Vista z 30 případů majora Zemana nebo v seriálu Na lavici obžalovaných justice.

Katerina Vlasáková (Mediafax)

Doporučujeme

Články odjinud