5 rad, jak účinně bránit své děti proti meningokokovi

5 rad, jak účinně bránit své děti proti meningokokovi

Invazivní meningokokové onemocnění (zkráceně IMO) je velmi vážnou infekční nemocí. Způsobuje ho bakterie Neisseria meningitidis, kterou má v nosohltanu zhruba 10 % běžné populace. Tito bacilonosiči, ač sami zdraví, jsou schopni lehce nakazit ostatní. Bakterie se totiž šíří, podobně jako třeba chřipka, kapénkovou cestou.

Meningokokové onemocnění se vyskytuje především u dvou věkových skupin - konkrétně u dospívajících osob mezi jedenácti až dvaceti lety a malých děti do pěti let. Do těla nakaženého pak bakterie provede velmi rychlou „invazi“ - do několika hodin pak propuká některá z forem meningokokového onemocnění. Přestože Česká republika patří ke státům, kde nákaza meningokokovou bakterií není tak častá, rozhodně se nevyplácí prevenci onemocnění podceňovat. Už jen z toho důvodu, že každý desátý na něj umírá a málokdo se vyléčí bez trvalých následků. Nabízíme vám 5 rad, které byste rozhodně neměli podcenit!

1) Nechte své dítě očkovat! Přestože pravděpodobnost nákazy je relativně nízká, nikdy ji nemůžete vyloučit.

2) séroskupinami IMO se vaše dítě může setkat - zvláště v případě, pokud dítě jede do nového kolektivu (sportovní zájezdy, studijní pobyty, stáže, práce v zahraničí). Přehled jednotlivých séroskupin ve světě můžete najít na www.meningitis.cz. Podle toho zvolte vhodnou vakcinaci.

3) V rámci prevence si nastudujte, jak rozpoznat některé z příznaků nemoci - například malé krvavé skvrny na kůži, které se objevují nejčastěji na břiše a nohách. Od běžné alergické vyrážky lze odlišit meningokokové skvrny tzv. skleničkovým testem – přiložením tenkostěnné skleničky na kůži. Pokud se v místě přitisknutí objeví výbled, jedná se o alergickou reakci. Pokud skvrny pod skleničkou zůstanou, jedná se pravděpodobně o krvácení do kůže způsobené meningokokovou infekcí. Pro komplexní informovanost vám poslouží web www.meningitis.cz.

4) Zajistěte, aby bylo vaše dítě (zejména jedná-li se o teenagera) vhodně informováno o možnosti prevence a rizicích IMO. V mladistvých kolektivech je bohužel informovanost o této nemoci a její prevenci minimální, což může mít fatální následky. Malá přednáška za to stojí!

5) U meningokoků jde především o čas. Má-li vaše dítě vysoké horečky a nereaguje na podání antipyretik, urychleně vyhledejte lékařskou pomoc.

Doporučujeme

Články odjinud