Alergii na partnerovo sperma má více než deset procent žen

Alergii na partnerovo sperma má více než deset procent žen

Alergie na partnerovo sperma může v nejhorších případech ohrožovat život. Každý rok lékaři zaznamenají případy, kdy žena po kontaktu s mužovým ejakulátem utrpí anafylaktický šok. Většina alergických reakcí na sperma má ale mnohem mírnější průběh. A je většinou zaměňována s pohlavními chorobami. Podle sexuologů z Manchesteru většina žen o své alergii na partnerův ejakulát netuší. A trpí jí až kolem dvanácti procent žen.

Doktor Michael Carroll z Manchester Metropolitan University tvrdí, že alergie na sperma je podceňována a že je mnohdy zaměňována s pohlavními chorobami. Ženy totiž často při reakci na ejakulát trpí potížemi s močením, svěděním či zarudnutím vnějších pohlavních orgánů, což si vysvětlují infekcí či jinou chorobou.

Alergie na sperma se může projevovat třeba jen mírným podrážděním, svěděním, bolestivým močením či ekzémem. Z výzkumů doktora Carrolla a jeho kolegů vyplývá, že po alergologické zkoušce je na partnerovo sperma alergických zhruba dvanáct žen ze sta.

„Symptomy přecitlivělosti na lidské sperma jsou často chybně diagnostikovány kvůli podobnosti se symptomy jiných potíží jako zánětů kůže a některých pohlavních chorob,“ tvrdí doktor Carroll.

Alergii podle něj způsobuje semenná tekutina, nikoli spermie samotné. Žena alergická na partnerovo sperma tak může počít dítě – s pomocí umělého oplození, při němž se izolují spermie, a jimi se oplodní vajíčko. Ženy alergické na partnerovo sperma by měly při sexu používat kondom a vyhnout se kontaktu s ejakulátem.

„Kromě fyzických potíží však ženy trpící přecitlivělostí na partnerovo sperma většinou strádají také emocionálně, protože to má samozřejmě vliv na kvalitu vztahu a sexuální život dvojice,“ dodává doktor Carroll.

Doporučujeme

Články odjinud