Američtí rabíni podepsali dokument tolerance vůči gayům a lesbičkám

Američtí rabíni podepsali dokument tolerance vůči gayům a lesbičkám

Pro homosexuály židovského vyznání je to významné gesto. Američtí rabíni totiž vykročili směrem k liberalizaci postoje židovské víry vůči sexuálním menšinám a šedesátka předních amerických rabínů podepsala dokument, který vyzývá širokou židovskou obec k přijetí a toleranci gayů a lesbiček.

Ovšem nadále jsou podle společného prohlášení homosexuální sex a manželství osob stejného pohlaví hříchem a židovské zákony je zakazují. Židé by ale měli gaye a lesbičky přijímat s úctou a respektem.

Dokument uvádí, že je jedno, zda se člověk gayem a lesbičkou narodí nebo si to zvolí, ale židovská víra přikazuje, aby se lidé k sobě vzájemně chovali s respektem, protože gayové a lesbičky jsou plnoprávnými členy synagog a škol. Listina také vyzývá židovskou obec, aby přestala s tzv. konverzní terapií, která „bývá neúčinná a může navíc ublížit“.

„Zostuzování, zesměšňování, šikana a ponižování někoho s homosexuální orientací je porušováním zákazů Tóry, která představuje nejhlubší hodnoty judaismu,“ uvádí dokument dále.

Dokument pobuřuje ortodoxní židy, kteří jej považují za příliš liberální. Naopak ti liberální věřící tvrdí, že měl jít ještě dál v uznání práv homosexuálů.

ČTĚTE TAKÉ:
Majetnictví v partnerství


STAŇTE SE FANOUŠKEM DAMA.CZ NA FACEBOOKU

Doporučujeme

Články odjinud