Babiččina bábovka

| Autor: Jitka Rákosníková (FOOD) | Rubrika: Láska a vztahy

Bábovky jsou v české kuchyni jakýmsi sladkým základem. Nemají sice pevnost kamene nebo cementu, ba právě naopak, ale kapitola Moučníky v našich národních kuchařkách by bez nich nemohla existovat. Otevřete jakoukoli z nich a zavoní jich na vás desítky.



Bábovky jsou typickými moučníky středoevropského regionu. Kromě našich zemí jsou běžné i v těch německy mluvících, kde se jim říká Kugelhopf či Gugelhopf. S vystěhovalectvím se v minulém století dostala bábovka (včetně německého pojmenování) i do Spojených států a Austrálie a celkem spokojeně se uhnízdila i v tamních kuchařkách. Snad nikde ale není tak hojně zastoupená jako v naší kuchyni -vždyť máme bábovky třené, kynuté, z těst světlých, tmavých, obohacených ořechy či mandlemi a/nebo rozinkami, bábovky zvané mechové, mramorové, šlehačkové, ba i majonézové...

Sladká historie

Tvrdí se, že první Kugelhopf byl připraven v německém Lembergu počátkem 17. století a rozšířil se tak rychle, že se díky labužnickému zeti francouzského krále Ludvíka XV., polskému králi Stanislavu Leszczyńskému, dostal až na tamní dvůr. Stanislav vylepšil bábovku ještě přelitím cukerným sirupem s rumem - a malé baba au rhum se ve Francii pečou plošně, zatímco v Alsasku-Lotrinsku jsou z historických důvodů běžné bábovky, které známe i my. Recept, jenž přikládáme, je z více než sto let staré kuchařské knihy české provenience, a používá postup, který už není v moderním rychlém vaření zcela běžný, totiž šlehání v páře. Těstu dodá neobyčejnou hebkost a nadýchanost.

Na 16 řezů, Příprava: 1 hodina

6 vajec

3 žloutky

100 g moučkového cukru

100 g hladké mouky

100 g másla

citronová kůra

vanilkový cukr

máslo a hrubá mouka na formu


Vejce, žloutky a cukr šlehejte v kotlíku na mírném teple (ideálně nad párou), až směs hodně zhoustne. Stáhněte z tepla a šlehejte dál až do vychladnutí. Pak zlehka vařečkou zamíchejte prosátou mouku, rozpuštěné máslo, citronovou kůru a vanilkový cukr. Přesuňte do vymazané a vysypané formy. Pečte v troubě předehřáté na 180 °C asi tři čtvrtě hodiny. Plus: „Bábovka tato jest lehoučká jak peří a jemné chuti“, píše se o ní ve staré kuchařské knize. Při postupu „záleží na stejnoměrném šlehání a pak na tom, abychom hmotu přílišným horkem nespařily“. Při šlehání se vám určitě vyplatí elektrický šlehač.



Rádi vaříte a hledáte inspiraci? Navštivte Recepty.cz




Další články z rubriky

Zpověď rodičů: Jak nám děti zkazily sex

Zpověď rodičů: Jak nám děti zkazily sex

Včera | Každý, kdo má dítě, ví velmi dobře, jak ten prcek dokáže zkomplikovat sexuální život. A co potom,…

PETRA (40): Nemohla jsem otěhotnět, a tak mě přítel sledoval

PETRA (40): Nemohla jsem otěhotnět, a tak mě přítel sledoval

Včera | 13 | Petra prožívala velkou lásku a velmi toužila po miminku. S partnerem se jí však nedařilo počít, což…

8 vět, které rozhodně nechcete od muže slyšet v posteli

8 vět, které rozhodně nechcete od muže slyšet v posteli

20. 5. | Mužům občas chybí v chování k ženám diplomacie a takt. Nejhorší pak je, když k nevhodné situaci…

Máte tajemství? Co ženy skrývají před svými partnery?

Máte tajemství? Co ženy skrývají před svými partnery?

18. 5. | Říkáte pravdu za každou cenu, nebo se občas raději uchýlíte k milosrdné lži? Které věci by podle…