Babiččina bábovka

| Autor: Jitka Rákosníková (FOOD) | Rubrika: Láska a vztahy

Bábovky jsou v české kuchyni jakýmsi sladkým základem. Nemají sice pevnost kamene nebo cementu, ba právě naopak, ale kapitola Moučníky v našich národních kuchařkách by bez nich nemohla existovat. Otevřete jakoukoli z nich a zavoní jich na vás desítky.



Bábovky jsou typickými moučníky středoevropského regionu. Kromě našich zemí jsou běžné i v těch německy mluvících, kde se jim říká Kugelhopf či Gugelhopf. S vystěhovalectvím se v minulém století dostala bábovka (včetně německého pojmenování) i do Spojených států a Austrálie a celkem spokojeně se uhnízdila i v tamních kuchařkách. Snad nikde ale není tak hojně zastoupená jako v naší kuchyni -vždyť máme bábovky třené, kynuté, z těst světlých, tmavých, obohacených ořechy či mandlemi a/nebo rozinkami, bábovky zvané mechové, mramorové, šlehačkové, ba i majonézové...

Sladká historie

Tvrdí se, že první Kugelhopf byl připraven v německém Lembergu počátkem 17. století a rozšířil se tak rychle, že se díky labužnickému zeti francouzského krále Ludvíka XV., polskému králi Stanislavu Leszczyńskému, dostal až na tamní dvůr. Stanislav vylepšil bábovku ještě přelitím cukerným sirupem s rumem - a malé baba au rhum se ve Francii pečou plošně, zatímco v Alsasku-Lotrinsku jsou z historických důvodů běžné bábovky, které známe i my. Recept, jenž přikládáme, je z více než sto let staré kuchařské knihy české provenience, a používá postup, který už není v moderním rychlém vaření zcela běžný, totiž šlehání v páře. Těstu dodá neobyčejnou hebkost a nadýchanost.

Na 16 řezů, Příprava: 1 hodina

6 vajec

3 žloutky

100 g moučkového cukru

100 g hladké mouky

100 g másla

citronová kůra

vanilkový cukr

máslo a hrubá mouka na formu


Vejce, žloutky a cukr šlehejte v kotlíku na mírném teple (ideálně nad párou), až směs hodně zhoustne. Stáhněte z tepla a šlehejte dál až do vychladnutí. Pak zlehka vařečkou zamíchejte prosátou mouku, rozpuštěné máslo, citronovou kůru a vanilkový cukr. Přesuňte do vymazané a vysypané formy. Pečte v troubě předehřáté na 180 °C asi tři čtvrtě hodiny. Plus: „Bábovka tato jest lehoučká jak peří a jemné chuti“, píše se o ní ve staré kuchařské knize. Při postupu „záleží na stejnoměrném šlehání a pak na tom, abychom hmotu přílišným horkem nespařily“. Při šlehání se vám určitě vyplatí elektrický šlehač.



Rádi vaříte a hledáte inspiraci? Navštivte Recepty.cz




Další články z rubriky

Milada (48): Vzala jsem si podruhé stejného muže. A je to mnohem lepší

Milada (48): Vzala jsem si podruhé stejného muže. A je to mnohem lepší

Dnes | Rozejít se s partnerem ve dvaceti a pak se k sobě zase vrátit je celkem běžné. Jaké to ale je, když…

Jste dobrá v posteli? Poznáte to podle své postavy

Jste dobrá v posteli? Poznáte to podle své postavy

Včera | Co všechno může naznačit vaše postava? Třeba i to, jaká jste milenka! Pamatujte ale na to, že ať už…

Jak přežít dovolenou ve dvou? Jde to i bez hádek!

Jak přežít dovolenou ve dvou? Jde to i bez hádek!

22. 6. | Po letech se vám poštěstilo a jedete s partnerem na dovolenou jen ve dvou? Krásná představa, která…

Dita (52): Manžel nás svým koníčkem uvrhl do exekuce

Dita (52): Manžel nás svým koníčkem uvrhl do exekuce

22. 6. | 13 | Dita chápala, že manžel má své záliby, když ale na to padly všechny rodinné úspory a on dokonce…