Bagel - lahodná klasika

| Autor: Jitka Rákosníková (FOOD) | Rubrika: Láska a vztahy

Newyorčané z pečiva, které je navrchu křupavé a uvnitř vláčné, přímo šílí. Do Ameriky přitom ‚bejgly‘ připluly se židovskými vystěhovalci. Zde je košer recept!



Podle definice Websterova slovníku je bagel „pečivo z kynutého těsta, stočené do kulatého tvaru, povařené ve vodě a pak upečené“. Bagel je skutečně jediné známé pečivo, které se před pečením povaří. Tento postup mu dodává jedinečnou konzistenci a hladkou lesklou kůrku. Podle často opakované legendy je bagel vynálezem vídeňského židovského pekaře z roku 1683. Vymyšlen byl jako poděkování za ochranu města před tureckým vpádem, o niž se zasloužil polský král Jan III. Sobieski. Pekař, chtěje uctít královo jezdecké umění, vytvaroval pečivo jako třmen (německy Bügel) koňského postroje, tedy s otvorem. I u nás se od té doby setkáváme s pečivem se jmény, jako je býgl či bajgle, ale název je často přisuzován nejrůznějším moučníkům… Ve své době však byly bejgly či bajgli mimořádně oblíbené v židovských komunitách ve střední Evropě, jako dárek je dostávaly čerstvé rodičky, batolatům se zase dávaly při prořezávání zoubků, protože i jejich tvar je pro dětské ruce jako stvořený. V Rusku nesou název bubliki a prodávaly se navlečené na šňůře podobně jako preclíky.

Už počátkem 20. století se s první středoevropskou vlnou emigrace do Spojených států a Kanady vezl i bagel. V letech 1910 až 1915 vznikl v New Yorku proslavený spolek pekařů bagelů, Bagel Bakers Local, mající přesně tři sta členů. Výjimečnost příslušnosti k pekařským bratrstvům v New Yorku a New Jersey prý byla taková, že bylo snazší dostat se na lékařskou fakultu na Harvard než do jedné z 36 spolkových pekáren bagelů… I dnes patří pravé bagely k výsostné newyorské tradici (zvlášť s klasickou oblohou žervé, losos, kopr, zvanou schmear). Právem, jsou skvělé – možná je načase, aby se zase usídlily ve středu Evropy!

Bagely

Na 12 kousků Příprava: 40 minut + kynutí

1 balíček sušeného droždí

2 lžíce krupicového cukru

3 lžíce rostlinného tuku

1 lžíce soli asi

750 g hladké mouky typ 00

dál budete potřebovat

20 g tekutého másla

4 lžíce krupicového cukru

1 lžíci soli

1 lžičku prášku do pečiva

1 bílek

asi 2 lžíce kukuřičné krupičky

kostky ledu

1. V pár lžicích z 1/2 litru vlažné vody rozpusťte droždí a špetku cukru. Zbylou vodu utřete v míse s rostlinným tukem a do této směsi vmíchejte vzešlé droždí, zbylý cukr, sůl a podle chuti asi 1/2 lžičky pepře.

2. Pomocí hnětače zatřete po částech 700 g mouky. Zbylou moukou poprašte pracovní plochu, vyklopte na ni těsto a asi 5 minut hněťte.
Během hnětení zapracovávejte tolik mouky z pracovní plochy, aby bylo těsto pružné, ale ne příliš suché. Vytvarujte jako kouli.

3. Těsto vložte do máslem vymazané mísy a potřete ho ještě trochou másla. Mísu překryjte utěrkou a při pokojové teplotě nechte asi hodinu kynout. Pak ho vyklopte na pomoučněnou pracovní plochu a ještě jednou prohněťte.

4. Troubu předehřejte na 230 °C. Z jedné strany pracovní plochy si položte čistou utěrku, z druhé strany utěrku poprášenou moukou. Vyjměte těsto, rozkrojte ho napůl, půlku vraťte do mísy, přikryjte a dejte do chladu. Druhou polovinu rozkrojte na šest dílů.

5. Dejte vařit 3 litry vody. Vezměte vždy 1 kousek těsta (zbylé kousky nechte zakryté) a vytvarujte z něj bochánek. Palcem omočeným v mouce vypíchněte uprostřed otvor a pak ho pomoučněnýma rukama roztahujte, až vytvoříte kroužek. Hotové bagely pokládejte na pomoučněnou utěrku.

6. Do vroucí vody v hrnci vsypte cukr, sůl a prášek do pečiva.
Po jednom vkládejte bagely a nechte je z každé strany 1 minutu povařit.
Vyjměte děrovanou naběračkou, nechte odkapat a klaďte vedle sebe na čistou utěrku.

7. Bílek prošlehejte s lžičkou vody. Vymazaný plech posypte asi 1 lžící kukuřičné krupice. Bagely klaďte na plech a potřete je rozšlehaným bílkem. Do malé ohnizdorné nádobky dejte asi 4 kostky ledu, doplňte vodu a nádobku postavte na dno trouby.

8. Plech vložte do trouby na druhou příčku odspoda a bagely pečte asi 20 minut do zlatohněda. Nechte ještě 5 minut odpočívat ve vypnuté troubě. Pak vyjměte z trouby a nechte pečivo vychladnout na mřížce.

Tip: Spojení bagelu a krémového tvarohového sýra Philadelphia je již legendární. Tento sýr ale nabízí mnohem širší využití. Je totiž ideálním pomocníkem jak ve studené, tak i v teplé kuchyni. Vykouzlíte z něj lahodné krémové omáčky, dipy, předkrmy a v neposlední řadě i sladké pokrmy, například cheesecake. Běžně k dostání, 125 g za 31,90 Kč.

Know-how

Vůbec první písemná zmínka o bagelech pochází z roku 1610 ze zápisu městské rady v Krakově. Už tehdy je zmiňuje jako tradiční dárky či přilepšení čerstvým rodičkám a časově tak trochu zpochybňuje legendu o třmenech krále Jana.

Od 60. let minulého století jsou v USA k mání mražené bagely a existuje také kofeinová verze, vynález molekulárního fyzika Roberta Bohannona.
Opravdoví bageloví nadšenci si vychutnávají spoustu dalších příchutí či přísad, například borůvky, rozinky se skořicí, brusinky s pomerančem, česnek, bazalkové pesto, sušená rajčata, kousky čokolády, papričky, mák, smaženou cibulku, sýr, slaninu… Velmi oblíbený způsob podávání je také bagel rozkrojit a nasucho opéct v toastovači. Povařením před pečením je dosaženo pevné, hladké kůrčičky.

Nejtradičnější způsob podávání bagelů je s jemným tvarohem, koprem a uzeným lososem, ale fantazii (a různým oblohám) se meze nekladou.



Rádi vaříte a hledáte inspiraci? Navštivte Recepty.cz


Komentáře

Komentářů celkem: 0

Další články z rubriky

Má váš partner krizi středního věku? Udělejte těchto 5 věcí

Má váš partner krizi středního věku? Udělejte těchto 5 věcí

Dnes | Změnil se váš manžel po padesátce a vy máte najednou pocit, že ho vůbec neznáte? Příčinou může být…

Zdena (52):  Na manžela jsem alergická. Nedokážu ho ale opustit

Zdena (52): Na manžela jsem alergická. Nedokážu ho ale opustit

17. 8. | 15 | Po letech soužití některé páry začnou být na sebe doslova hnusné. Jeden druhého iritují…

Problémy ve vztahu? Možná jste žena, se kterou muž nikdy nevydrží

Problémy ve vztahu? Možná jste žena, se kterou muž nikdy nevydrží

17. 8. | Máte problémy ve vztazích, žádný vám dlouho nevydrží a vy přemýšlíte, kde je asi zakopaný pes?…

ALENA (43): Manžel se mnou nechce spát. Prý jsem tlustá

ALENA (43): Manžel se mnou nechce spát. Prý jsem tlustá

15. 8. | 21 | Alena je na dně. Po dvou dětech nenápadně přibírala, až se jí váha vyšplhala na 90 kilo. Snaží se…