Bagel - lahodná klasika

| Autor: Jitka Rákosníková (FOOD) | Rubrika: Láska a vztahy

Newyorčané z pečiva, které je navrchu křupavé a uvnitř vláčné, přímo šílí. Do Ameriky přitom ‚bejgly‘ připluly se židovskými vystěhovalci. Zde je košer recept!



Podle definice Websterova slovníku je bagel „pečivo z kynutého těsta, stočené do kulatého tvaru, povařené ve vodě a pak upečené“. Bagel je skutečně jediné známé pečivo, které se před pečením povaří. Tento postup mu dodává jedinečnou konzistenci a hladkou lesklou kůrku. Podle často opakované legendy je bagel vynálezem vídeňského židovského pekaře z roku 1683. Vymyšlen byl jako poděkování za ochranu města před tureckým vpádem, o niž se zasloužil polský král Jan III. Sobieski. Pekař, chtěje uctít královo jezdecké umění, vytvaroval pečivo jako třmen (německy Bügel) koňského postroje, tedy s otvorem. I u nás se od té doby setkáváme s pečivem se jmény, jako je býgl či bajgle, ale název je často přisuzován nejrůznějším moučníkům… Ve své době však byly bejgly či bajgli mimořádně oblíbené v židovských komunitách ve střední Evropě, jako dárek je dostávaly čerstvé rodičky, batolatům se zase dávaly při prořezávání zoubků, protože i jejich tvar je pro dětské ruce jako stvořený. V Rusku nesou název bubliki a prodávaly se navlečené na šňůře podobně jako preclíky.

Už počátkem 20. století se s první středoevropskou vlnou emigrace do Spojených států a Kanady vezl i bagel. V letech 1910 až 1915 vznikl v New Yorku proslavený spolek pekařů bagelů, Bagel Bakers Local, mající přesně tři sta členů. Výjimečnost příslušnosti k pekařským bratrstvům v New Yorku a New Jersey prý byla taková, že bylo snazší dostat se na lékařskou fakultu na Harvard než do jedné z 36 spolkových pekáren bagelů… I dnes patří pravé bagely k výsostné newyorské tradici (zvlášť s klasickou oblohou žervé, losos, kopr, zvanou schmear). Právem, jsou skvělé – možná je načase, aby se zase usídlily ve středu Evropy!

Bagely

Na 12 kousků Příprava: 40 minut + kynutí

1 balíček sušeného droždí

2 lžíce krupicového cukru

3 lžíce rostlinného tuku

1 lžíce soli asi

750 g hladké mouky typ 00

dál budete potřebovat

20 g tekutého másla

4 lžíce krupicového cukru

1 lžíci soli

1 lžičku prášku do pečiva

1 bílek

asi 2 lžíce kukuřičné krupičky

kostky ledu

1. V pár lžicích z 1/2 litru vlažné vody rozpusťte droždí a špetku cukru. Zbylou vodu utřete v míse s rostlinným tukem a do této směsi vmíchejte vzešlé droždí, zbylý cukr, sůl a podle chuti asi 1/2 lžičky pepře.

2. Pomocí hnětače zatřete po částech 700 g mouky. Zbylou moukou poprašte pracovní plochu, vyklopte na ni těsto a asi 5 minut hněťte.
Během hnětení zapracovávejte tolik mouky z pracovní plochy, aby bylo těsto pružné, ale ne příliš suché. Vytvarujte jako kouli.

3. Těsto vložte do máslem vymazané mísy a potřete ho ještě trochou másla. Mísu překryjte utěrkou a při pokojové teplotě nechte asi hodinu kynout. Pak ho vyklopte na pomoučněnou pracovní plochu a ještě jednou prohněťte.

4. Troubu předehřejte na 230 °C. Z jedné strany pracovní plochy si položte čistou utěrku, z druhé strany utěrku poprášenou moukou. Vyjměte těsto, rozkrojte ho napůl, půlku vraťte do mísy, přikryjte a dejte do chladu. Druhou polovinu rozkrojte na šest dílů.

5. Dejte vařit 3 litry vody. Vezměte vždy 1 kousek těsta (zbylé kousky nechte zakryté) a vytvarujte z něj bochánek. Palcem omočeným v mouce vypíchněte uprostřed otvor a pak ho pomoučněnýma rukama roztahujte, až vytvoříte kroužek. Hotové bagely pokládejte na pomoučněnou utěrku.

6. Do vroucí vody v hrnci vsypte cukr, sůl a prášek do pečiva.
Po jednom vkládejte bagely a nechte je z každé strany 1 minutu povařit.
Vyjměte děrovanou naběračkou, nechte odkapat a klaďte vedle sebe na čistou utěrku.

7. Bílek prošlehejte s lžičkou vody. Vymazaný plech posypte asi 1 lžící kukuřičné krupice. Bagely klaďte na plech a potřete je rozšlehaným bílkem. Do malé ohnizdorné nádobky dejte asi 4 kostky ledu, doplňte vodu a nádobku postavte na dno trouby.

8. Plech vložte do trouby na druhou příčku odspoda a bagely pečte asi 20 minut do zlatohněda. Nechte ještě 5 minut odpočívat ve vypnuté troubě. Pak vyjměte z trouby a nechte pečivo vychladnout na mřížce.

Tip: Spojení bagelu a krémového tvarohového sýra Philadelphia je již legendární. Tento sýr ale nabízí mnohem širší využití. Je totiž ideálním pomocníkem jak ve studené, tak i v teplé kuchyni. Vykouzlíte z něj lahodné krémové omáčky, dipy, předkrmy a v neposlední řadě i sladké pokrmy, například cheesecake. Běžně k dostání, 125 g za 31,90 Kč.

Know-how

Vůbec první písemná zmínka o bagelech pochází z roku 1610 ze zápisu městské rady v Krakově. Už tehdy je zmiňuje jako tradiční dárky či přilepšení čerstvým rodičkám a časově tak trochu zpochybňuje legendu o třmenech krále Jana.

Od 60. let minulého století jsou v USA k mání mražené bagely a existuje také kofeinová verze, vynález molekulárního fyzika Roberta Bohannona.
Opravdoví bageloví nadšenci si vychutnávají spoustu dalších příchutí či přísad, například borůvky, rozinky se skořicí, brusinky s pomerančem, česnek, bazalkové pesto, sušená rajčata, kousky čokolády, papričky, mák, smaženou cibulku, sýr, slaninu… Velmi oblíbený způsob podávání je také bagel rozkrojit a nasucho opéct v toastovači. Povařením před pečením je dosaženo pevné, hladké kůrčičky.

Nejtradičnější způsob podávání bagelů je s jemným tvarohem, koprem a uzeným lososem, ale fantazii (a různým oblohám) se meze nekladou.



Rádi vaříte a hledáte inspiraci? Navštivte Recepty.cz


Komentáře

Komentářů celkem: 0

Další články z rubriky

MILUŠKA (52): Jsem ráda, že má manžel milenku!

MILUŠKA (52): Jsem ráda, že má manžel milenku!

Dnes | 13 | „Díky slečně Simoně jsme oba spokojenější!“ tvrdí Miluška o mileneckém vztahu svého muže a jeho…

Jak poznáte, že bude dobrý milenec? Sledujte prsty, doteky i polibky!

Jak poznáte, že bude dobrý milenec? Sledujte prsty, doteky i polibky!

Včera | Byli jste už na několika schůzkách a vše spěje k tomu, že brzy dojde k prvnímu sexu. Jste nervózní,…

HANA (39): Balí mě soused a láká mě na drsný sex!

HANA (39): Balí mě soused a láká mě na drsný sex!

29. 11. | 29 | Pohledný soused Hany se jí už několik týdnů dvoří. Oběma je jasné, že by nešlo o vztah, ale…

MÁJA (46): Přítelův syn je monstrum. Přemýšlím o rozchodu

MÁJA (46): Přítelův syn je monstrum. Přemýšlím o rozchodu

28. 11. | 32 | Máji přítel má velmi problematického syna. Společně strávené víkendy jsou pro ni očistec a k Májině…