Boj s dětskou obezitou může začít už v děloze

Boj s dětskou obezitou může začít už v děloze

Dětem, jejichž matky začaly v těhotenství trpět cukrovkou, hrozí zvýšené riziko, že do 11 let budou obézní. Nadváha hrozí ve zvýšené míře i potomkům obézních matek.

Podle posledních výzkumů je nejlepší prevencí proti dětské obezitě osvěta a podpora žen, které jsou v plodném období.

U osmi procent matek se během těhotenství objevuje gestační cukrovka, která vzniká, aniž by pacientka dříve jakýmikoli příznaky cukrovky trpěla. Významným rizikovým faktorem pro vznik této nemoci je nadváha v kombinaci s genetickými předpoklady.

Děti narozené těmto ženám bývají obvykle větší než ostatní novorozenci a podle poslední studie německých odborníků z univerzity v Mnichově je u nich zvýšený předpoklad, že budou obézní a stanou se odolné vůči působení inzulínu, což je disponuje ke vzniku cukrovky ve vyšším věku.

Tým odborníků v čele s Dr. Sandrou Hummelovou zkoumal zdravotní údaje 1 420 dětí narozených mezi roky 1989 a 2000. Gestační cukrovku přitom mělo 232 rodiček, 757 žen trpělo diabetem 1. typu a 431 žen bylo zdravých. Všechny respondentky poskytly lékařům několikrát během následujících 14 let vzorky krve a další údaje o svém zdravotním stavu.

Ukázalo se, že hlavním předpokladem pro obezitu dětí je hmotnost jejich matek na počátku těhotenství a jejich reakce na inzulín. Do jedenácti let nepřiměřeně ztloustla více než třetina potomků žen s těhotenskou cukrovkou, zatímco u zbylých dvou skupin to bylo jen 16 procent dětí.

Podle expertů se zdá, že dítě je už v děloze "naprogramováno" ke vzniku obezity a cukrovky v pozdějších letech.

Hummelová se domnívá, že dětská obezita je výsledkem kombinace dědičných dispozic a prenatálního naprogramování, ale upozorňuje, že její výzkum se nezabýval vlivem okolí a životního stylu.

"Jsme přesvědčeni, že významným faktorem jsou i stravovací návyky a množství tělesného pohybu. Ty ale začnou převažovat až později po narození," tvrdí.

Podle její kolegyně Dr. Lois Jovanovičové z Výzkumného institutu pro cukrovku v kalifornské Santa Barbaře jsou poslední výsledky výzkumu signálem pro lékaře:

"Neměli bychom obézní ženy zrazovat od toho, aby měly děti, protože je to riskantní. Ale měli bychom jim pomoci, aby se před otěhotněním dostaly do formy."

ČTĚTE TAKÉ:
Ve dvaašedesáti byla moc stará na adopci. Teď porodila dvojčata!

Doporučujeme

Články odjinud