Čím více starostí, tím méně sexu: Máte to také tak?

Čím více starostí, tím méně sexu: Máte to také tak?

Neustálé partnerské hádky, opakující se nemoci, finanční tíseň, problémy v práci; to vše nám krade chuť. Bohužel ne apetit na čokoládu a jiné dobroty, ale chuť na sex. Problémy se kupí, napětí ve vztahu narůstá, ocitáme se v začarovaném kruhu.

Ne, že by muži byli v tomto ohledu naprosto imunní, ale my, citlivé dámy, jsme mnohem více nakloněné tomu, přenášet starosti trápící naši duši i do sexuální oblasti. Zejména stále se opakující hádky, spory a také dlouhodobá únava většinu z nás spolehlivě připraví o sexuální apetit. V případě, že jde o dlouhodobější ztrátu chuti, logicky dochází k eskalaci stávajících sporů, ke kterým se plíživě přidává další velký problém.

Ano, jsme jiné…

Zatímco mužům biologické pudy dovolí se i během těžkého partnerského období věnovat sexuálním radovánkám, které je obvykle příjemně uvolní a přátelsky naladí, nejedna dáma má v totožné situaci velký problém živočišnému vábení podlehnout. Ženy zkrátka více než muži potřebují k sexu psychickou pohodu a partnersky přátelskou atmosféru. Jenže mnohdy nemá problematická životní situace rychlé řešení a dlouhodobý sexuální půst a odmítání vše ještě více vyhrocují.

Problémy se kupí a hádky zpestřují bolavé výčitky: „Klidně se přestaň snažit a přetvařovat, vždyť se mnou stejně nechceš spát!“ „Já bych s tebou spala, ale to, jak se mnou jednáš, ve mně prostě zmrazí všechnu chuť“ – zde si lze samozřejmě dosadit bezpočet možných problémů, od zbytečného zveličování prkotin až po vážné životní problémy. Jak z toho ven?

Jak vystoupit z „tobogánu“?

Každá další zatáčka v tobogánu násobí rychlost jízdy dolů – šplouchnutí na konci mnohokrát zatočené spirály bývá mohutné, a v případě vodních radovánek obvykle velmi zábavné. V životě však bývá „jízda ve spirále“ pekelná, každá zákruta – hádka, spor, žádný sex – které se vlečou a navazují na sebe, směrují vztah stále blíže pomyslnému dnu. V některých případech může paradoxně právně sex zprostředkovat úkol záchranného žebříku či hozeného lana, které nás vytáhne do jiné dimenze.

Prostě to i přes počáteční nenaladění můžeme zkusit, a když to jen trochu vyjde, možná po dlouhé době zažijeme chvilkové spříznění duší, které nám pomůže opět naplno prožít partnerskou náklonnost a alespoň trochu se odrazit ode dna. Samozřejmě, že pokus vyjít nemusí a my cítíme pouze pachuť a trapno; krize a blbá nálada se táhne dál. V takovém případě nezbývá nic jiného, než se v neúspěchu stále „nebabrat“ a pokračovat v řešení základního problému.

Ideální řešení, které vždy funguje

Bohužel, milé dámy, takové řešení neexistuje. Ono se to například řekne: „vypněte, relaxujte, popovídejte si při svíčkách, dejte se šampaňské s jahodami, děti k babičce a berte věci s nadhledem“ – jenže žijeme v reálném světě a zázraků na počkání je pomálu. A tak nezbývá než si odpovědět na zásadní otázku, zda ho stále milujete a chcete s ním i nadále sdílet svůj život.

Odpovíte-li si kladně, pak se při řešení problémů snažte na „sexuální půst“ koukat touto optikou. Pokud ani „optika“ a vyřešení hlavního problému nepomůže, je velmi rozumné uvažovat o návštěvě odborníka, než nechat ve vztahu nadobro pohřbít to, co vás oba dříve tolik obohacovalo, tmelilo a bavilo. Zkušenosti mnohých partnerů dokládají, že po tom, co ve vztahu nadobro pohřbili sex, pohřbívali za nějakou dobu i celý vztah.

Doporučujeme

Články odjinud