Cranberries - lahodné a zdravé rubíny. Tipy na skvělé recepty.

| Autor: Eva Všetíčková | Rubrika: Láska a vztahy

Blízké příbuzné naší brusinky nebo klikvy – americké brusinky mají velmi příjemnou jemně nakyslou chuť a mimořádné léčivé účinky. V sušené podobě jsou dostupné po celý rok a využití najdou jak v sladké, tak i slané kuchyni. Přesvědčte se o tom sami.



Americké brusinky, cranberries (Vaccinium macrocarpon), s českým botanickým názvem klikva velkoplodá, jsou blízké příbuzné naší brusinky, ale v mnoha znacích se liší. Zralé plody totiž dosahují rozměrů olivy a uvnitř mají více šťavnaté dužniny. Bez nadsázky se o nich dá tvrdit, že jsou nejúčinnějším antioxidantem ze všech druhů prodávaného ovoce. Přírodní látky v nich obsažené dokážou účinně bránit bakteriím v usazování se na sliznicích vnitřních orgánů lidského těla. Nejvíce se proto využívají při předcházení infekčním bakteriálním onemocněním, hlavně močových cest.



Římský salát s jablky, slaninou a brusinkami

Na 4 porce, Příprava: 20 minut

200 ml červeného vína, ocet, 3 lžíce hnědého cukru, 100 g sušených brusinek celých, 125 g slaniny, 1 jablko, lístky baby římského salátu, 40 g parmazánu, sůl a pepř

Víno, ocet a cukr vařte do zhoustnutí (asi 10 minut). Přidejte americké brusinky. Osolte a opepřete a nechte vychladnout. Slaninu opečte na pánvi dokřupava bez tuku. Vyjměte a nechte okapat na ubrousku. Jablka rozčtvrťte a nakrájejte je na velmi jemné plátky.

Salát očistěte, omyjte, natrhejte na malé kousky a nechte okapat. Smíchejte salát, brusinkovou zálivku, jablka a slaninu.
Posypte hoblinkami sýra.



Žemlovka

Na 4 porce, Příprava: 50 minut

6 na plátky nakrájených housek (asi 250 g), 1–2 hrušky, 1 lžíce másla, 4 lžíce cukru, citronová šťáva, 1 balíček vanilkového pudinku, 500 ml mléka, 3 vejce, špetka soli, 50 g vlašských ořechů, 80 g celých sušených amerických brusinek, 1 lžíce moučkového cukru

Housky lehce opečte v troubě předehřáté na 200 °C. Hrušky rozčtvrťte a nakrájejte na plátky. Na pánvi rozehřejte máslo. Vmíchejte lžíci cukru a hrušky na něm poduste.

Zakápněte citronovou šťávou a odstavte z ohně. V mléce prošlehejte pudinkový prášek, vejce, zbylý cukr a špetku soli. Ve směsi máčejte plátky housek a vrstvěte je střídavě s hruškami do zapékací mísy. Posypte nahrubo nasekanými ořechy a brusinkami a přelijte zbytkem mléka s vejci a pudinkem. Pečte v troubě při stejné teplotě asi 20–25 minut. Podávejte lehce poprášené moučkovým cukrem.



Polévka z červeného zelí s uzenými kachními prsíčky

Na 4 porce, Příprava: 90 minut

svazek kořenové zeleniny, 1 cibule, 1 hlávka červeného zelí, 30 g přepuštěného másla, 100 g uzené prorostlé slaniny, 1 1/2 l zeleninového vývaru, sůl, 1 lžička celého pepře, 1 lžička kuliček jalovce, 1–2 bobkové listy, 120 g sušených amerických brusinek, nasekaných, 120 g uzených kachních prsíček, 6 lžic octa, 150 g zakysané smetany, čerstvá majoránka na posypání, bageta k podávání

Očistěnou kořenovou zeleninu omyjte a nakrájejte na kostičky. Cibuli rozčtvrťte. Zelí nakrájejte na drobné kousky. Rozehřejte máslo a slaninu nakrájenou na kostičky na něm opečte dokřupava. Pak ji z pánve vyjměte. Na horkém oleji opečte polévkovou zeleninu a cibuli.

Přidejte zelí a krátce zpěňte. Podlijte vývarem. Přidejte koření, 100 g brusinek a mírným varem vařte asi hodinu. Chvíli před koncem vaření nakrájejte kachní prsíčka na plátky a napíchněte je na špízovou jehlici. Z polévky vyjměte koření, rozmixujte ji najemno a přeceďte přes jemné síto. Dochuťte octem a zakysanou smetanou. Posypte lístky majoránky a zbylými brusinkami a podávejte s kachním špízem a čerstvou bagetou.



Chlebíčky s brusinkami

Na 4 porce, Příprava: 20 minut

8 plátků bagety, 2 lžičky olivového oleje, 1 malé jablko, 2 lžičky másla, 1 lžíce kdoulového (nebo jiného pikantního) želé, limetková šťáva, 100 g čerstvého smetanového sýra, 2 lžíce jogurtu, pomerančová kůra, najemno nastrouhaná, 60 g sušených amerických brusinek, najemno nasekaných, 100 g krůtí šunky (velmi tence nakrájené), meduňka a čerstvě mletý pepř na ozdobu

Bagetu lehce potřete olejem a dejte na plech s pečicím papírem. Předehřejte gril v troubě a bagetu krátce opečte. Jablko rozčtvrťte, oloupejte a nakrájejte na kostičky. Krátce je poduste na rozehřátém másle. Přidejte ovocné želé a nechte jablko zkaramelizovat, lehce jej v pánvi občas promíchněte. Pokapejte limetkovou šťávou. Sýr promíchejte s jogurtem a pomerančovou kůrou a vmíchejte polovinu brusinek. Směsí potřete plátky bagety a obložte je krůtím nářezem. Zbylé brusinky smíchejte s jablkem a posypte obložené bagety. Ozdobte meduňkou a čerstvě mletým pepřem.

Know-how

Americká brusinka je, podle zahradnických serverů jednou z nejprodávanějších rostlin. Plazivý, pokryvný a na pohled velmi atraktivní keřík je stoprocentně mrazuvzdorný a po zasazení do rašelinné půdy a polostínu dává každý rok bohatou úrodu rubínově červených plodů.
Roste volně v severoamerické přírodě, ve velkém se také pěstuje v deseti státech na severu USA, ale při zachování vhodných podmínek je možné se z jeho úrody těšit i v našich přírodních podmínkách. Sklizeň probíhá od září do listopadu.



Rádi vaříte a hledáte inspiraci? Navštivte Recepty.cz


Komentáře

Komentářů celkem: 0

Další články z rubriky

7 věcí, kterých si na vás muži při sexu vždy všimnou

7 věcí, kterých si na vás muži při sexu vždy všimnou

Dnes | Myslíte si, že muži jde při sexu především o uspokojení a drobností kolem si nevšímá? Omyl! Chlapi…

ROMANA (47): Můj milenec je manžel mojí šéfové

ROMANA (47): Můj milenec je manžel mojí šéfové

16. 11. | 15 | Romana po rozvodu netoužila po žádném vážném vztahu, tak si našla ženatého milence. Jaký to asi…

Potvory dostanou, co chtějí! Naučte se jejich fígle!

Potvory dostanou, co chtějí! Naučte se jejich fígle!

15. 11. | Také se vždycky divíte, že muži leží u nohou těm největším potvorám? Možná je nejvyšší čas se od…

SIMONA (45): Nechala jsem se vydržovat, teď už mě nikdo nechce

SIMONA (45): Nechala jsem se vydržovat, teď už mě nikdo nechce

14. 11. | 13 | Simona si na jednu stranu žila život jako v pohádce, na druhou ale nemyslela na budoucnost. Teď…