Cranberries - lahodné a zdravé rubíny. Tipy na skvělé recepty.

| Autor: Eva Všetíčková | Rubrika: Láska a vztahy

Blízké příbuzné naší brusinky nebo klikvy – americké brusinky mají velmi příjemnou jemně nakyslou chuť a mimořádné léčivé účinky. V sušené podobě jsou dostupné po celý rok a využití najdou jak v sladké, tak i slané kuchyni. Přesvědčte se o tom sami.



Americké brusinky, cranberries (Vaccinium macrocarpon), s českým botanickým názvem klikva velkoplodá, jsou blízké příbuzné naší brusinky, ale v mnoha znacích se liší. Zralé plody totiž dosahují rozměrů olivy a uvnitř mají více šťavnaté dužniny. Bez nadsázky se o nich dá tvrdit, že jsou nejúčinnějším antioxidantem ze všech druhů prodávaného ovoce. Přírodní látky v nich obsažené dokážou účinně bránit bakteriím v usazování se na sliznicích vnitřních orgánů lidského těla. Nejvíce se proto využívají při předcházení infekčním bakteriálním onemocněním, hlavně močových cest.



Římský salát s jablky, slaninou a brusinkami

Na 4 porce, Příprava: 20 minut

200 ml červeného vína, ocet, 3 lžíce hnědého cukru, 100 g sušených brusinek celých, 125 g slaniny, 1 jablko, lístky baby římského salátu, 40 g parmazánu, sůl a pepř

Víno, ocet a cukr vařte do zhoustnutí (asi 10 minut). Přidejte americké brusinky. Osolte a opepřete a nechte vychladnout. Slaninu opečte na pánvi dokřupava bez tuku. Vyjměte a nechte okapat na ubrousku. Jablka rozčtvrťte a nakrájejte je na velmi jemné plátky.

Salát očistěte, omyjte, natrhejte na malé kousky a nechte okapat. Smíchejte salát, brusinkovou zálivku, jablka a slaninu.
Posypte hoblinkami sýra.



Žemlovka

Na 4 porce, Příprava: 50 minut

6 na plátky nakrájených housek (asi 250 g), 1–2 hrušky, 1 lžíce másla, 4 lžíce cukru, citronová šťáva, 1 balíček vanilkového pudinku, 500 ml mléka, 3 vejce, špetka soli, 50 g vlašských ořechů, 80 g celých sušených amerických brusinek, 1 lžíce moučkového cukru

Housky lehce opečte v troubě předehřáté na 200 °C. Hrušky rozčtvrťte a nakrájejte na plátky. Na pánvi rozehřejte máslo. Vmíchejte lžíci cukru a hrušky na něm poduste.

Zakápněte citronovou šťávou a odstavte z ohně. V mléce prošlehejte pudinkový prášek, vejce, zbylý cukr a špetku soli. Ve směsi máčejte plátky housek a vrstvěte je střídavě s hruškami do zapékací mísy. Posypte nahrubo nasekanými ořechy a brusinkami a přelijte zbytkem mléka s vejci a pudinkem. Pečte v troubě při stejné teplotě asi 20–25 minut. Podávejte lehce poprášené moučkovým cukrem.



Polévka z červeného zelí s uzenými kachními prsíčky

Na 4 porce, Příprava: 90 minut

svazek kořenové zeleniny, 1 cibule, 1 hlávka červeného zelí, 30 g přepuštěného másla, 100 g uzené prorostlé slaniny, 1 1/2 l zeleninového vývaru, sůl, 1 lžička celého pepře, 1 lžička kuliček jalovce, 1–2 bobkové listy, 120 g sušených amerických brusinek, nasekaných, 120 g uzených kachních prsíček, 6 lžic octa, 150 g zakysané smetany, čerstvá majoránka na posypání, bageta k podávání

Očistěnou kořenovou zeleninu omyjte a nakrájejte na kostičky. Cibuli rozčtvrťte. Zelí nakrájejte na drobné kousky. Rozehřejte máslo a slaninu nakrájenou na kostičky na něm opečte dokřupava. Pak ji z pánve vyjměte. Na horkém oleji opečte polévkovou zeleninu a cibuli.

Přidejte zelí a krátce zpěňte. Podlijte vývarem. Přidejte koření, 100 g brusinek a mírným varem vařte asi hodinu. Chvíli před koncem vaření nakrájejte kachní prsíčka na plátky a napíchněte je na špízovou jehlici. Z polévky vyjměte koření, rozmixujte ji najemno a přeceďte přes jemné síto. Dochuťte octem a zakysanou smetanou. Posypte lístky majoránky a zbylými brusinkami a podávejte s kachním špízem a čerstvou bagetou.



Chlebíčky s brusinkami

Na 4 porce, Příprava: 20 minut

8 plátků bagety, 2 lžičky olivového oleje, 1 malé jablko, 2 lžičky másla, 1 lžíce kdoulového (nebo jiného pikantního) želé, limetková šťáva, 100 g čerstvého smetanového sýra, 2 lžíce jogurtu, pomerančová kůra, najemno nastrouhaná, 60 g sušených amerických brusinek, najemno nasekaných, 100 g krůtí šunky (velmi tence nakrájené), meduňka a čerstvě mletý pepř na ozdobu

Bagetu lehce potřete olejem a dejte na plech s pečicím papírem. Předehřejte gril v troubě a bagetu krátce opečte. Jablko rozčtvrťte, oloupejte a nakrájejte na kostičky. Krátce je poduste na rozehřátém másle. Přidejte ovocné želé a nechte jablko zkaramelizovat, lehce jej v pánvi občas promíchněte. Pokapejte limetkovou šťávou. Sýr promíchejte s jogurtem a pomerančovou kůrou a vmíchejte polovinu brusinek. Směsí potřete plátky bagety a obložte je krůtím nářezem. Zbylé brusinky smíchejte s jablkem a posypte obložené bagety. Ozdobte meduňkou a čerstvě mletým pepřem.

Know-how

Americká brusinka je, podle zahradnických serverů jednou z nejprodávanějších rostlin. Plazivý, pokryvný a na pohled velmi atraktivní keřík je stoprocentně mrazuvzdorný a po zasazení do rašelinné půdy a polostínu dává každý rok bohatou úrodu rubínově červených plodů.
Roste volně v severoamerické přírodě, ve velkém se také pěstuje v deseti státech na severu USA, ale při zachování vhodných podmínek je možné se z jeho úrody těšit i v našich přírodních podmínkách. Sklizeň probíhá od září do listopadu.



Rádi vaříte a hledáte inspiraci? Navštivte Recepty.cz


Komentáře

Komentářů celkem: 0

Další články z rubriky

MAGDA (27): Přítelův syn mi dělá návrhy. A příteli to nevadí!

MAGDA (27): Přítelův syn mi dělá návrhy. A příteli to nevadí!

Včera | 12 | Magda má o 15 let staršího přítele s dospívajícím synem ve střídavé péči. Chlapec je jen o 10 let…

Jak poznáte, že už s vámi nechce trávit Vánoce

Jak poznáte, že už s vámi nechce trávit Vánoce

Včera | Vánoce mají být svátky pohody a klidu, ale ne vždy to funguje. Je to také období, kdy lidé…

MILUŠKA (52): Jsem ráda, že má manžel milenku!

MILUŠKA (52): Jsem ráda, že má manžel milenku!

4. 12. | 39 | „Díky slečně Simoně jsme oba spokojenější!“ tvrdí Miluška o mileneckém vztahu svého muže a jeho…

Jak poznáte, že bude dobrý milenec? Sledujte prsty, doteky i polibky!

Jak poznáte, že bude dobrý milenec? Sledujte prsty, doteky i polibky!

3. 12. | Byli jste už na několika schůzkách a vše spěje k tomu, že brzy dojde k prvnímu sexu. Jste nervózní,…