Cyklistika vážně ohrožuje mužskou plodnost

Cyklistika vážně ohrožuje mužskou plodnost

Cyklistika může být pro muže velmi nebezpečná, pokud se jí věnují intenzivně. Pánové holdující sportu na dvou kolech totiž často končí neplodní.

Muži, kteří ujedou týdně více než 280 kilometrů, jsou pak už zcela neplodní. Španělští sexuologové prokázali, že takový muž má v ejakulátu méně než čtyři procenta zdravých spermií.

Nejhůře jsou na tom s plodností podle španělského výzkumu triatlonisté, kteří trénují na kole velmi intenzivně. „Jejich morfologie spermií byla nejhorší,“ tvrdí profesorka Diana Vaamondová z University od Cordoba.

Čím více sportovec trénuje na kole, časově i vzdáleností, tím horší má kvalitu spermatu. Ačkoli profesorka Vaamondová prokázala ve své studii, že cyklistika kvalitu spermií vážně ohrožuje, není schopná přesně říct, proč tomu tak je.

Podle hypotézy je to ale zřejmě kvůli tlakům a podráždění, které sedlo na rozkrok vyvíjí. Problematická je také zvýšená teplota v cyklistickém dresu. A jak známo, o dva stupně vyšší teplota varlat už má zhoubný vliv na tvorbu spermií.

ČTĚTE TAKÉ:
Kouzlo uniformy!


STAŇTE SE FANOUŠKEM DAMA.CZ NA FACEBOOKU

Doporučujeme

Články odjinud