DAWN (34): Kvůli rakovině jsem chtěla rozchod. Místo toho mě požádal o ruku

DAWN (34): Kvůli rakovině jsem chtěla rozchod. Místo toho mě požádal o ruku

Matce dvou dětí diagnostikovali rakovinu prsu čtyři dny poté, co potkala svého nového přítele. Dawn Burgess přiznává, že Stephena Wilsona požádala, aby odešel – ale on se místo toho rozhodl si ji vzít.

Dawn byla vystavena těžké zkoušce, když musela Stephenovi navrhnout, aby se rozešli. Stephen s ní ale nesouhlasil a o 9 měsíců později se zasnoubili. „Když jsem se o rakovině dozvěděla, řekla jsem mu, že bychom se měli rozejít, ale on odpověděl, že mezi námi něco je a že bychom to měli zkusit. Dodal, že i kdyby to mezi námi skončilo, aspoň budu mít nového kamaráda. Je to můj anděl strážný,“ říká Dawn.

Šťastný pár se vzal letos 28. května. „Věděla jsem, že je ten pravý, když slíbil, že mě podrží,“ vzpomíná Dawn, která má dvě dcery, jedenáctiletou Imogen a osmiletou Madeleine. Stephen ji podporoval celé čtyři měsíce, když podstupovala chemoterapii, a byl s ní, když absolvovala operaci, při které jí odstranili obě prsa. Neopustil ji ani tehdy, když se lékaři začali obávat, že by rakovina mohla napadnout vaječníky, a doporučili úplnou hysterektomii. A nakonec na jaře tohoto roku stál po jejím boku během romantického svatebního obřadu v Belle Vue Park ve Walesu. „Měla jsem deset družiček, protože mě všichni přátelé během mé léčby podporovali a já nechtěla mít jen jednu. Naše svatba byla výjimečná. Byla to oslava toho, že jsem prozatím vyhrála svůj boj s rakovinou, a také poděkování všem za jejich lásku a podporu.

Když se Dawn před několika lety rozvedla, absolvovala několik neuspokojivých schůzek, načež se připojila na internetovou seznamku. Ani tam však nenacházela, co hledala. Zrovna, když se rozhodla, že svůj profil zruší, objevil se najednou Stephen. Jakmile o ni projevil zájem, moc mu nevěřila. „Řekla jsem mu, že jestli se se mnou chce bavit, ať mi zavolá, a poslala jsem mu svoje telefonní číslo. Stephen to udělal a následující týden strávili povídáním po telefonu. Poté ji pozval na jejich první rande do restaurace v Cardiffu. Okamžitě si padli do oka a následovaly další schůzky v kavárně a v kině. Pak 20. listopadu 2014 odvezl Stephen Dawn do nemocnice, kde jí domluvil vyšetření poté, co v jejím prsu nahmatali bulku o velikosti hrášku.

Klepněte pro větší obrázek

„Myslela jsem, že mám nějaký problém s prsním implantátem,“ svěřila se Dawn a přiznala, že ve svých dvaceti letech bojovala s váhou. Poté, co dramaticky zhubla, nechala si voperovat prsní implantáty. „Pak jsem si prsa pravidelně kontrolovala, abych se ujistila, že s implantáty nic není. Když jsme objevili tu bulku, myslela jsem si, že zkrátka potřebuji implantáty vyměnit."

Ale doktor byl velmi znepokojen a poslal ji na další vyšetření, na mamogram a biopsii. 24. listopadu byla Dawn diagnostikována rakovina a lékaři jí také řekli, že nádor je velký 12 cm. Šlo o rakovinu ve třetím stadiu a naděje byly velmi nízké. Doktoři nedávali Dawn příliš mnoho naděje. Její první myšlenky po těchto zprávách vedly k jejím dětem a hned poté k jejímu slibně se rozvíjejícímu vztahu. „Bála jsem se o děti. Tu noc jsem řekla Stephenovi, že mám rakovinu a že bychom se měli rozejít. On ale řekl, že mi chce pomoct a je připravený to se mnou zvládnout. Byla jsem ohromena."

Hned v prosinci nastoupila Dawn na první ze šesti kol chemoterapie a Stephen s ní byl na většině jejích vyšetření. „Když mi začala chemoterapie, spustilo se mi vypadávání vlasů, takže mi moje dcera Madeleine oholila hlavu. Rok 2015 jsem uvítala s holou hlavou a Stephen udělal to samé. Teprve když mi začaly vlasy znovu růst, řekl, že to udělal, aby mě podpořil. Tehdy jsem poznala, jaký skvělý člověk to je.

Po třetí chemoterapii se zdálo, že se nádor zmenšuje, lékaři ale přišli s další zdrcující zprávou. Rakovina se rozšířila do lymfatických uzlin, takže jí v květnu 2015 byly odstraněny a podstoupila dvojitou masektomii. „Hrozně se mi ulevilo, když mi prsa odstranili. Vůbec jsem si nepřipadala znetvořená, vždyť mě zabíjely, to bylo jediné, na co jsem myslela. Poté, co byly moje prsa pryč, Stephen řekl, že si ničeho ani nevšiml. Ulevilo se mu stejně jako mně.“

O dva měsíce později začala Dawn s radioterapií a její zdraví se zlepšovalo, lékaři měli ale stále obavy, že by se rakovina mohla rozšířit i do vaječníků. Dawn se proto rozhodla pro hysterektomii. 15. listopadu 2015 tedy podstoupila dvouhodinovou operaci a Stephen byl opět po jejím boku. „Stephen a já jsme spolu toužili mít děti, takže jsme byli zklamáni, ale naštěstí oba máme svoje z předchozích vztahů. Stephen má pětiletou dceru Yvie, takže nám přišlo sobecké riskovat riziko rakoviny u dalšího dítěte.

Mezitím 23. srpna 2015, pouhých 9 měsíců od jejich prvního rande a navzdory tomu, že se Dawn připravovala na listopadovou hysterektomii, ji Stephen požádal o ruku na jednom z jejích nejoblíbenějších míst poblíž vodopádu Sgwd-yr-Eira. „Když jsme se potkali, měla jsem velikost 12 a krásná prsa. Když mě Stephen žádal o ruku, přibrala jsem a přišla jsem o vlasy a o ňadra. Ale díky němu se cítím krásnější, to nikdo předtím nedokázal. Kdykoliv někomu vyprávíme náš příběh, běžná reakce je: To je ale chlap! Ale Stephen věří, že se zachoval tak, jak by se zachoval každý slušný člověk. V jeho očích jsem hrdina já, ne on. Ale pro mě bude on vždycky můj strážný anděl!“ dodává Dawn.

Doporučujeme

Články odjinud