Dětem starších otců hrozí maniodeprese, odhalil výzkum

Dětem starších otců hrozí maniodeprese, odhalil výzkum

Již před časem našli vědci spojitost mezi schizofrenií a autismem u dětí, které se narodily mužům v pokročilejším věku. Na tento seznam nedávno přibyla i bipolární porucha.

Mužům po čtyřicítce se častěji rodí děti, které v pozdějším věku trpí psychickými nemocemi. Dánští experti předpokládají, že důvodem je skutečnost, že u starších mužů dochází častěji k mutacím spermií.

Zjištění vědců z Dánska potvrzují i lékaři ze švédského institutu Karolinska. Podle analýzy údajů o 80 000 pacientech začíná nebezpečí stoupat od čtyřicítky a největší je kolem pětapadesáti let. Děti takových otců byly o 37 procent ohroženější než potomci dvacátníků.

Přitom se ukazuje, že věk matek nemá na psychické zdraví vliv. "Výzkum sice zatím nezjistil, proč mívají starší muži děti s bipolární poruchou, vyšlo ale zcela jasně najevo, že v tom hraje významnou roli biologie," vysvětluje Dr. Herold Pincus z Kolumbijské univerzity.

Bipolární porucha způsobuje prudké výkyvy nálady, která kolísá mezi hlubokou depresí a manickou euforií. Může vést až k sebevraždě.



STAŇTE SE FANOUŠKEM DAMA.CZ NA FACEBOOKU

ČTĚTE TAKÉ: MAMINKA.CZ - Web pro těhotné a maminky!

Doporučujeme

Články odjinud