Důchod? Investujete do svého zabezpečení už nyní

Důchod? Investujete do svého zabezpečení už nyní

Dosáhnout důchodového věku a splnit podmínku potřebného počtu let pojištění. Nyní stačí splnit podmínku 25 let pojištění. Do doby pojištění se, velmi zjednodušeně řečeno, počítá počet odpracovaných let a náhradní doby (tj. např. rodičovská dovolená či studium v prvních šesti letech po dovršení 18 let…).

Získat důchod bude těžší

Pro přiznání starobního důchodu je potřeba splnit dvě základní podmínky. Od roku 2018 bude potřeba splnit podmínku 35 let pojištění. Na důchod tak nedosáhnou např. občané, kteří budou během svého produktivního života příliš často a dlouho vedeni na úřadu práce. Ani 35 let pojištění však nemusí být konečná hranice, vždyť ve většině vyspělých zemí Evropské unie je potřeba splnit základní podmínku 40 až 45 let pojištění.

Předčasně a nevýhodně

Počet lidí využívajících možnost odejít do předčasného důchodu rok od roku roste. Nyní lze odejít o 3 roky dříve před dosažením důchodového věku (při splnění zákonných podmínek). Předčasný důchod je nižší než řádný starobní důchod. Rovněž výplata předčasných důchodů státní kasu zatěžuje. Ve většině zemí EU proto dochází ke zpřísňování finančních podmínek pro čerpání předčasného důchodu. Cílem je udržet občany v práci až do dosažení řádného důchodového věku. Krácení důchodu při předčasném odchodu do penze je však v Česku ještě pořád poměrně příznivé. Ve většině zemí EU je rozdíl mezi klasickou starobní penzí a předčasnou penzí podstatně vyšší. Větší znevýhodnění se v budoucích letech pravděpodobně prosadí i do české legislativy.

Vlastní spoření nutné!

Státní penze vám v budoucnu nezaručí ani poloviční životní standard oproti době před odchodem do důchodu. Kdo z vás si chce v důchodu užívat, ten se musí přestat spoléhat na stát a vzít odpovědnost z velké části do vlastních rukou. Nejzodpovědněji k zabezpečení na penzi přistupují Britové, kteří si začínají na vlastní penzi spořit v průměru již ve 28 letech. Následují Kanaďané a Američané, kteří si začínají spořit ve 30 letech. V západní Evropě si občané začínají spořit na penzi v průměru ve 34 letech. Na vlastní penzi si v Británii, Kanadě či USA spoří více než 80 % všech občanů. Právě jejich zodpovědnost je důvodem, proč jsou důchodci v těchto zemích tak spokojení a optimističtí. Záleží tedy jen na vás, jakou budoucnost si vyberete. Nespoléhejte na to, že vám stát cokoli dá, odpustí nebo zařídí.

Více důchodovém zabezpečení najdete zde

Autor: Petr Gola

„Další zajímavé články najdete v aktuálním čísle časopisu Maminka.„

Doporučujeme

Články odjinud