Dýňový specál - Top 10 dýňových pokrmů

| Autor: redakce | Rubrika: Láska a vztahy

Z chalupářské dekorace se i u nás dýně postupně vypracovala na post lahůdkové, ba módní suroviny. Šťavnatá a vláčná dužnina se rozverně podvoluje nekonečnému množství gastronomických úprav - a stále si ponechává řadu překvapení v rezervě!



Ragú z dýně

Na 4 porce Příprava: 2 hodiny

1 dýně o váze asi 2 kg

400 g kuřecích prsíček

750 g moučných brambor

2-3 jablka

1 svazek jarní cibulky

400 ml smetany ke šlehání

kari koření, sůl a pepř na dochucení


Troubu předehřejte na 180 °C. Z dýně odřízněte vršek a vydlabejte měkkou střední část se semínky. Naplňte masem, bramborami a jablky nakrájenými na drobné kostičky a cibulkou nakrájenou na kolečka. Zalijte okořeněnou smetanou, dýni postavte na plech, zakryjte „pokličkou“ a pečte asi 30 minut. Pak pokličku sejměte a pečte ještě 1 hodinu, obsah občas promíchejte. Podávejte přímo v dýni a při nandavání na talíř vyškrabejte k ragú trochu dýňové dužniny. Ideální přílohou jsou chlebové placky.



Pikantní salát ze špagetové dýně

Na 4 porce, Příprava: 35 minut

1 kg špagetové dýně

150 g červené čočky

150 g polníčku

1-2 malé červené chilli papričky

5 lžic jablečného octa

3 lžíce jablečné šťávy

3 lžíce medu

4 lžíce olivového oleje

sůl a pepř na dochucení

dýňová semínka na posypání


Troubu předehřejte na 200 °C. Dýni podélně rozkrojte, semínka odstraňte a řezem nahoru dýni asi 20 minut pečte. Čočku uvařte doměkka, polníček opláchněte a osušte, chilli papričku zbavte semínek a nakrájejte nadrobno. Umíchejte zálivku z octa, jablečné šťávy, medu, chilli papriček a oleje, osolte a opepřete. Vidličkou rozdělte dužninu na vlákna podobná špagetám a v míse promíchejte s polníčkem a čočkou. Zalijte zálivkou, posypte opraženými dýňovými semínky.



Dýňový pohár s mascarpone

Na 4 porce, Příprava: 30 minut

1 malá dýně, asi 750 g

150 ml jablečné šťávy

2 lžíce přírodního krupicového cukru

3-4 lžíce pomerančové šťávy nebo likéru, například Amaretto

100 g mascarpone

150 g bílého jogurtu

1 lžička mleté skořice

4 lžíce mandlových lupínků


Dýni rozkrojte, odstraňte semínka, dýni oloupejte a nakrájejte na kousky. Povařte s jablečnou šťávou a 1 lžící cukru asi 10 minut na mírném plameni. Dvě třetiny dýně pak nechte marinovat v pomerančové šťávě nebo likéru. Zbylou dýni nechte trochu vychladnout a rozmixujte ji s mascarpone, jogurtem, zbylým cukrem a skořicí. Kousky dýně a krému rozdělte do sklenek, vychlaďte a podávejte s praženými mandlovými lupínky.



Pomerančovo-dýňová polévka

Na 4 porce Příprava: 45 minut

1 dýně o váze asi 1,5 kg

2 lžíce olivového oleje

1 cibule kousek čerstvého zázvoru

3 velké brambory

750 ml zeleninového vývaru

1-2 pomeranče, nejlépe v biokvalitě

celozrnné krutony k podávání

dýňový olej k zakápnutí

čerstvý koriandr


V hrnci rozehřejte olivový olej. Osmažte na něm nakrájenou cibuli, nastrouhaný zázvor, kousky dýně a brambor. Zalijte vývarem, promíchejte a asi 20 minut povařte. Polévku pak rozmixujte, dochuťte, vmíchejte pomerančovou šťávu a podávejte ji s krutonky z celozrnného chleba,
zakapanou dýňovým olejem a posypanou lístky koriandru.




Dýňová pizza s rukolou

Na 4 porce Příprava: 30 minut + kynutí

150 ml mléka

1/2 balíčku sušeného droždí

300 g hladké mouky, typ 00

4 lžíce rajčatového pyré

350 g dýně

300 g rajčat

200 g ovčího sýra

50 g rukoly

tymián, sůl a pepř na dochucení


Mléko trochu ohřejte a rozmíchejte v něm droždí. Zpracujte s moukou a solí na hladké těsto a přikryté nechte kynout, až přibližně zdvojnásobí objem. Troubu předehřejte na 200 °C. Těsto prohněťte a na pomoučněné ploše rozválejte na placku o průměru asi 30 cm. Položte na plech pokrytý pečicím papírem, potřete rajčatovým pyré a poklaďte plátky dýně a rajčat. Posypte kousky sýra, ochuťte a pečte na střední příčce trouby asi 20 minut. Podávejte posypané lístky rukoly a tymiánu.



Dýňové rizoto

Porce: 4

Příprava: 15 minut

Vaření: 20 minut

1 středně velká dýně hokkaidó

400 ml zeleninového vývaru

200 ml rýže arborio

2 polévkové lžíce másla

1 cibule, nakrájená najemno

olej z dýňových semínek

parmazán, nastrouhaný najemno


Dýni dobře očistíme kartáčkem a nakrájíme na stejně velké kostičky nebo plátky. V silnostěnné, vyšší pánvi rozehřejeme máslo a doměkka na něm osmažíme cibuli i kousky dýně. Jakmile je cibule i dýně měkká, rovnoměrně posypeme rýží, promícháme a zalijeme asi sběračkou teplého vývaru. Rýži je nutné občas míchat, aby se nepřichytila, když se odpaří všechen vývar, přilijeme další sběračku a tento postup opakujeme, dokud není rýže uvařená „na skus“ a zároveň nemá krémovou konzistenci. Servírujeme zakapané dýňovým olejem a posypané parmazánem.

Tip: Během vaření můžete do rizota přidat bylinky, jako je šalvěj, tymián nebo rozmarýn.



Dýňové ravioly

Porce: 4

Příprava: 30 minut

Pečení dýně: 30 minut

Vaření: 4 minuty

500 g hotového nudlového těsta

1 kg dýně

1 polévková lžíce čerstvého tymiánu

olivový olej

200 g ricotty

100 g parmazánu, nastrouhaného najemno

Na přelití: máslo

1 polévková lžíce čerstvého tymiánu


Dýni rozpůlíme, vydlabeme semínka a dáme na plech. Trochu olivového oleje smícháme s tymiánem a dýni dobře potřeme. Pečeme asi 30 minut při 200 °C.
Podle velikosti i druhu dýně se může doba pečení lišit. Dýni oloupeme, hokkaidó loupat nemusíme. Kousek dýně odkrojíme a nakrájíme na kostičky a zbytek v misce rozmačkáme vidličkou. Necháme úplně vychladnout a přidáme ricottu i parmazán, podle chuti dosolíme. Těsto rozválíme na tenký plát, nakrájíme na stejně velké čtverečky nebo kolečka, která naplníme a uzavřeme. Spoje přimáčkneme vidličkou, aby se neotevřely. Vaříme v osolené vodě asi 4 minuty. Na mírném plameni rozehřejeme máslo, přidáme lístky tymiánu a krátce je osmažíme. Hotové ravioly rozdělíme na talíře, posypeme kostičkami pečené dýně a přelijeme máslem. Podle chuti můžeme ještě posypat parmazánem.

Tip: Receptů na nudlové těsto je velké množství.
Vyzkoušejte například 300 g mouky, 3 celá vejce, 1 polévkovou lžíci olivového oleje, 1/2 kávové lžičky soli.



Dýňové řezy

Příprava: 25 minut + chlazení

Vaření dýně: 20 minut

Pečení: 40 minut

Na korpus:

250 g hladké mouky

125 g másla

1 vejce

2 polévkové lžíce cukru, špetka soli

kůra z poloviny citronu, nastrouhaná najemno

Na náplň:

1 malá dýně hokkaidó

2 vejce

5 polévkových lžic medu, část lze nahradit javorovým sirupem

2 polévkové lžíce vysokotučné kysané smetany,

šťáva z poloviny citronu


Ze surovin na korpus vypracujeme těsto, které zabalíme do fólie a necháme odpočinout v ledničce. Dýni rozpůlíme, vydlabeme semínka a oloupeme slupku. Dužninu nakrájíme na menší kostky, ty dáme do kastrůlku, podlijeme trochou vody a necháme 20 minut dusit. Když je dýně měkká, slijeme přebytečnou vodu, dužninu rozmačkáme nebo rozmixujeme na hladký krém a necháme vychladnout. Do vychlazeného dýňového pyré vmícháme med, citronovou šťávu a kysanou smetanu. Když je vše dobře zapracované, přidáme i vejce a mixérem pomalu, ale důkladně prošleháme. Koláčovou formu nebo menší pekáček vymažeme máslem nebo vyložíme pečicím papírem a na dno prsty upěchujeme těsto. Dno na několika místech propíchneme vidličkou, nalijeme na něj dýňový krém a pečeme 40 minut při 180 °C. Podáváme doplněné kysanou smetanou.

Tip: Těsto na korpus lze udělat i z celozrnné mouky nebo z kombinace bílé a celozrnné. Hotový řez můžeme posypat trochou kakaa nebo strouhané čokolády podle chuti.



Treska s dušenou dýní

Porce: 4

Příprava: 15 minut

Vaření: 15 minut

1 menší dýně, oloupaná a nakrájená na malé kostičky

1 malá cibule, nakrájená najemno

1 stroužek česneku, prolisovaný

olej na smažení

250 ml zeleninového vývaru nebo vody

4 chlazené filety tresky

máslo a sůl na smažení


V pánvi rozehřejeme olej a osmažíme na něm cibuli dozlatova. Přidáme kousky dýně a česnek, podlijeme trochou vývaru a necháme dusit asi 10 minut, dokud není dýně měkká. Podle potřeby dál podléváme.
Dochutíme pepřem, případně dosolíme. Filety ryby omyjeme a osušíme. Ve vyšší pánvi rozehřejeme máslo, osolíme, promícháme a tresku na něm opečeme po obou stranách dozlatova. Naaranžujeme na talíře, doplníme dýní a posypeme čerstvou petrželkou.

Tip: Pro dospělé lze k dýni přidat zároveň s česnekem například jemně nastrouhaný zázvor nebo najemno nakrájenou chilli papričku.



Kuskus s hovězím masem a zeleninou

Porce: 4

Příprava: 15 minut

Vaření: 25–30 minut

250 g kuskusu, připraveného podle návodu na obalu

250–300 g hovězího roštěnce, nakrájeného na kousky

300 ml hovězího vývaru

2 stroužky česneku, rozdrcené

1 cibule, nakrájená na kostičky

100–150 g dužniny dýně hokkaidó, nakrájené na kousky

1/2 menší cukety, nakrájené na kousky

1 červená paprika, zbavená jádřince a nakrájená na kousky

1 žlutá paprika, zbavená jádřince a nakrájená na kousky

olej na smažení

čerstvá petrželka


Ve vyšší nepřilnavé pánvi rozehřejeme olej a necháme na něm zesklovatět cibuli. Přidáme kousky masa a zprudka je osmažíme. Podlijeme trochou vývaru, přidáme česnek, zmírníme plamen a necháme dusit. Podle potřeby vývar doléváme. Když je maso skoro měkké, přidáme všechnu zeleninu a dusíme ještě 5–10 minut. Hotovou směs zlehka promícháme s kuskusem, posypeme petrželkou a dochutíme solí a pepřem.

Tip: Na závěr můžete přidat najemno nasekanou chilli papričku





ČTĚTE TAKÉ:
Dýňový speciál - průvodce dýněmi






Rádi vaříte a hledáte inspiraci? Navštivte Recepty.cz

Další články z rubriky

MILUŠKA (52): Jsem ráda, že má manžel milenku!

MILUŠKA (52): Jsem ráda, že má manžel milenku!

Včera | 27 | „Díky slečně Simoně jsme oba spokojenější!“ tvrdí Miluška o mileneckém vztahu svého muže a jeho…

Jak poznáte, že bude dobrý milenec? Sledujte prsty, doteky i polibky!

Jak poznáte, že bude dobrý milenec? Sledujte prsty, doteky i polibky!

3. 12. | Byli jste už na několika schůzkách a vše spěje k tomu, že brzy dojde k prvnímu sexu. Jste nervózní,…

HANA (39): Balí mě soused a láká mě na drsný sex!

HANA (39): Balí mě soused a láká mě na drsný sex!

29. 11. | 30 | Pohledný soused Hany se jí už několik týdnů dvoří. Oběma je jasné, že by nešlo o vztah, ale…

MÁJA (46): Přítelův syn je monstrum. Přemýšlím o rozchodu

MÁJA (46): Přítelův syn je monstrum. Přemýšlím o rozchodu

28. 11. | 33 | Máji přítel má velmi problematického syna. Společně strávené víkendy jsou pro ni očistec a k Májině…