Dýňový specál - Top 10 dýňových pokrmů

| Autor: redakce | Rubrika: Láska a vztahy

Z chalupářské dekorace se i u nás dýně postupně vypracovala na post lahůdkové, ba módní suroviny. Šťavnatá a vláčná dužnina se rozverně podvoluje nekonečnému množství gastronomických úprav - a stále si ponechává řadu překvapení v rezervě!



Ragú z dýně

Na 4 porce Příprava: 2 hodiny

1 dýně o váze asi 2 kg

400 g kuřecích prsíček

750 g moučných brambor

2-3 jablka

1 svazek jarní cibulky

400 ml smetany ke šlehání

kari koření, sůl a pepř na dochucení


Troubu předehřejte na 180 °C. Z dýně odřízněte vršek a vydlabejte měkkou střední část se semínky. Naplňte masem, bramborami a jablky nakrájenými na drobné kostičky a cibulkou nakrájenou na kolečka. Zalijte okořeněnou smetanou, dýni postavte na plech, zakryjte „pokličkou“ a pečte asi 30 minut. Pak pokličku sejměte a pečte ještě 1 hodinu, obsah občas promíchejte. Podávejte přímo v dýni a při nandavání na talíř vyškrabejte k ragú trochu dýňové dužniny. Ideální přílohou jsou chlebové placky.



Pikantní salát ze špagetové dýně

Na 4 porce, Příprava: 35 minut

1 kg špagetové dýně

150 g červené čočky

150 g polníčku

1-2 malé červené chilli papričky

5 lžic jablečného octa

3 lžíce jablečné šťávy

3 lžíce medu

4 lžíce olivového oleje

sůl a pepř na dochucení

dýňová semínka na posypání


Troubu předehřejte na 200 °C. Dýni podélně rozkrojte, semínka odstraňte a řezem nahoru dýni asi 20 minut pečte. Čočku uvařte doměkka, polníček opláchněte a osušte, chilli papričku zbavte semínek a nakrájejte nadrobno. Umíchejte zálivku z octa, jablečné šťávy, medu, chilli papriček a oleje, osolte a opepřete. Vidličkou rozdělte dužninu na vlákna podobná špagetám a v míse promíchejte s polníčkem a čočkou. Zalijte zálivkou, posypte opraženými dýňovými semínky.



Dýňový pohár s mascarpone

Na 4 porce, Příprava: 30 minut

1 malá dýně, asi 750 g

150 ml jablečné šťávy

2 lžíce přírodního krupicového cukru

3-4 lžíce pomerančové šťávy nebo likéru, například Amaretto

100 g mascarpone

150 g bílého jogurtu

1 lžička mleté skořice

4 lžíce mandlových lupínků


Dýni rozkrojte, odstraňte semínka, dýni oloupejte a nakrájejte na kousky. Povařte s jablečnou šťávou a 1 lžící cukru asi 10 minut na mírném plameni. Dvě třetiny dýně pak nechte marinovat v pomerančové šťávě nebo likéru. Zbylou dýni nechte trochu vychladnout a rozmixujte ji s mascarpone, jogurtem, zbylým cukrem a skořicí. Kousky dýně a krému rozdělte do sklenek, vychlaďte a podávejte s praženými mandlovými lupínky.



Pomerančovo-dýňová polévka

Na 4 porce Příprava: 45 minut

1 dýně o váze asi 1,5 kg

2 lžíce olivového oleje

1 cibule kousek čerstvého zázvoru

3 velké brambory

750 ml zeleninového vývaru

1-2 pomeranče, nejlépe v biokvalitě

celozrnné krutony k podávání

dýňový olej k zakápnutí

čerstvý koriandr


V hrnci rozehřejte olivový olej. Osmažte na něm nakrájenou cibuli, nastrouhaný zázvor, kousky dýně a brambor. Zalijte vývarem, promíchejte a asi 20 minut povařte. Polévku pak rozmixujte, dochuťte, vmíchejte pomerančovou šťávu a podávejte ji s krutonky z celozrnného chleba,
zakapanou dýňovým olejem a posypanou lístky koriandru.




Dýňová pizza s rukolou

Na 4 porce Příprava: 30 minut + kynutí

150 ml mléka

1/2 balíčku sušeného droždí

300 g hladké mouky, typ 00

4 lžíce rajčatového pyré

350 g dýně

300 g rajčat

200 g ovčího sýra

50 g rukoly

tymián, sůl a pepř na dochucení


Mléko trochu ohřejte a rozmíchejte v něm droždí. Zpracujte s moukou a solí na hladké těsto a přikryté nechte kynout, až přibližně zdvojnásobí objem. Troubu předehřejte na 200 °C. Těsto prohněťte a na pomoučněné ploše rozválejte na placku o průměru asi 30 cm. Položte na plech pokrytý pečicím papírem, potřete rajčatovým pyré a poklaďte plátky dýně a rajčat. Posypte kousky sýra, ochuťte a pečte na střední příčce trouby asi 20 minut. Podávejte posypané lístky rukoly a tymiánu.



Dýňové rizoto

Porce: 4

Příprava: 15 minut

Vaření: 20 minut

1 středně velká dýně hokkaidó

400 ml zeleninového vývaru

200 ml rýže arborio

2 polévkové lžíce másla

1 cibule, nakrájená najemno

olej z dýňových semínek

parmazán, nastrouhaný najemno


Dýni dobře očistíme kartáčkem a nakrájíme na stejně velké kostičky nebo plátky. V silnostěnné, vyšší pánvi rozehřejeme máslo a doměkka na něm osmažíme cibuli i kousky dýně. Jakmile je cibule i dýně měkká, rovnoměrně posypeme rýží, promícháme a zalijeme asi sběračkou teplého vývaru. Rýži je nutné občas míchat, aby se nepřichytila, když se odpaří všechen vývar, přilijeme další sběračku a tento postup opakujeme, dokud není rýže uvařená „na skus“ a zároveň nemá krémovou konzistenci. Servírujeme zakapané dýňovým olejem a posypané parmazánem.

Tip: Během vaření můžete do rizota přidat bylinky, jako je šalvěj, tymián nebo rozmarýn.



Dýňové ravioly

Porce: 4

Příprava: 30 minut

Pečení dýně: 30 minut

Vaření: 4 minuty

500 g hotového nudlového těsta

1 kg dýně

1 polévková lžíce čerstvého tymiánu

olivový olej

200 g ricotty

100 g parmazánu, nastrouhaného najemno

Na přelití: máslo

1 polévková lžíce čerstvého tymiánu


Dýni rozpůlíme, vydlabeme semínka a dáme na plech. Trochu olivového oleje smícháme s tymiánem a dýni dobře potřeme. Pečeme asi 30 minut při 200 °C.
Podle velikosti i druhu dýně se může doba pečení lišit. Dýni oloupeme, hokkaidó loupat nemusíme. Kousek dýně odkrojíme a nakrájíme na kostičky a zbytek v misce rozmačkáme vidličkou. Necháme úplně vychladnout a přidáme ricottu i parmazán, podle chuti dosolíme. Těsto rozválíme na tenký plát, nakrájíme na stejně velké čtverečky nebo kolečka, která naplníme a uzavřeme. Spoje přimáčkneme vidličkou, aby se neotevřely. Vaříme v osolené vodě asi 4 minuty. Na mírném plameni rozehřejeme máslo, přidáme lístky tymiánu a krátce je osmažíme. Hotové ravioly rozdělíme na talíře, posypeme kostičkami pečené dýně a přelijeme máslem. Podle chuti můžeme ještě posypat parmazánem.

Tip: Receptů na nudlové těsto je velké množství.
Vyzkoušejte například 300 g mouky, 3 celá vejce, 1 polévkovou lžíci olivového oleje, 1/2 kávové lžičky soli.



Dýňové řezy

Příprava: 25 minut + chlazení

Vaření dýně: 20 minut

Pečení: 40 minut

Na korpus:

250 g hladké mouky

125 g másla

1 vejce

2 polévkové lžíce cukru, špetka soli

kůra z poloviny citronu, nastrouhaná najemno

Na náplň:

1 malá dýně hokkaidó

2 vejce

5 polévkových lžic medu, část lze nahradit javorovým sirupem

2 polévkové lžíce vysokotučné kysané smetany,

šťáva z poloviny citronu


Ze surovin na korpus vypracujeme těsto, které zabalíme do fólie a necháme odpočinout v ledničce. Dýni rozpůlíme, vydlabeme semínka a oloupeme slupku. Dužninu nakrájíme na menší kostky, ty dáme do kastrůlku, podlijeme trochou vody a necháme 20 minut dusit. Když je dýně měkká, slijeme přebytečnou vodu, dužninu rozmačkáme nebo rozmixujeme na hladký krém a necháme vychladnout. Do vychlazeného dýňového pyré vmícháme med, citronovou šťávu a kysanou smetanu. Když je vše dobře zapracované, přidáme i vejce a mixérem pomalu, ale důkladně prošleháme. Koláčovou formu nebo menší pekáček vymažeme máslem nebo vyložíme pečicím papírem a na dno prsty upěchujeme těsto. Dno na několika místech propíchneme vidličkou, nalijeme na něj dýňový krém a pečeme 40 minut při 180 °C. Podáváme doplněné kysanou smetanou.

Tip: Těsto na korpus lze udělat i z celozrnné mouky nebo z kombinace bílé a celozrnné. Hotový řez můžeme posypat trochou kakaa nebo strouhané čokolády podle chuti.



Treska s dušenou dýní

Porce: 4

Příprava: 15 minut

Vaření: 15 minut

1 menší dýně, oloupaná a nakrájená na malé kostičky

1 malá cibule, nakrájená najemno

1 stroužek česneku, prolisovaný

olej na smažení

250 ml zeleninového vývaru nebo vody

4 chlazené filety tresky

máslo a sůl na smažení


V pánvi rozehřejeme olej a osmažíme na něm cibuli dozlatova. Přidáme kousky dýně a česnek, podlijeme trochou vývaru a necháme dusit asi 10 minut, dokud není dýně měkká. Podle potřeby dál podléváme.
Dochutíme pepřem, případně dosolíme. Filety ryby omyjeme a osušíme. Ve vyšší pánvi rozehřejeme máslo, osolíme, promícháme a tresku na něm opečeme po obou stranách dozlatova. Naaranžujeme na talíře, doplníme dýní a posypeme čerstvou petrželkou.

Tip: Pro dospělé lze k dýni přidat zároveň s česnekem například jemně nastrouhaný zázvor nebo najemno nakrájenou chilli papričku.



Kuskus s hovězím masem a zeleninou

Porce: 4

Příprava: 15 minut

Vaření: 25–30 minut

250 g kuskusu, připraveného podle návodu na obalu

250–300 g hovězího roštěnce, nakrájeného na kousky

300 ml hovězího vývaru

2 stroužky česneku, rozdrcené

1 cibule, nakrájená na kostičky

100–150 g dužniny dýně hokkaidó, nakrájené na kousky

1/2 menší cukety, nakrájené na kousky

1 červená paprika, zbavená jádřince a nakrájená na kousky

1 žlutá paprika, zbavená jádřince a nakrájená na kousky

olej na smažení

čerstvá petrželka


Ve vyšší nepřilnavé pánvi rozehřejeme olej a necháme na něm zesklovatět cibuli. Přidáme kousky masa a zprudka je osmažíme. Podlijeme trochou vývaru, přidáme česnek, zmírníme plamen a necháme dusit. Podle potřeby vývar doléváme. Když je maso skoro měkké, přidáme všechnu zeleninu a dusíme ještě 5–10 minut. Hotovou směs zlehka promícháme s kuskusem, posypeme petrželkou a dochutíme solí a pepřem.

Tip: Na závěr můžete přidat najemno nasekanou chilli papričku





ČTĚTE TAKÉ:
Dýňový speciál - průvodce dýněmi






Rádi vaříte a hledáte inspiraci? Navštivte Recepty.cz

Další články z rubriky

ŽANETA (43): Můj manžel se nechce vzdát milenky

ŽANETA (43): Můj manžel se nechce vzdát milenky

Včera | 17 | Žaneta nemá zrovna šťastné období. Přišla na to, že ji manžel podvádí, a neví, jak situaci řešit.…

7 věcí, kterých si na vás muži při sexu vždy všimnou

7 věcí, kterých si na vás muži při sexu vždy všimnou

18. 11. | Myslíte si, že muži jde při sexu především o uspokojení a drobností kolem si nevšímá? Omyl! Chlapi…

ROMANA (47): Můj milenec je manžel mojí šéfové

ROMANA (47): Můj milenec je manžel mojí šéfové

16. 11. | 15 | Romana po rozvodu netoužila po žádném vážném vztahu, tak si našla ženatého milence. Jaký to asi…

Potvory dostanou, co chtějí! Naučte se jejich fígle!

Potvory dostanou, co chtějí! Naučte se jejich fígle!

15. 11. | Také se vždycky divíte, že muži leží u nohou těm největším potvorám? Možná je nejvyšší čas se od…