Erekce není jen stavem těla, ale i mysli

Erekce není jen stavem těla, ale i mysli

Kanadští vědci došli k závěru, že většina mužů je schopná do určité míry ovládat své fyzické a sexuální vzrušení. Ti, kdo to dovedou, zvládnou i své emoce.

Vědci se domnívali, že pokud je jedinec schopen regulovat jeden typ emocionální reakce, dokáže to i v případě jiného citového podnětu.

Pro svůj výzkum použili 16 videonahrávek, z nichž osm bylo erotických a osm komických. Účastníci výzkumu měli zaznamenávat své vzrušení a zároveň jim byla přístroji měřena erekce. Cílem bylo zjistit, zda jsou muži schopni kontrolovat své sexuální vzrušení.

Ukázalo se, že muži byli skutečně schopni potlačit své vzrušení, pokud jim to experti uložili, a to až o jednu třetinu.

"Naše výsledky odpovídají předchozím teoriím, které odhadovaly, že schopnost se ovládnout se bude pohybovat mezi 26 až 38 procenty," tvrdí psycholog Jason Winter, vedoucí studie z univerzity v Nové Kolumbii.

Na výsledky neměl vliv věk, sexuální zkušenosti ani momentální sexuální potřeba. Naopak vyšlo najevo, že ti muži, kteří byli k výsledkům motivováni, se dovedli ovládat lépe. Zároveň se ukázalo, že ti, kteří se ovládali při pornografických filmech, zvládali lépe své emoce i u komedií.

"Nejvíc nás překvapilo, že někteří účastníci se vzrušili více právě v okamžiku, kdy se snažili své pocity potlačit. Jinými slovy, při snaze své pocity potlačit bylo jejich vzrušení větší, než když erotický film pouze sledovali," říká Winter a dodává: "Domníváme se, že je zde spojitost se vznikem úzkosti. Je to, jako když vám někdo řekne, ať nemyslíte na bílého slona. V tom okamžiku se ho v mysli nezbavíte."

Vědci si od svého výzkumu slibují využití v praxi. Podle nich pomůže vysvětlit chování sexuálních delikventů, kteří mají zřejmě sníženou schopnost regulovat své psychologicko-sexuální reakce.

ČTĚTE TAKÉ:
Velký, malý, zahnutý? Najděte ideální polohu pro vaše milování

ČTĚTE TAKÉ:
Ve spárech žárlivce

Doporučujeme

Články odjinud