Facebook a Apple nabízí zaměstnankyním zmrazení vajíček zdarma. Aby nešly na mateřskou

Facebook a Apple nabízí zaměstnankyním zmrazení vajíček zdarma. Aby nešly na mateřskou

ánik „vyspělé“ západní společnosti bude zřejmě skutečně způsoben neplodnou dělohou. Chování velkých společností a kultura kladoucí důraz na kariérní úspěch tomu jen nasvědčují. Nestačí, že plodnost lidí na Západě prudce klesá a že mnohé ženy kvůli kariéře odkládají početí dítěte do doby, když už jsou velmi málo plodné a potomci ohroženi genetickými vadami.

Společnosti Facebook a Apple v tom své zaměstnankyně podporují a tváří se, že jim vlastně vycházejí vstříc. Nově jim totiž nabízejí bezplatné zmražení vajíček a odsunutí mateřské až do pozdního věku. Sociologové a genetikové se toho děsí.

Neobvyklý firemní benefit má údajně zvýšit počet žen mezi zaměstnanci tím, že jim umožní soustředit se celé mládí na kariéru, bez toho aniž obětují možnost zplodit dítě ve vyšším věku. Jinými slovy, v mládí si žena nechá na náklady zaměstnavatele odebrat vajíčka, pak buduje kariéru a jako úspěšná manažerka si ve vyšším věku vlastní vajíčka nechá rozmrazit, oplodnit in vitro a dítě odnosí. Nebo si zaplatí mladou náhradní matku, která to učiní za ni.

Společnost Facebook už začala tento benefit ženám nabízet, Apple se připojí od ledna příštího roku. Zaměstnankyním v USA zaplatí údajně v přepočtu až 450 tisíc korun za odběr, zmražení a uchování vajíček v genetické bance. Navíc firma bude hradit roční poplatek za skladování. Informovalo o tom zpravodajství televize NBC.

Obě velké nadnárodní firmy se sídlem v USA hájí opatření tím, že se snaží vyrovnat poměr pohlaví mezi zaměstnanci a redukovat převahu mužů. Benefity ale budou moct využívat zatím jen zaměstnankyně v rámci USA.

„Budovat kariéru na vysokém firemním postu a mít děti je stále velmi obtížné. Když nabídneme ženám tuto výhodu, společnosti investují do žen a podporují je při dosahování života, po němž touží,“ uvedla pro NBC Brigitte Adamsová z internetového fóra Eggsurance, která zmražení vajíček podporuje.

Jenže opatření má jen minimální podporu mezi lékaři, genetiky, biology a sociology. Podle nich je to jen falešný trik, jak si udržet zaměstnankyně, které firma potřebuje a využívá. Společnost sama se tváří, že jim na těch ženách záleží, ale jednají jen ve vlastním zájmu. Kdyby jim opravdu na svých zaměstnankyních záleželo, umožní jim mít děti v biologicky přiměřeném věku.

Zmražení vajíček a těhotenství po čtyřicítce je nebezpečné pro zdraví a vývoj celé společnosti. A sociologové a psychologové zdůrazňují, že kariéra a úspěch nikdy samy o sobě nevedou k hlubšímu smyslu života a naplnění. Jsou jen jedním z mnoha aspektů, nikoli tím hlavním a nejpodstatnějším. Přestože se kapitalistické firmy snaží masírovat své zaměstnance kampaní působící na lidské ego a zdůrazňující především úspěch a kariéru. Mnohem větší význam v životě člověka však mají mezilidské vztahy a především rodina. Když se tak zeptáte umírajících těsně před smrtí, čeho nejvíce litují, pak toho, že příliš pracovali a investovali do kariéry a že nebyli více s přáteli a rodinou a nežili přítomným okamžikem.

Doporučujeme

Články odjinud