Fyzicky trestané děti se neumějí ovládat!

Fyzicky trestané děti se neumějí ovládat!

Pravidelně fyzicky trestané děti se mnohem hůře samy ovládají a odolávají pokušením než děti, které jsou fyzické bolesti ušetřeny. Rozsáhlá kanadská studie navíc zjistila, že mnohé děti dnes vnímají facku od rodičů jako „odměnu“, nikoli trest.

Rodiče jim totiž v tu chvíli věnují pozornost. A dítě tuto pozornost vyhledává a chová se tak, aby otce či matku provokovalo a dostalo se mu další pozornosti.

Ze studie profesora Kanga Leea z University of Toronto vyplynulo, že fyzicky trestané děti se mnohem hůř ovládají, hůř odolávají pokušení, mají problémy s rozhodováním a jsou slabší ve verbální komunikaci ve škole i mimo ni.

„Všechny tyto schopnosti jsou nezbytné pro to, aby dítě uspělo ve škole a také mimo ni, třeba při sportu a v budoucnosti v zaměstnání v mnoha různých situacích,“ tvrdí profesor Lee.

Pokud rodiče podle něj používají fyzické tresty pravidelně pro různé přestupky, velké i malé, pak má dítě dlouhodobý deficit ve schopnosti ovládat své vlastní chování.

„Fackování se může obrátit proti rodičům, protože některé děti to mohou vnímat jako odměnu, nikoli trest, protože dítě v tom vidí pozornost od mámy či táty,“ míní profesor Lee.


POJĎTE NAKUPOVAT DO BUTIKU NA DÁMA.CZ!

ČTĚTE TAKÉ: Beckhamovým pomáhají s dcerou tři chůvy za dvanáct milionů!

Doporučujeme

Články odjinud