Hormonální antikoncepce ohrožuje ženský orgasmus

Hormonální antikoncepce ohrožuje ženský orgasmus

Ženy užívající hormonální antikoncepci méně souloží a hůře dosahují orgasmu. Podle sexuologů z Indiana University nemusí být právě tato metoda ochrany před početím vždy nejlepší volbou a může ohrožovat ženské sexuální funkce. Je přitom jedno, jakou formou hormonální antikoncepci žena přijímá.

Ovšem ze studie tisícovky žen, z nichž polovina používala hormonální ochranu před početím v podobě tablet, náplastí, injekcí či implantátů, vyplynulo, že hormonální antikoncepce zhoršuje sexuální život ženy. A to v tom, že jednak taková žena méně souloží, ale také hůře dosahuje orgasmu.

„Obě skupiny žen byly na stejné úrovni v kritériích intimity, romantiky a celkového sexuálního uspokojení. Ale když jsme se podívali na vzrušivost, lubrikaci vagíny, počet orgasmů a frekvenci souloží, ženy užívající hormonální antikoncepci měly mnohem nižší skóre než ty, které používaly jinou formu antikoncepce,“ tvrdí doktorka Nicole Smithová z Indiana University.

Její studie přitom nemá odrazovat od plánovaného rodičovství a užívání antikoncepce, ale spíš vyzdvihuje potřebu rozvést širokou diskuzi o sexuálním životě žen, o kvalitnějších kondomech, které by muži neodmítali, o lubrikačních prostředcích,které pomáhají ženám s poruchou zvlhčení a dalších pomůckách, jež mohou zlepšit sexuální život ženy užívající hormonální antikoncepci.

Doporučujeme

Články odjinud