Hormonální antikoncepce oslabuje libido žen

Hormonální antikoncepce oslabuje libido žen

Ženy z celé Evropy spolykají ročně miliony pilulek s hormonální antikoncepcí. Nechtějí otěhotnět a chtějí si užívat sex s partnerem bez obav.

Jenže podle německých gynekologů si ho užívají méně, než kdyby pilulky nebraly vůbec. Z rozsáhlé studie totiž vyplynulo, že hormonální antikoncepce často vede k různým sexuálním problémům žen a především poklesu libida.

Studie podpírá vědeckými fakty domněnku, že hormonální antikoncepce snižuje libido.

„Sexuální potíže mohou mít negativní vliv jak na kvalitu života, tak na emocionální pocit pohody, bez ohledu na věk. Ženské sexuální dysfunkce jsou častou poruchou, podle odhadů mají dvě z pěti žen alespoň jednu z těchto poruch, nejčastější je přitom ztráta touhy,“ tvrdí Lisa-Maria Wallwienerová z Univerzity v Heidelbergu.

Podle doktora Irwina Goldsteina, šéfredaktora odborného magazínu Sexual Medicine, by měla být přehodnocena především medikace hormonální antikoncepce u dívek a mladých žen.

„Ironií je, že tyto ženy dostávají léky, které jim umožní zbavit se obav z těhotenství, ale ty samé ženy vůbec nevědí o tom, že může mít lék nepříjemné vedlejší účinky na sexuální život,“ tvrdí Goldstein.

ČTĚTE TAKÉ:
Osmdesát rad, na co dávat pozor při sexu

Doporučujeme

Články odjinud