Jak na brambory

Jak na brambory

Nepodceňujte výběr a úpravu ani tak všední přílohy, jakou jsou brambory. Poradíme vám, jak nejlépe na to...

Brambory vařte nebo jinak tepelně upravujte vždy co nejkratší možnou dobu. S každou minutou varu z nich totiž uniká draslík i vitamin C. Lepší je vařit ve slupce a teprve uvařené je oloupat. Vodu můžete použít na přípravu zeleninového vývaru.

Nakupujte brambory podle toho, jak je budete dále upravovat. Do salátů a na loupačku kupujte typ A, který i po uvaření dobře drží tvar a je lojovitý. Jako příloha je ideální typ B, který se při vaření částečně rozpadá. Na kaše či těsta se hodí typ C, který je moučný a při vaření se rozpadá velmi snadno.

Skladování brambor se vyhněte, pokud nemáte čistý, suchý a tmavý sklep, kde se teplota drží kolem 4–6 °C. V teple začnou hlízy brzy klíčit a vadnout, brambory přešlé mrazem jsou zase sladké a nahnědlé. Máte-li brambory ve společném sklepě s jablky nebo hruškami, může mít ovoce narušenou chuť i vůni.


Rádi vaříte a hledáte inspiraci? Navštivte Recepty.cz

Doporučujeme

Články odjinud