Jak se naučit smát sám sobě

Jak se naučit smát sám sobě

Víte, co je opravdu trapas? Když uklouznete při příchodu na vánoční večírek a zřítíte se k zemi, v ruce welcome drink. Pokud si ze svého faux pas uděláte legraci - pokleknete na koleno do postoje krasojezdkyně a ukloníte se - bude následovat bouřlivý potlesk.

NAJDĚTE ZTRACENÉ SEBEVĚDOMÍ

„Všimli jste si někdy, které celebrity a vlivní lidé jsou nejpopulárnější? Vždycky ti, kteří se neberou moc vážně,“ říká Marcela Olmerová, odbornice na krizovou komunikaci. Udělat si legraci sám ze sebe zdánlivě znamená, že máte odvahu a kuráž. Ve skutečnosti je to však otázka sebevědomí. „Když věříte tomu, že lidé kolem vás berou takové, jací jste, můžete si ze sebe dělat legraci pořád,“ dodává. Přestaňte se soustředit na neúspěchy. Vnímejte, jak sami o sobě mluvíte. Pokud jste samá pochyba a sebekritika, změňte se. Začnete se soustředit na to, co je na vás krásné, co se vám podařilo a to zdůrazňujte. Zapomeňte na „co si o mně pomyslí ostatní“. Důležité je to, co si o sobě myslíte vy sami.

VEZMĚTE ŽIVOT DO SVÝCH RUKOU

Pokud uvěříte, že jste oběťmi okolností, ztratíte naději a životní elán, rezignujete a stagnujete. „Jsem jenom loutka v tomto světě - jakási podivná síla tahá na provázky a já to nemohu nijak změnit,“ řeknete si. Tímto pocitem, který vyvolává nejrůznější zábrany, trpí mnoho lidí. A řada z nich také rezignuje -určitě už jste slyšeli řeči o tom, že od života je nejlepší očekávat jenom tolik, aby nás nikdo a nic nemohlo zklamat. Uvědomte si, že hybatelem a tím, kdo formuje váš život, jste jen vy sami a nikdo jiný - to vám dá naději.

SMÍCH VHODNĚ NAČASUJTE

„Jedním z nejdůležitějších lidí na královském dvoře byl vždycky kašpárek. Většinou proto, že dokázal říkat věci lehce a vtipně,“ říká Marcela Olmerová. Ale je rozdíl dělat ze sebe kašpárka a dělat ze sebe s prominutím blbce. „Stejně tak je jiné, když se společnost směje s vámi a když se směje vám,“ dodává. Proto je důležité rozeznat, kdy je vhodné žertovat a odlehčit situaci a kdy převládá věcný přístup bez emocí. „Pomůže vám empatie a smysl pro situaci. Pokud se budete snažit na pracovních poradách pokaždé zapustit veselou historku z uplynulého víkendu, všechny zdržíte. Když totéž řeknete před kolegy večer v baru, budete za hvězdy. Tajemství dobré komedie je timing,“ tvrdí Marcela Olmerová.

NEVHODNÉ CHOVÁNÍ? OMLUVTE SE

„Už je tady ten dědek z finančního?“ ptala se na podnikovém večírku kamarádka, nic netušíc, že dědek jí stojí za zády. „Postavte se k tomu zpříma. Není třeba cítit se provinile, protože jste nejednali úmyslně. Ve faux pas většinou nejste sami, takže můžete vytvořit tým a společně se přes to přenést,“ říká Marcela Olmerová. Jak celá situace dopadne, to hodně závisí na vašem protihráči. Máli on šarm a styl a umí se zasmát sám sobě, mávne nad vším rukou. Skvělá inspirace pro vás - až někdy uslyšíte podobnou poznámku o sobě.

Foto: profimedia.cz



„Další zajímavé články najdete v aktuálním čísle časopisu Moje psychologie„

Doporučujeme

Články odjinud