Jak úspěšně flirtovat a nebýt trapní?

Jak úspěšně flirtovat a nebýt trapní?

Chcete zaujmout potenciálního životního partnera, zvýšit si sebevědomí nebo zlepšit mizernou náladu? Flirt je dobrý recept na to všechno, tedy pod jednou podmínkou: že s ním umíte zacházet.

Hrajte si a bavte se!

Než se do hry vůbec pustíte, je nutné rozlišit flirtování (nejednoznačné náznaky) a svádění (jednoznačné chování). „Bezpečný flirt se odehrává ve veřejném prostoru, beze snahy se s jeho objektem jakkoli sblížit. Výsledkem by mělo být pohlazení po duši, aniž by byly jakkoli zasaženy jiné orgány,“ říká psycholog a manželský poradce Petr Šmolka. Protože jde hlavně o chuť bavit se, prvním předpokladem pro správný a netrapný flirt je dobré naladění. Když budete vyčerpaní a naštvaní, nepůjde to. Správné duševní rozpoložení pro flirt totiž spočívá v obecné spokojenosti se sebou i se světem. Důležité je vybrat správný čas a vycítit, co protějšek přivítá s radostí.

Dívejte se do očí

I když vám flirtování není vlastní, můžete se v něm vědomě zdokonalovat. Petr Šmolka radí mít se rád a nebrat flirt smrtelně vážně. A především: usmívat se a dívat se lidem do očí, zejména těm, kteří jsou vám sympatičtí. „Základem flirtu je oční kontakt, nejlépe letmý a zároveň opakující se. Není radno na objekt flirtu dlouze civět, mohl by se domnívat, že jej považujeme za nějakou zajímavou anomálii,“ říká Petr Šmolka a pokračuje: „Populární příručky nabádají při flirtování např. k odhalování erotogenních zón, to však příliš šťastné nebývá. Těžko se totiž hledá hranice mezi flirtem a exhibicionismem.“ Raději se dívejte tajemně, „po očku“, s mírně pootočenou hlavou. A hlavně: s radostí!

Trénujte nenápadně

Pokud se vám příčí hledět lidem přímo do očí, můžete začít tím, že se dotyčnému budete dívat na nos. Můžete se tak učit odbourávat ostýchavost. „Začít trénovat je nejlepší na někom, kdo vám nepřipadá atraktivní. Nabytou jistotu lze pak aplikovat i v situacích, kdy vám objekt flirtu připadá přitažlivější,“ říká Petr Šmolka. Co se konkrétních technik týká, nejúčinnější je pro ženy vyvolat v muži pocit ochranitelství. Zatímco ženy nevědomky vysílají asi 54 signálů, kterým dávají najevo, že se jim muž líbí, průměrný muž jich má k dispozici jen 10. Protože mužské signály jsou výraznější (např. typické vytahování se), je pro ženu jednodušší poznat, zda je pro muže přitažlivá zpravidla ještě dřív, než si to sám uvědomí.

Nebojte se jít s kůží na trh

Z výzkumů vyplývá, že víc než polovina mužů i žen by si přála, aby s nimi flirtovalo víc lidí. Většina to nedělá, protože se bojí riskovat. Když už se bojíte začít, pak alespoň umožněte druhým, aby mohli začít oni. Ať už v práci nebo v baru, nezůstávejte jen ve skupině. Vstaňte, projděte se, ať má druhý příležitost navázat s vámi kontakt. Flirtování má připomínat tanec – jeden člověk udělá krok, druhý se mu přizpůsobí... Lidé, kteří flirtují, mají úspěch proto, že jsou nejen ochotní podstoupit riziko, ale také připraveni čelit možnému odmítnutí. U flirtu se nevyplatí spěchat. Nepředjímejte, co si druhý myslí o tom, jak vypadáte. Soustřeďte se na to, jak se na vás dívá a co říká a užijte si to. Právě o tom flirt je.

Doporučujeme

Články odjinud