Jak vychovat bezproblémového psa

Jak vychovat bezproblémového psa

Šťastné soužití lidí s jejich psy bohužel vůbec není samozřejmostí. Dlouhé roky se o tom dennodenně přesvědčuje zvěrolékařka MVDr. Hana Žertová, specialistka na problémové psy. Kniha Od štěněte ke psu je laskavým, ale zároveň rázným průvodcem a rádcem pro všechny (nejen) čerstvé majitele psů.

„Když jsem si dělala analýzu všech případů poruch chování psů, které jsem řešila v posledních deseti letech, zjistila jsem, že více než třetina klientů přichází se psy ve stáří kolem jednoho roku nebo dokonce ještě mladšími. Ve valné většině jde o zanedbanou výchovu, nebo lépe (abych pánečkům moc nekřivdila) o podcenění některých důležitých pravidel společného soužití,“ říká MVDr. Žertová.

Podle Žertové jsou klíčovým obdobím pro nastavení dobrého a pevného vztahu mezi psem a pánem především první dny a týdny. Kniha jde časově ještě dál, tedy do období než si lidé psa pořídí. Součástí publikace je mj. tzv. desatero před koupí, tedy souhrn otázek, které by si měl každý budoucí majitel psa promyslet při úvahách, zda je schopen a ochoten se o psa odpovědně starat.

Knížka obsahuje i kapitoly věnované výbavě a péči o psa, výcviku. Ovšem stěžejní poslání knihy leží jinde. V části nazvané: Žít s lidmi není žádná legrace! pojednává mj. o tom, co musí zvládnout dobře vychovaný pes či o jeho postavení v „rodinné smečce.“
„Pes si musí být stále vědom dvou skutečností: 1. Člověk disponuje vším životně důležitým (potrava, voda, hračky, sociální kontakt, veškeré pohodlí), 2. Pes dostane tyto potřeby, jen když se chová patřičně. Zdá se vám to kruté? Psí máma pečuje o štěňátko také jen tehdy, když se chová správně a mámu o tom vhodným způsobem informuje,“ uvádí Žertová v další z kapitol: Ukažte kdo je pánem.


Závěr knihy se týká nejčastějších problémů, a to poruch chování psa a jeho soužití s dětmi. Součástí publikace je také několik případů problematických psů z praxe včetně jejich úspěšného řešení. Na celé knížce je výrazně znát dlouholetá životní zkušenost autorky se psy. Ač někdy mohou její pokyny znít nekompromisně až tvrdě, je za nimi cítit upřímný a láskyplný vztah k těmto němým tvářím.

Zdroj: pr point

Doporučujeme

Články odjinud