Kuřecí úlet - 5 skvělých kuřecích receptů

| Autor: Hana Kubíčková | Rubrika: Láska a vztahy

Nedělní kuřátko se zlatavou kůrčičkou, plněné babiččinou nádivkou, podávané s novými bramborami a okurkovým salátem s kysanou smetanou... Jeho vůně se rozlévá po celém domě a odolat jí dokáže jen málokdo.



Kuřecí maso, zejména jeho prsní část, je ideální pochoutkou pro sportovce, zastánce zdravého způsobu stravování i ty, kteří se snaží zredukovat svou hmotnost nebo jsou právě v rekonvalescenci. Maso je lehce stravitelné, obsahuje bílkoviny, minerály i vitaminy a minimum tuku.

Organismu dodává například selen, který pomáhá tělu ve stresových situacích a zvyšuje účinnost imunitního systému, niacin, jenž se podílí na řízení hladiny cukru v krvi, a fosfor potřebný pro dobrou kondici zubů a kostí. Kuřecí maso se navíc velmi snadno připravuje a chutně ho upravit zvládne i úplný začátečník.

Ale pozor, vždycky musí být důkladně tepelně zpracované, jinak se v něm může objevit salmonela, kampylobakter nebo listerie. Při nákupu se rozhodně vyvarujte křehčeného masa. Jeho vlastnosti nejsou vylepšeny speciální stravou kuřat nebo lepšími životními podmínkami. Maso je křehčeno vodou a několika přídavnými látkami, zejména solí, které ovlivňují jeho chuť.

Při přípravě se takový kousek masa hodně „vypeče“ a tím následně i prodraží. V ideálním případě vybírejte kuřata z malochovu nebo ekologického chovu – jejich maso je přirozeně pevnější, protože nebylo dopováno žádnými látkami ovlivňujícími jeho chuť, šťavnatost či křehkost.

Kuřecí stehna na šalvěji

Porce: 4,

Příprava: 5 minut,

Smažení: 15 minut

4 kuřecí stehna

1–2 větvičky šalvěje

pepř, sůl

tuk na smažení nebo fritování


Tuk na fritování nebo smažení rozehřejte. Kuře omyjte a osušte, šalvěj podle potřeby omyjte, osušte a lístky otrhejte.

Pomocí prstů opatrně uvolněte kůži na stehýnkách a vložte pod ni lístky šalvěje. Osolte a opepřete. Maso vložte najednou nebo po porcích – podle velikosti pánve – do rozpáleného tuku a smažte asi 15 minut, aby byla kůže zlatavá a maso nebylo syrové.

Stehna vyjměte a dejte na složenou papírovou utěrku, aby odsála přebytečný tuk. Podávejte se zeleninovým salátem.

Tip: Tuk nebude při smažení tolik prskat kolem, když budete smažit v hlubším hrnci nebo v pánvi.



Kuřecí roláda s hříbky

Porce: 4 ,

Příprava: 40 minut,

Pečení: 25 minut

50 g sušených rajčat,

10 g sušených hříbků,

2 celá kuřecí prsa s kůží a kostí – motýlek (každé o váze asi 350 g),

1/2 svazku bazalky (lístky nasekané),

1 polévková lžíce oleje,

250 ml vývaru,

100 ml smetany ke šlehání,

200 ml červeného vína na placičky z polenty 800 ml zeleninového vývaru,

125 g polenty,

50 g parmazánu,

30 g másla na smažení,

1/2 svazku petrželky (natrhané na kousky),

kůra z poloviny citronu


V hrnci přiveďte k varu vývar a za stálého míchání do něj pomalu přisypávejte polentu. Při mírném výkonu plotny vařte asi 35 minut, polenta by se neměla lepit na stěny hrnce. Poté přidejte petrželku, citronovou kůru a sýr. Na olejem potřený plech naneste hotovou polentu, rozetřete ji na tloušťku 1–2 cm a nechte vychladnout.

Troubu předehřejte na 220 °C. V malém kastrůlku pod poklicí pomalu povařte víno, sušená rajčata a hříbky asi 20 minut. Prsíčka omyjte a dobře osušte.
Každé odkrojte od kosti tak, aby zůstalo stále spojené kůží.
Rajčatovo-hříbkovou směs přeceďte přes síto, tekutinu zachyťte do hrnečku. Směs nasekejte nožem najemno.

Přidejte bazalku a dejte stranou. Kuřecí prsa z obou stran osolte a opepřete a položte kůží dolů. Každé potřete polovinou náplně, zarolujte a zajistěte párátky nebo jehlami.

Rolády potřete olejem, položte do zapékací misky a pečte 25 minut.
Vyjměte a nechte v teple. Výpek z masa přelijte do rendlíku, smíchejte s vývarem, vinnou šťávou a smetanou. Prohřejte a potom dochuťte solí a pepřem.

Polentu nakrájejte na trojúhelníčky nebo proužky a osmažte na horkém másle asi 2 minuty z každé strany. Rolády nakrájejte a podávejte s polentou a zeleninovým salátem.

Tip: Polentu lze ochutit česnekem, tymiánem, oreganem a dalšími surovinami.



Citronovo-fenyklové kuře

Porce: 4 ,

Příprava: 25 minut,

Pečení: 80 minut

celé kuře o hmotnosti asi 1,3 kg

2 polévkové lžíce ouza,

kůra z jednoho citronu,

najemno nastrouhaná 1 kávová lžička semínek fenyklu

3 polévkové lžíce másla

3 polévkové lžíce olivového oleje

1 kg fenyklu

1 polévková lžíce čerstvé citronové šťávy

130 ml zeleninového nebo kuřecího vývaru


Troubu předehřejte na 220 °C. Kuře omyjte zvenku i uvnitř a dobře ho osušte. Promíchejte ouzo s polovinou citronové šťávy a polovinou semínek fenyklu a vnitřek kuřete vzniklou marinádou dobře potřete. Uvnitř i vně kuře posolte čerstvě mletou solí.

Rozpusťte máslo, přidejte k němu olej a potřete kůži kuřete. Kuře položte do pekáčku prsíčky dolů a pečte 40 minut.

Zatímco se peče kuře, připravte si fenykl. Očistěte ho, omyjte, nakrájejte na kolečka a dejte stranou. Ze zbylé citronové šťávy, kůry, fenyklových semínek a horkého vývaru připravte směs na podlévání. Po čtyřiceti minutách kuře vyjměte z trouby, otočte a potřete zbylou směsí oleje a másla a obložte kolečky fenyklu. Podlijte vývarem a pečte dalších 35–40 minut nebo dokud není maso dobře propečené.

Podávejte horké nebo studené, nakrájené na plátky, můžete doplnit kolečky citronu.

Tip: Ouzo je řecká pálenka, která se destiluje z lihu, anýzu a dalších bylinek a koření. Místo ní můžete použít vodku nebo gin.



Glazovaná kuřecí křidélka

Porce: 4 ,

Příprava: 15 minut,

Pečení: 30 minut

1 kg kuřecích křidélek

2 polévkové lžíce kukuřičného škrobu

3 polévkové lžíce sherry

4 polévkové lžíce vody

1 polévková lžíce medu

3 polévkové lžíce arašídového oleje na dip

1 zralé mango, oloupané a bez pecky

2 polévkové lžíce chilli omáčky

2 polévkové lžíce lístků meduňky

1 kávová lžička citronové šťávy


Troubu rozehřejte na 220 °C. Křidélka dobře omyjte, osušte a potřete směsí soli a pepře. V misce dobře promíchejte škrob, sherry, vodu, med a olej. Křidélka rozložte na plech vyložený pečicím papírem a štětcem potřete připravenou marinádou. Pečte asi 30 minut, přičemž křidélka často otáčejte a dál potírejte.

Dužninu manga nakrájejte na drobné kostičky. Dejte do misky a přidejte chilli omáčku, meduňku i citronovou šťávu. Promíchejte a dochuťte solí. Křidélka podávejte s mangovým dipem, doplňte pečivem a salátem. Tip: Množství chilli omáčky přizpůsobte chuti strávníků. Lze ji také úplně vynechat.



Kuřecí prsa na indický způsob

Porce: 4 ,

Příprava: 15 minut,

Pečení: 30 minut

2 stroužky česneku

20 g čerstvého zázvoru

1 kávová lžička mletého kardamomu

2 kávové lžičky kari koření

šťáva z poloviny citronu

2 kuřecí prsa s kostí – motýlek, každé o váze asi 350 g

polévková lžíce másla

polévková lžíce oleje


Troubu předehřejte asi na 220 °C. Stroužky česneku oloupejte, zázvor oškrabejte škrabkou na brambory. Nakrájejte najemno a smíchejte s kávovou lžičkou soli, kardamomem, kari a citronovou šťávou.

Kuřecí prsa omyjte a opepřete. Posypte solí a pepřem. Prsty opatrně uvolněte kůži a potřete maso pod ní připravenou směsí koření. Přeložte jej na polovinu nebo zarolujte.

Máslo a olej zahřejte. Maso dejte kůží navrch do pekáčku a přelijte ho rozehřátým máslem a olejem. Pečte asi 30 minut, během pečení několikrát podlijte výpekem.

Hotové maso vykostěte, nakrájejte a podle chuti posypte najemno nakrájeným koriandrem a nastrouhanou citronovou kůrou. Tip: Nať koriandru bývá běžně v prodeji, pokud se vám ji nepodaří sehnat, posypte plátky kuřete hladkolistou petrželkou.



Rádi vaříte a hledáte inspiraci? Navštivte Recepty.cz


Komentáře

Komentářů celkem: 0

Další články z rubriky

Jak poznáte, že bude dobrý milenec? Sledujte prsty, doteky i polibky!

Jak poznáte, že bude dobrý milenec? Sledujte prsty, doteky i polibky!

Dnes | Byli jste už na několika schůzkách a vše spěje k tomu, že brzy dojde k prvnímu sexu. Jste nervózní,…

HANA (39): Balí mě soused a láká mě na drsný sex!

HANA (39): Balí mě soused a láká mě na drsný sex!

29. 11. | 29 | Pohledný soused Hany se jí už několik týdnů dvoří. Oběma je jasné, že by nešlo o vztah, ale…

MÁJA (46): Přítelův syn je monstrum. Přemýšlím o rozchodu

MÁJA (46): Přítelův syn je monstrum. Přemýšlím o rozchodu

28. 11. | 29 | Máji přítel má velmi problematického syna. Společně strávené víkendy jsou pro ni očistec a k Májině…

JOVANKA (31): Přítel je rasista. Nesnáším to!

JOVANKA (31): Přítel je rasista. Nesnáším to!

27. 11. | 46 | Přítel Jovanky má dvě tváře. Navenek působí jako uhlazený elegán s galantním chováním vůči rodině i…