Kuřecí úlet - 5 skvělých kuřecích receptů

| Autor: Hana Kubíčková | Rubrika: Láska a vztahy

Nedělní kuřátko se zlatavou kůrčičkou, plněné babiččinou nádivkou, podávané s novými bramborami a okurkovým salátem s kysanou smetanou... Jeho vůně se rozlévá po celém domě a odolat jí dokáže jen málokdo.



Kuřecí maso, zejména jeho prsní část, je ideální pochoutkou pro sportovce, zastánce zdravého způsobu stravování i ty, kteří se snaží zredukovat svou hmotnost nebo jsou právě v rekonvalescenci. Maso je lehce stravitelné, obsahuje bílkoviny, minerály i vitaminy a minimum tuku.

Organismu dodává například selen, který pomáhá tělu ve stresových situacích a zvyšuje účinnost imunitního systému, niacin, jenž se podílí na řízení hladiny cukru v krvi, a fosfor potřebný pro dobrou kondici zubů a kostí. Kuřecí maso se navíc velmi snadno připravuje a chutně ho upravit zvládne i úplný začátečník.

Ale pozor, vždycky musí být důkladně tepelně zpracované, jinak se v něm může objevit salmonela, kampylobakter nebo listerie. Při nákupu se rozhodně vyvarujte křehčeného masa. Jeho vlastnosti nejsou vylepšeny speciální stravou kuřat nebo lepšími životními podmínkami. Maso je křehčeno vodou a několika přídavnými látkami, zejména solí, které ovlivňují jeho chuť.

Při přípravě se takový kousek masa hodně „vypeče“ a tím následně i prodraží. V ideálním případě vybírejte kuřata z malochovu nebo ekologického chovu – jejich maso je přirozeně pevnější, protože nebylo dopováno žádnými látkami ovlivňujícími jeho chuť, šťavnatost či křehkost.

Kuřecí stehna na šalvěji

Porce: 4,

Příprava: 5 minut,

Smažení: 15 minut

4 kuřecí stehna

1–2 větvičky šalvěje

pepř, sůl

tuk na smažení nebo fritování


Tuk na fritování nebo smažení rozehřejte. Kuře omyjte a osušte, šalvěj podle potřeby omyjte, osušte a lístky otrhejte.

Pomocí prstů opatrně uvolněte kůži na stehýnkách a vložte pod ni lístky šalvěje. Osolte a opepřete. Maso vložte najednou nebo po porcích – podle velikosti pánve – do rozpáleného tuku a smažte asi 15 minut, aby byla kůže zlatavá a maso nebylo syrové.

Stehna vyjměte a dejte na složenou papírovou utěrku, aby odsála přebytečný tuk. Podávejte se zeleninovým salátem.

Tip: Tuk nebude při smažení tolik prskat kolem, když budete smažit v hlubším hrnci nebo v pánvi.



Kuřecí roláda s hříbky

Porce: 4 ,

Příprava: 40 minut,

Pečení: 25 minut

50 g sušených rajčat,

10 g sušených hříbků,

2 celá kuřecí prsa s kůží a kostí – motýlek (každé o váze asi 350 g),

1/2 svazku bazalky (lístky nasekané),

1 polévková lžíce oleje,

250 ml vývaru,

100 ml smetany ke šlehání,

200 ml červeného vína na placičky z polenty 800 ml zeleninového vývaru,

125 g polenty,

50 g parmazánu,

30 g másla na smažení,

1/2 svazku petrželky (natrhané na kousky),

kůra z poloviny citronu


V hrnci přiveďte k varu vývar a za stálého míchání do něj pomalu přisypávejte polentu. Při mírném výkonu plotny vařte asi 35 minut, polenta by se neměla lepit na stěny hrnce. Poté přidejte petrželku, citronovou kůru a sýr. Na olejem potřený plech naneste hotovou polentu, rozetřete ji na tloušťku 1–2 cm a nechte vychladnout.

Troubu předehřejte na 220 °C. V malém kastrůlku pod poklicí pomalu povařte víno, sušená rajčata a hříbky asi 20 minut. Prsíčka omyjte a dobře osušte.
Každé odkrojte od kosti tak, aby zůstalo stále spojené kůží.
Rajčatovo-hříbkovou směs přeceďte přes síto, tekutinu zachyťte do hrnečku. Směs nasekejte nožem najemno.

Přidejte bazalku a dejte stranou. Kuřecí prsa z obou stran osolte a opepřete a položte kůží dolů. Každé potřete polovinou náplně, zarolujte a zajistěte párátky nebo jehlami.

Rolády potřete olejem, položte do zapékací misky a pečte 25 minut.
Vyjměte a nechte v teple. Výpek z masa přelijte do rendlíku, smíchejte s vývarem, vinnou šťávou a smetanou. Prohřejte a potom dochuťte solí a pepřem.

Polentu nakrájejte na trojúhelníčky nebo proužky a osmažte na horkém másle asi 2 minuty z každé strany. Rolády nakrájejte a podávejte s polentou a zeleninovým salátem.

Tip: Polentu lze ochutit česnekem, tymiánem, oreganem a dalšími surovinami.



Citronovo-fenyklové kuře

Porce: 4 ,

Příprava: 25 minut,

Pečení: 80 minut

celé kuře o hmotnosti asi 1,3 kg

2 polévkové lžíce ouza,

kůra z jednoho citronu,

najemno nastrouhaná 1 kávová lžička semínek fenyklu

3 polévkové lžíce másla

3 polévkové lžíce olivového oleje

1 kg fenyklu

1 polévková lžíce čerstvé citronové šťávy

130 ml zeleninového nebo kuřecího vývaru


Troubu předehřejte na 220 °C. Kuře omyjte zvenku i uvnitř a dobře ho osušte. Promíchejte ouzo s polovinou citronové šťávy a polovinou semínek fenyklu a vnitřek kuřete vzniklou marinádou dobře potřete. Uvnitř i vně kuře posolte čerstvě mletou solí.

Rozpusťte máslo, přidejte k němu olej a potřete kůži kuřete. Kuře položte do pekáčku prsíčky dolů a pečte 40 minut.

Zatímco se peče kuře, připravte si fenykl. Očistěte ho, omyjte, nakrájejte na kolečka a dejte stranou. Ze zbylé citronové šťávy, kůry, fenyklových semínek a horkého vývaru připravte směs na podlévání. Po čtyřiceti minutách kuře vyjměte z trouby, otočte a potřete zbylou směsí oleje a másla a obložte kolečky fenyklu. Podlijte vývarem a pečte dalších 35–40 minut nebo dokud není maso dobře propečené.

Podávejte horké nebo studené, nakrájené na plátky, můžete doplnit kolečky citronu.

Tip: Ouzo je řecká pálenka, která se destiluje z lihu, anýzu a dalších bylinek a koření. Místo ní můžete použít vodku nebo gin.



Glazovaná kuřecí křidélka

Porce: 4 ,

Příprava: 15 minut,

Pečení: 30 minut

1 kg kuřecích křidélek

2 polévkové lžíce kukuřičného škrobu

3 polévkové lžíce sherry

4 polévkové lžíce vody

1 polévková lžíce medu

3 polévkové lžíce arašídového oleje na dip

1 zralé mango, oloupané a bez pecky

2 polévkové lžíce chilli omáčky

2 polévkové lžíce lístků meduňky

1 kávová lžička citronové šťávy


Troubu rozehřejte na 220 °C. Křidélka dobře omyjte, osušte a potřete směsí soli a pepře. V misce dobře promíchejte škrob, sherry, vodu, med a olej. Křidélka rozložte na plech vyložený pečicím papírem a štětcem potřete připravenou marinádou. Pečte asi 30 minut, přičemž křidélka často otáčejte a dál potírejte.

Dužninu manga nakrájejte na drobné kostičky. Dejte do misky a přidejte chilli omáčku, meduňku i citronovou šťávu. Promíchejte a dochuťte solí. Křidélka podávejte s mangovým dipem, doplňte pečivem a salátem. Tip: Množství chilli omáčky přizpůsobte chuti strávníků. Lze ji také úplně vynechat.



Kuřecí prsa na indický způsob

Porce: 4 ,

Příprava: 15 minut,

Pečení: 30 minut

2 stroužky česneku

20 g čerstvého zázvoru

1 kávová lžička mletého kardamomu

2 kávové lžičky kari koření

šťáva z poloviny citronu

2 kuřecí prsa s kostí – motýlek, každé o váze asi 350 g

polévková lžíce másla

polévková lžíce oleje


Troubu předehřejte asi na 220 °C. Stroužky česneku oloupejte, zázvor oškrabejte škrabkou na brambory. Nakrájejte najemno a smíchejte s kávovou lžičkou soli, kardamomem, kari a citronovou šťávou.

Kuřecí prsa omyjte a opepřete. Posypte solí a pepřem. Prsty opatrně uvolněte kůži a potřete maso pod ní připravenou směsí koření. Přeložte jej na polovinu nebo zarolujte.

Máslo a olej zahřejte. Maso dejte kůží navrch do pekáčku a přelijte ho rozehřátým máslem a olejem. Pečte asi 30 minut, během pečení několikrát podlijte výpekem.

Hotové maso vykostěte, nakrájejte a podle chuti posypte najemno nakrájeným koriandrem a nastrouhanou citronovou kůrou. Tip: Nať koriandru bývá běžně v prodeji, pokud se vám ji nepodaří sehnat, posypte plátky kuřete hladkolistou petrželkou.



Rádi vaříte a hledáte inspiraci? Navštivte Recepty.cz


Komentáře

Komentářů celkem: 0

Další články z rubriky

Má váš partner krizi středního věku? Udělejte těchto 5 věcí

Má váš partner krizi středního věku? Udělejte těchto 5 věcí

Včera | Změnil se váš manžel po padesátce a vy máte najednou pocit, že ho vůbec neznáte? Příčinou může být…

Zdena (52):  Na manžela jsem alergická. Nedokážu ho ale opustit

Zdena (52): Na manžela jsem alergická. Nedokážu ho ale opustit

17. 8. | 16 | Po letech soužití některé páry začnou být na sebe doslova hnusné. Jeden druhého iritují…

Problémy ve vztahu? Možná jste žena, se kterou muž nikdy nevydrží

Problémy ve vztahu? Možná jste žena, se kterou muž nikdy nevydrží

17. 8. | Máte problémy ve vztazích, žádný vám dlouho nevydrží a vy přemýšlíte, kde je asi zakopaný pes?…

ALENA (43): Manžel se mnou nechce spát. Prý jsem tlustá

ALENA (43): Manžel se mnou nechce spát. Prý jsem tlustá

15. 8. | 21 | Alena je na dně. Po dvou dětech nenápadně přibírala, až se jí váha vyšplhala na 90 kilo. Snaží se…