Kvalitu spermií mohou zachránit vlašské ořechy, tvrdí britský profesor

Kvalitu spermií mohou zachránit vlašské ořechy, tvrdí britský profesor

Dvě hrsti vlašských ořechů denně zlepší kvalitu spermií u mladých mužů. Dokládá to studie v odborné publikaci Biology of Reproduction.

Stavba spermií, jejich pohyblivost a vitalita se u účastníků studie, kteří zařadili na svůj jídelníček vlašské ořechy, po dvanácti týdnech výrazně zlepšila. Přispěly k tomu zřejmě mastné kyseliny, které jsou v jádrech obsažené.

V rozvinutých zemích je jeden ze šesti párů neplodný, přičemž ze čtyřiceti procent za to může právě snížená kvalita spermatu.

Profesor andrologie z univerzity v britském Sheffieldu Dr. Allen Pacey tvrdí: "Z podobných poznatků je snadné si dělat legraci. Výzkumy ale přinášejí stále více důkazů, že složení stravy má na složení spermatu značný vliv." Studie se zúčastnilo 117 mužů mezi 21 a 35 lety. Polovina z nich konzumovala při normální stravě denně ještě 75 gramů ořechů, zatímco druhá polovina ne.

Vedoucí výzkumu Wendie Robbinsová z Kalifornské univerzity prohlásila: "U mužů, kteří jedli vlašská jádra, jsme zaznamenali výrazné zlepšení kvality spermií, zatímco u ostatních ke změně nedošlo."

Její kolega Pacey potvrzuje, že zlepšení je skutečně statisticky významné. Podle něho jej mají na svědomí zřejmě nenasycené mastné kyseliny, které ořechy v hojné míře obsahují.

ČTĚTE TAKÉ:
Cítila jste se při sexu trapně? Nebojte, nejste sama!

Doporučujeme

Články odjinud