Lahůdky podzimu

| Autor: Zdena Skokanová N. | Rubrika: Láska a vztahy

Z knihy Jany Vašákové a Zdeny Skokanové N. Jezte česky - rok v naší kuchyni jsme pro vás vybrali čtyři recepty, které souzní jak se sezonou, tak s tradicemi.



Pomazánky z křenu a jablka a z dýně

Na 4 porce, Příprava: 25 minut

1 středně velké jablko,

1-2 lžíce křenu,

2 kostky lučiny (po 100 g),

1 lžička citronové šťávy,

sůl na dochucení

na pomazánku z pečené dýně:

100 g dužniny dýně hokkaidó,

1 lžíce másla,

1/2 cibule,

muškátový oříšek,

mletá skořice,

sůl a pepř na dochucení

Jablko omyjte, zbavte jádřinců a i se slupkou nastrouhejte najemno.
Očištěný křen také nastrouhejte. Smíchejte s lučinou, zakápněte citronovou šťávou, aby vám jablko a křen nezhnědly, a dochuťte troškou soli.

Na pomazánku: Dýni rozkrojte, i se slupkou vložte na plech vyložený pečicím papírem a pečte v troubě předehřáté na 160 °C dozlatova, přibližně 15-20 minut.

Na másle orestujte nasekanou cibulku, odstavte, přidejte upečenou dýni a vidličkou rozmačkejte. Dochuťte nastrouhaným muškátovým oříškem, mletou skořicí, solí a pepřem. Obě pomazánky podávejte na celozrnném pečivu.

Tip: Místo dýně hokkaidó můžete použít také dýni máslovou.




Jemná polévka z brambor vařených ve slupce

Na 4 porce, Příprava: 30 minut

1 mrkev,

1 petržel,

1 malá cibule,

4 kuličky pepře,

1 lžička hrubé soli,

4 brambory varného typu B,

1 plátek másla,

2 lžíce hladké pšeničné mouky,

2 žloutky,

100 g zakysané smetany,

1/2 lžičky kmínu,

toast k podávání

Mrkev a petržel oloupejte, cibuli nechte se slupkou, jen odkrojte kořínky. Vše dejte do hrnce a zalijte asi litrem vody. Osolte, opepřete a dejte vařit asi na 20 minut. Poté nechte zchladnout. Brambory omyjte a v jiném hrnci je ve slupce uvařte doměkka. Hotové oloupejte a v míse rozmačkejte.

V dalším hrnci rozpusťte máslo, přidejte mouku a restujte, až vznikne světlá jíška. Zalijte ji chladným zeleninovým vývarem a důkladně promíchejte. Přidejte brambory a kmín a vařte alespoň 15 minut. Povařenou polévku sundejte z ohně a vmíchejte do ní rozšlehané žloutky a zakysanou smetanu. Na talíři ji ozdobte nasekanou zelenou petrželkou a doplňte nasucho opečeným toastem.

Tip: Vařenou mrkev ze zeleninového vývaru nevyhazujte. Nakrájejte ji na drobné kostičky a přidejte do talířů.



Husí stehýnka s kroupami a hráškem

Na 4 porce, Příprava: 2 hodiny


4 husí stehýnka,

1 hrnek krup (asi 200 g),

1/2 lžíce oleje,

4 stroužky česneku,

1/2 lžičky kmínu,

1 lžička sušené majoránky,

200 g mraženého hrášku,

čerstvá majoránka,

sůl a pepř na dochucení

Stehna očistěte, opláchněte a osušte. V kastrolu přiveďte k varu osolenou vodu. Stehna do ní vložte a vařte asi 40 minut. Kroupy propláchněte. V hrnci je zalijte dvěma a půl hrnky vody se špetkou soli a vařte do poloměkka. Troubu předehřejte na 200 °C.

Česnek oloupejte a nasekejte nahrubo. V pekáči zahřejte olej a krátce na něm orestujte česnek s kmínem. Vmíchejte uvařené kroupy, majoránku a hrášek. Podle chuti osolte a opepřete. Na kroupy s hráškem rozložte předvařená stehna a pečte ještě asi 25-30 minut. Stehna musejí být zlatavá a měkká. Pak je i s kroupami rozdělte na talíře, ozdobte lístky čerstvé majoránky a můžete nosit na stůl.

Tip: Kroupy s hrachem neboli šoulet se dají připravit i ze sušeného, předem uvařeného hrachu. S mraženým hráškem a čerstvou majoránkou je jídlo mnohem více svěží a lahodné.



Koláč s povidly a mákem

Na 1 koláč, Příprava: 1 hodina + odležení

na těsto:

300 g hladké pšeničné mouky,

200 g hladké celozrnné mouky,

1 prášek do pečiva bez fosfátů,

250 g másla + na vymazání formy,

1 vejce,

100 ml mléka

na náplň:

100 g povidel,

150 g máku,

100 ml mléka,

2-3 lžíce třtinového cukru,

1 vejce na potření

V míse smíchejte obě mouky s práškem, vmíchejte na kostičky pokrájené změklé máslo a vejce. Vypracujte těsto a podle potřeby přidávejte postupně mléko tak, aby se těsto nelepilo, ale ani nerozpadávalo. Nechte aspoň hodinu odležet v chladu. Poté těsto rozdělte na dva díly a oba vyválejte na tenčí pláty. Jeden vložte do vymazané a vysypané formy. Potřete jej povidly smíchanými s pomletým mákem, teplým mlékem a cukrem. Navrch dejte druhý plát nebo jej rozdělte na menší pruhy a ozdobte jimi koláč například ve tvaru mřížky.

Koláč potřete rozšlehaným vejcem a pečte v troubě předehřáté na 180 °C dozlatova, přibližně 45 minut.



Rádi vaříte a hledáte inspiraci? Navštivte Recepty.cz



Komentáře

Komentářů celkem: 0

Další články z rubriky

ROMANA (47): Můj milenec je manžel mojí šéfové

ROMANA (47): Můj milenec je manžel mojí šéfové

Včera | 14 | Romana po rozvodu netoužila po žádném vážném vztahu, tak si našla ženatého milence. Jaký to asi…

Potvory dostanou, co chtějí! Naučte se jejich fígle!

Potvory dostanou, co chtějí! Naučte se jejich fígle!

15. 11. | Také se vždycky divíte, že muži leží u nohou těm největším potvorám? Možná je nejvyšší čas se od…

SIMONA (45): Nechala jsem se vydržovat, teď už mě nikdo nechce

SIMONA (45): Nechala jsem se vydržovat, teď už mě nikdo nechce

14. 11. | 13 | Simona si na jednu stranu žila život jako v pohádce, na druhou ale nemyslela na budoucnost. Teď…

Ženy prozradily: Jaký je sex během menstruace? Máte se mu vyhýbat?

Ženy prozradily: Jaký je sex během menstruace? Máte se mu vyhýbat?

14. 11. | Sex během menstruace je téma, které se příliš často neřeší. Některé ženy ho běžně provozují, jiné…