Lahůdky podzimu

| Autor: Zdena Skokanová N. | Rubrika: Láska a vztahy

Z knihy Jany Vašákové a Zdeny Skokanové N. Jezte česky - rok v naší kuchyni jsme pro vás vybrali čtyři recepty, které souzní jak se sezonou, tak s tradicemi.



Pomazánky z křenu a jablka a z dýně

Na 4 porce, Příprava: 25 minut

1 středně velké jablko,

1-2 lžíce křenu,

2 kostky lučiny (po 100 g),

1 lžička citronové šťávy,

sůl na dochucení

na pomazánku z pečené dýně:

100 g dužniny dýně hokkaidó,

1 lžíce másla,

1/2 cibule,

muškátový oříšek,

mletá skořice,

sůl a pepř na dochucení

Jablko omyjte, zbavte jádřinců a i se slupkou nastrouhejte najemno.
Očištěný křen také nastrouhejte. Smíchejte s lučinou, zakápněte citronovou šťávou, aby vám jablko a křen nezhnědly, a dochuťte troškou soli.

Na pomazánku: Dýni rozkrojte, i se slupkou vložte na plech vyložený pečicím papírem a pečte v troubě předehřáté na 160 °C dozlatova, přibližně 15-20 minut.

Na másle orestujte nasekanou cibulku, odstavte, přidejte upečenou dýni a vidličkou rozmačkejte. Dochuťte nastrouhaným muškátovým oříškem, mletou skořicí, solí a pepřem. Obě pomazánky podávejte na celozrnném pečivu.

Tip: Místo dýně hokkaidó můžete použít také dýni máslovou.




Jemná polévka z brambor vařených ve slupce

Na 4 porce, Příprava: 30 minut

1 mrkev,

1 petržel,

1 malá cibule,

4 kuličky pepře,

1 lžička hrubé soli,

4 brambory varného typu B,

1 plátek másla,

2 lžíce hladké pšeničné mouky,

2 žloutky,

100 g zakysané smetany,

1/2 lžičky kmínu,

toast k podávání

Mrkev a petržel oloupejte, cibuli nechte se slupkou, jen odkrojte kořínky. Vše dejte do hrnce a zalijte asi litrem vody. Osolte, opepřete a dejte vařit asi na 20 minut. Poté nechte zchladnout. Brambory omyjte a v jiném hrnci je ve slupce uvařte doměkka. Hotové oloupejte a v míse rozmačkejte.

V dalším hrnci rozpusťte máslo, přidejte mouku a restujte, až vznikne světlá jíška. Zalijte ji chladným zeleninovým vývarem a důkladně promíchejte. Přidejte brambory a kmín a vařte alespoň 15 minut. Povařenou polévku sundejte z ohně a vmíchejte do ní rozšlehané žloutky a zakysanou smetanu. Na talíři ji ozdobte nasekanou zelenou petrželkou a doplňte nasucho opečeným toastem.

Tip: Vařenou mrkev ze zeleninového vývaru nevyhazujte. Nakrájejte ji na drobné kostičky a přidejte do talířů.



Husí stehýnka s kroupami a hráškem

Na 4 porce, Příprava: 2 hodiny


4 husí stehýnka,

1 hrnek krup (asi 200 g),

1/2 lžíce oleje,

4 stroužky česneku,

1/2 lžičky kmínu,

1 lžička sušené majoránky,

200 g mraženého hrášku,

čerstvá majoránka,

sůl a pepř na dochucení

Stehna očistěte, opláchněte a osušte. V kastrolu přiveďte k varu osolenou vodu. Stehna do ní vložte a vařte asi 40 minut. Kroupy propláchněte. V hrnci je zalijte dvěma a půl hrnky vody se špetkou soli a vařte do poloměkka. Troubu předehřejte na 200 °C.

Česnek oloupejte a nasekejte nahrubo. V pekáči zahřejte olej a krátce na něm orestujte česnek s kmínem. Vmíchejte uvařené kroupy, majoránku a hrášek. Podle chuti osolte a opepřete. Na kroupy s hráškem rozložte předvařená stehna a pečte ještě asi 25-30 minut. Stehna musejí být zlatavá a měkká. Pak je i s kroupami rozdělte na talíře, ozdobte lístky čerstvé majoránky a můžete nosit na stůl.

Tip: Kroupy s hrachem neboli šoulet se dají připravit i ze sušeného, předem uvařeného hrachu. S mraženým hráškem a čerstvou majoránkou je jídlo mnohem více svěží a lahodné.



Koláč s povidly a mákem

Na 1 koláč, Příprava: 1 hodina + odležení

na těsto:

300 g hladké pšeničné mouky,

200 g hladké celozrnné mouky,

1 prášek do pečiva bez fosfátů,

250 g másla + na vymazání formy,

1 vejce,

100 ml mléka

na náplň:

100 g povidel,

150 g máku,

100 ml mléka,

2-3 lžíce třtinového cukru,

1 vejce na potření

V míse smíchejte obě mouky s práškem, vmíchejte na kostičky pokrájené změklé máslo a vejce. Vypracujte těsto a podle potřeby přidávejte postupně mléko tak, aby se těsto nelepilo, ale ani nerozpadávalo. Nechte aspoň hodinu odležet v chladu. Poté těsto rozdělte na dva díly a oba vyválejte na tenčí pláty. Jeden vložte do vymazané a vysypané formy. Potřete jej povidly smíchanými s pomletým mákem, teplým mlékem a cukrem. Navrch dejte druhý plát nebo jej rozdělte na menší pruhy a ozdobte jimi koláč například ve tvaru mřížky.

Koláč potřete rozšlehaným vejcem a pečte v troubě předehřáté na 180 °C dozlatova, přibližně 45 minut.



Rádi vaříte a hledáte inspiraci? Navštivte Recepty.cz



Komentáře

Komentářů celkem: 0

Další články z rubriky

MILUŠKA (52): Jsem ráda, že má manžel milenku!

MILUŠKA (52): Jsem ráda, že má manžel milenku!

Včera | 28 | „Díky slečně Simoně jsme oba spokojenější!“ tvrdí Miluška o mileneckém vztahu svého muže a jeho…

Jak poznáte, že bude dobrý milenec? Sledujte prsty, doteky i polibky!

Jak poznáte, že bude dobrý milenec? Sledujte prsty, doteky i polibky!

3. 12. | Byli jste už na několika schůzkách a vše spěje k tomu, že brzy dojde k prvnímu sexu. Jste nervózní,…

HANA (39): Balí mě soused a láká mě na drsný sex!

HANA (39): Balí mě soused a láká mě na drsný sex!

29. 11. | 30 | Pohledný soused Hany se jí už několik týdnů dvoří. Oběma je jasné, že by nešlo o vztah, ale…

MÁJA (46): Přítelův syn je monstrum. Přemýšlím o rozchodu

MÁJA (46): Přítelův syn je monstrum. Přemýšlím o rozchodu

28. 11. | 33 | Máji přítel má velmi problematického syna. Společně strávené víkendy jsou pro ni očistec a k Májině…