Manželé se po letech podobají!

Manželé se po letech podobají!

Všichni to známe, když potkáme dlouho společně žijící manželskou dvojici, všimneme si hned, že se jaksi podobají jeden druhému. Americkým psychologům se podařilo odhalit, proč k tomuto sbližování fyzické podoby vlastně dochází.

Je to sdíleným štěstím. Čím déle spolu dva lidé žijí, čím jsou po svém boku spokojenější a šťastnější, tím více se podobají jeden druhému.

Profesor Robert Zajonc z University of Michigan to prokázal ve své experimentální studii. Srovnáváním fotografických archivů dlouholetých manželů zjišťoval, kdy se dvojice začne fyzicky podobat. Hodnotil také podle jejich výpovědí kvalitu vztahu.

Výsledky hovoří jasně, čím šťastnější pár spolu je a čím déle spolu žije, tím se více podobá jeden druhému. Přitom právě sdílené štěstí sbližování fyzické podoby páru urychluje. A čím jsou dva spolu šťastnější, tím se podobají více.

Podle Zajonce má člověk tendenci napodobovat mimiku a chování člověka, který je mu sympatický. Pokud miluje svého partnera, po dlouhých letech soužití ho začne přirozeně napodobovat a to ovlivňuje sbližování fyzické podoby tváře.

ČTĚTE TAKÉ:
Návrat anorexie? Proboha, jen to ne!


STAŇTE SE FANOUŠKEM DAMA.CZ NA FACEBOOKU

Doporučujeme

Články odjinud