Masturbace: To není problém!

Masturbace: To není problém!

Ministerstvo školství objednalo příručku pro učitele, podle níž mají učit o sexu. Její odpůrci mimo jiné odsuzují masturbaci - prý škodí a vede k sobectví. O masturbaci píše psycholožka a sexuoložka Laura Janáčková.

Dlouho se věřilo, že masturbace je příčinou mnoha problémů a onemocnění. Byla dokonce považována za neřest a zlozvyk způsobující fyzické a duševní poruchy. Některé tyto názory přežívají dodnes. Výsledkem jsou narušené vztahy mezi rodiči a dospívajícími dětmi a v dospělosti pak hluboké pocity viny, kterých se člověk těžko zbavuje.

Masturbace je fyzické dráždění vlastních pohlavních orgánů s cílem zvýšit sexuální vzrušení a dosáhnout orgasmu. Sebeukájení bývá provázeno erotickými představami a probíhá různými způsoby: drážděním rukou, proudem vody, třením se o rozličné předměty, použitím erotických pomůcek a stimulátorů nebo s pomocí jiných osob. Ženy často zajímá, na co myslí muži, když masturbují. Nejčastěji to jsou představy ženských těl, sexu se ženami, skupinového sexu, prohlížení erotických obrázků a jen čtvrtina představ je spojená se stálou partnerkou.

Nedávno jsem ve své praxi měla ženu, která žárlila na manželovu masturbaci. Přivedla ho do ordinace se slovy: „Masturbuje na cizí, místo toho aby se miloval se mnou. To přece není normální. Musíte ho léčit.“ Jiná žena si zase stěžovala, že její partner masturbuje u pornofilmů. Proč muži masturbují? V mladším věku je to sebepoznání, pubertální zvyk, později nesmělost, zmírnění fyzického a duševního napětí. Důvodem bývá i okamžité uspokojení při větší sexuální apetenci, absenci partnerky či nedostatečném uspokojení při sexu. Častou motivací je i únik od problémů. Masturbační praktiky se u kluků objevují už v dětství, v dospívání jde o velmi častou činnost, která k tomuto období prostě patří. Je úplně normální, že dospělí muži masturbují.

Masturbace je běžnou záležitostí i u žen, komunikace o ní se však děje s menší otevřeností než u mužů. Ženy začínají masturbovat později. Procento dívek, které masturbují do 14 let věku, je velmi nízké. První motivací k zájmu o své pohlavní orgány je u dívek spíš zvědavost a snaha poznat vlastní tělo než sexuální uspokojení. To se však v pozdějších letech mění. Ženy na rozdíl od mužů praktikují pravidelně masturbaci do pozdního věku. Pětašedesátiletá žena mi na dotaz, zda alespoň masturbuje, když ji manžel neuspokojuje, odpověděla: „Co si o mně myslíte?“ Po ujištění, že je to zcela běžné a normální dodala: „Tak to ano, každou středu a neděli po koupeli.“

Ženy masturbují nejčastěji s myšlenkami na erotické situace spojené s představami mužů, na sex s nimi a pouze 15 % žen masturbuje s myšlenkami na fantazie spojené s partnerem. Nejčastějším způsobem je stimulace rukou, 26 % žen používá vibrátor. Oblíbeným způsobem je dráždění proudem vody při sprchování. Masturbace představuje pro ženy okamžité uvolnění napětí a zbavení se stresu. Ženy touží po projevech lásky a pocitu bezpečí, proto upřednostňují masturbaci před náhodnými sexuálními kontakty. Jejich nejčastějším motivem bývá touha zažít vzrušení a orgasmus. Pro muže je masturbující žena velmi vzrušující.

Stud a komunikační tabu do této oblasti nepatří. Žena, která zná dobře své tělo a jeho reakce, má daleko větší šanci prožívat a užívat si milování i s partnerem. V současné sexuologii je mužská i ženská masturbace často doporučována jako metoda léčby při některých sexuálních dysfunkcích.

Další zajímavé články najdete v aktuálním vydání časopisu Moje Psychologie.

ČTĚTE TAKÉ:
Halloween: Nejodvážnější hollywoodská travesty show!


STAŇTE SE FANOUŠKEM DAMA.CZ NA FACEBOOKU

Doporučujeme

Články odjinud