Matky by mohly ročně vydělávat téměř milion korun

Matky by mohly ročně vydělávat téměř milion korun

Podle nové studie, kterou podnítila britská pojišťovna Legal & General, se hodnota práce matek v domácnosti a péče o děti přibližuje částce 33 000 liber za rok. To je o 40 procent více, než u otců. Ukázala to nově zveřejněná studie.

Ženy tráví v průměru 74 hodin týdně domácími pracemi a péčí o děti. Pokud by měl tuto činnost vykonávat placený pomocník, stálo by to ročně 32 812 liber (téměř 950 000 Kč), udává pojišťovna Legal & General.

Oproti tomu muži tráví domácími pracemi pouze 53 hodin týdně, což by za práci, kterou muži dělají zdarma, pomocné síle vyneslo 23.296 liber (přibližně 670 000 Kč).

Další čísla hovoří o tom, že ženy tráví 33 hodin týdně pečováním o děti, což je o 50 procent více času, než kolik jej se svými dětmi tráví muži. Celkem to je 21 hodin týdně.

Ženy v domácnosti také dělají většinu domácích prací, které by zaměstnanci vynesly každý týden 82 pracovních hodin. Na druhou stranu se zaměstnané ženy, které pracují na plný úvazek, věnují dětem a domácím pracem "pouze" 55 hodin týdně.

"Matky jsou pro mnoho rodin opěrnými pilíři, když zajišťují, aby v domácnosti vše běželo hladce a aby bylo postaráno o děti. A to navíc často docházejí i do svého zaměstnání," říká Alan Ferguson, ředitel pro rozvoj a marketing v pojišťovně Legal & General.

Cílem výzkumu bylo zjistit situaci v oblasti uzavřených životních pojistek. Z těch dotazovaných rodičů, kteří pojistky neuzavřeli, uvedlo 35 procent, že by v případě smrti jednoho z nich spoléhali na pomoc prarodičů, a 30 procent tvrdilo, že by v takovém případě pracovali na zkrácený úvazek.

Doporučujeme

Články odjinud