Měření výšky nesmí dítě stresovat!

Měření výšky nesmí dítě stresovat!

Při léčbě růstovým hormonem je velmi důležitá i pravidelná kontrola úspěšnosti léčby. Ta nejčastěji spočívá v pravidelném měření léčeného dítěte. Pokud ale kontrolu provádíte příliš často, může to být pro dítě stresující zážitek.

www.rustovyhormon.cz

Dvakrát měř…

Asi nejvýznamnější a nejobjektivnější metodou, jak posoudit účinnost léčby růstovým hormonem, je kromě stanovení jeho hladin v krvi pravidelné měření výšky léčeného dítěte. Z měření se totiž dá stanovit mnoho údajů. Nejen absolutní výška dítěte v centimetrech, ale i rychlost růstu za určité časové období, a do kterého růstového percentilu dítě spadá.

V neposlední řadě se dá i určit, alespoň přibližně, jeho předpokládaná výška v dospělosti. Proto je třeba dítě měřit pravidelně, aby mělo měření vypovídající hodnotu. Jak často to ale má být, aby se z měření nestala pro dítě nudná, nebo dokonce stresující záležitost?

… jednou řež

Léčba růstovým hormonem účinkuje velmi rychle. Přesto je nutné si uvědomit, že i v období nejrychlejšího růstu dítě vyroste málokdy více než nějakých 10 až 15 cm za rok, což znamená asi jeden centimetr za měsíc.

Navíc při měření tělesné výšky, alespoň v domácích podmínkách, se používají měřidla s nejmenším měřicím dílkem přibližně jeden centimetr. Proto se jako minimální vhodná frekvence měření jeví jeden měsíc. I to je však poměrně často. Daleko vhodnější je měřit léčené dítě zhruba jednou za dva měsíce, popřípadě tak, abychom během roku zanesli do růstového grafu alespoň čtyři až pět bodů.

Měření jako rituál

Ideální je také pro měření zvolit vhodné příležitosti, jako je začátek a konec letních prázdnin, Vánoce a jarní prázdniny. Tím se dosáhne zhruba rovnoměrného odstupu mezi jednotlivými měřeními. Navíc protože měření trvá pouze několik okamžiků, není důvod, aby bylo pro dítě stresující.

Po měření ke grafu

Po změření je třeba všechny získané údaje zanést do růstového grafu nebo tabulky a pravidelně je konzultovat s ošetřujícím lékařem. Ten pak po zhodnocení dokáže případně upravit dávku, kterou si má dítě aplikovat, aby rostlo přesně tak, jak má.

ČTĚTE TAKÉ:
Krátké hry pro dlouhé chvíle - Inspirovat se?


STAŇTE SE FANOUŠKEM MAMINKA.CZ NA FACEBOOKU

Doporučujeme

Články odjinud