Míša (36): Dluhy nám málem zničily Vánoce. Exekutor mě naháněl těsně před Štědrým dnem

Míša (36): Dluhy nám málem zničily Vánoce. Exekutor mě naháněl těsně před Štědrým dnem

Kdo nezažil, nepochopí. Do tíživé finanční situace jsem se dostala úplně nevinně, přesto to bylo každému jedno. Vše na mě dolehlo bohužel přesně na Vánoce.

1. Po ošklivém rozvodu jsem toužila po troše klidu

Asi každý, kdo si prošel rozvodem, ví, že to není nic pěkného a těší se na chvíli, až všechny tyto trable budou jen pouhá vzpomínka. I já jsem to tak měla. Po docela těžkém rozvodu jsem si začala dávat svůj život dohromady a všechno vypadalo dobře. Až jednoho dne si mě zavolala mzdová účetní ve firmě, kde jsem tehdy pracovala, aby mi řekla, že je na mě uvalena exekuce. Nemohla jsem věřit vlastním uším.¨

Vždycky jsem všechno platila včas, abych se těmto problémům vyhnula. A najednou se to dělo právě mně. Začala jsem všechno zjišťovat, ale nikdo se se mnou nechtěl moc bavit. Na exekutorském úřadě mi akorát řekli, že to musím zaplatit, že není jiná možnost, nic víc. Po chvilce se mi podařilo zjistit, že můj bývalý stačil ještě před rozvodem nasekat pořádné dluhy. Málem jsem se zhroutila při myšlence, že tato exekuce asi nebude jediná.

  • Jak se vyvíjel Míšin příběh dál, se dozvíte v následujících kapitolách... Pokud jste netrpěliví a chcete znát rychle konec, můžete část příběhu přeskočit. Z boxíku zvolte rovnou třetí kapitolu a prostřední část textu se vám vůbec nezobrazí. Jestliže si chcete příběh přečíst celý, postupujte po kapitolách tak, jak za sebou následují.

Pokračování 2 / 3

2. O jeho dluzích jsem neměla ani ponětí

Hlavní problém byl v tom, že si nabral půjčky v době, kdy jsme ještě byli manželé, takže jeho dluhy se staly i mými. Asi měsíc po rozvodu se vypařil jezdit s kamionem někam do Anglie a úplně přestal platit a komunikovat, takže vymahači a exekutoři se po čase začali obracet na mě. Vůbec je nezajímalo, že jsem z půjčených peněz nic neviděla, že jsem žádnou smlouvu o půjčce nepodepsala, prostě jen chtěli zaplatit.

Nejhorší na tom bylo, že mi zablokovali účet na začátku listopadu a já jsem ještě neměla nakoupené žádné dárky. Neustále mě v noci pronásledovaly noční můry, jak děti běží ke stromečku, ale pod ním není jediný dárek. Nejhorší bylo, když mi volal exekutor 23. prosince. Byla jsem zoufalá.

Naštěstí se tak nestalo. Vánoce mi pomohli zachránit moji a exmanželovi rodiče, za což jsem ji strašně vděčná. Děti nic nepoznaly. Sice dárků pod stromečkem nenašly takovou hojnost jako v předchozích letech. Ale i tak se dá říci, že (alespoň pro ně) byly svátky velmi hezké. Já jsem jsem si slíbila, že to takhle nenechám a příští Vánoce prožiju bez strachu z exekutorů.

Pokračování 3 / 3

3. Teď už si dám velký pozor!

Po Novém roce jsme začala pátrat na internetu a postupně zjistila, že jsem měla štěstí v neštěstí. Narazila jsem na stránky, kde se zabývají zastavováním protiprávních exekucí. Moje exekuce totiž byly od úvěrovek, které ve smlouvách měly neplatné rozhodčí doložky. Tyto exekuce mi zastavili, takže se mi dluhy snížily o různé poplatky exekutorovi, rozhodcům apod. Zbylé půjčky jsem zkonsolidovala do jedné a domluvila se na splátkách, které jsem ze svého platu byla schopná splácet. Na manželovy dluhy sice ještě budu nějaký čas platit, ale mám alespoň klid, že na dveře nezabouchá exekutor. Letošní Vánoce tak snad konečně prožijeme v klidu.

Říká se, že nejdůležitější je zdraví. To je samozřejmě pravda, ale tvrdit, že materiální záležitosti nejsou důležité, mi přijde po mých zkušenostech hloupé. Nejsem sice žádný právník, ale pokud se nacházíte v obdobné situaci, pokusím se vám poradit.

Všem přeji krásné svátky, prožijte je v pohodě a pokud možno i materiálním dostatku.

Michaela, 36 let

Dáma.cz je na facebooku. Přidejte se k nám!

Doporučujeme

Články odjinud